Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Н.В. Психопатът

17.05.22

Текст: Антоанета Атанасова, фамилен психотерапевт, педагог

Смята се, че 1% от населението на земята са психопати, т.е. вероятността да попаднете на такъв е доста голяма. Много се лъжете, ако си мислите, че може да срещнете н.в. Психопата само в психиатрична клиника или в затвор. Той не е непременно сериен убиец, който ви очаква на тъмно и зловещо място. Той може да бъде ваш близък, партньор или колега.

Тъй като хората, които са психопати, са склонни да имат смело, доминиращо и безстрашно поведение, те се радват на популярност в училище, социалните групи и офисите до момента, в който околните ги разкрият. Психопатичното поведение варира значително. Някои са престъпници и убийци, но други може да са успешни лидери.

Според британския психолог Кевин Дътън най-добрите кариери, които са избирани от тях, са тези на изпълнителен директор или политик, адвокат, медийна личност.

Какво е психопат?

Психопатията е разстройство на личността. Терминът „психопат“ се използва за описание на някой, който е безчувствен и морално корумпиран. Психопатите невинаги са лесни за забелязване и често са доста симпатични – поне в началото. Обикновено те са интелигентни, добре образовани, добри оратори, които имитират отлично емоциите. Но с течение на времето истинската им същност става все по-очевидна.

Ето как може да разкриете, че си имате работа с Н.В. Психопата:

 • Очарователен е - възхитителен човек, с бърз ум и умение за водене на страхотни разговори като обикновено има доста интересни истории.
 • Не изпитва угризения - липсата на вина може да е първият червен флаг. Той не поема никаква отговорност за това, че наранява чувствата ви. Напротив, може да ви обвини, че сами сте си виновни.
 • Той е арогантен - смята, че обичайните правила не важат за него, вярва, че е най-добър във всичко.
 • Лъже - за да изглежда добре и да се измъкне от неприятности. Но също така лъже, за да прикрие предишните си лъжи. Ако бъде „хванат“, той просто променя историята си отново или преработва фактите.
 • Н.В. Психопатът обича вълнението - той обича да има постоянни предизвикателства в живота си. Доста често това включва нарушаване на правилата.
 • Не показва емоции - поне не истински. Той е студен и неемоционален през голяма част от времето. Но когато има нужда, може да си позволи драматична проява на чувства, които са краткотрайни и доста плитки.
 • Липса на емпатия – Н.В. Психопатът не може да разбере как някой друг се чувства уплашен, тъжен или тревожен. Просто това няма смисъл за него. Той е напълно безразличен към хората, които страдат - дори когато това е близък приятел или член на семейството.
 • Лош контрол на поведението – за него е трудно да следва правила и закони. Дори и да се стреми да спазва правилата, обикновено не се придържа към тях задълго.
 • Промискуитетно сексуално поведение - тъй като не го е грижа за хората наоколо, той лесно изневерява и може да използва секса като начин да получи това, което иска.
 • Ранни поведенчески проблеми - проблемното поведение има тенденция да ескалира с течение на времето и е по-сериозно от лошото поведение на неговите връстници.
 • Импулсивност - той иска незабавно удовлетворение. Може да напусне работа, да прекрати връзка, да се премести в нов град или да си купи нова кола по прищявка.
 • Безотговорност - обещанията не означават нищо за него. Той вижда проблемите си като вина на някой друг и често играе ролята на жертва.
 • Няколко брака – Н.В. Психопатът може да се ожени, защото това му служи добре. Но поведението му често води до разводи, тъй като партньорът му в крайна сметка го разкрива.
 • Престъпно поведение - то може да бъде доста разнообразно - нарушения при шофиране, финансови нарушения и актове на насилие. Н.В. Психопатът е склонен да гледа на правилата като на предложения и обикновено разглежда законите като ограничения, които го възпират.

Как да се справите?

Той не иска да се промени, защото не вижда нужда от това и остава убеден, че другите грешат. В резултат на това обикновено хората около него търсят стратегии за справяне. Поведението му може да окаже сериозно влияние върху психическото ви благополучие, ако не сте внимателни. Ако смятате, че ваш приятел, шеф, партньор или роднина може да е психопат, е важно да установите здрави граници и да се научите да разпознавате кога сте изложени на риск да бъдете манипулирани. Потърсете професионална помощ.

Доверете се на инстинктите си - ако подозирате, че връзката ви е нездравословна, ако общуването с него ви изпълва със страх, време е да си тръгнете. Може да се наслаждавате на неговата компания, когато е мил, но запитайте се дали е мил само когато правите неща за него. Не забравяйте, че винаги имате право да кажете НЕ, без да дължите никакви обяснения и не сте длъжни да промените решението си.

Не забравяйте да поставите граници, които ще защитят вашето физическо, емоционално и финансово бъдеще.

Прекъснете всички контакти, когато прекратите връзката. Най-доброто за вашето емоционално и физическо благополучие е да се откъснете от него и от всякакви ситуации, които го включват. Разработете план за безопасност, ако смятате, че може да прояви насилие.

Състоянието на психичното здраве на Н.В. Психопата не е непременно оправдание за поведението му. Степента, в която някой с антисоциално разстройство на личността контролира действията си, е сложна и противоречива тема, но независимо от това не е нужно да толерирате малтретиране, а да се погрижите за себе си!

cross