Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

МОЯТА АПТЕКА В КЮСТЕНДИЛ

BETTY- МОЯТА АПТЕКА В КЮСТЕНДИЛ
Текст: ОЛГА ГЕОРГИЕВА
Снимки: ИВАН САПУНДЖИЕВ
01.11.23
BETTY брой 114

ЗА НЕЯ ДА БЪДЕ ФАРМАЦЕВТ Е ГОРДОСТ, РАДОСТ И ПРИЗВАНИЕ. СЪС СВОЯТА ДЕНОНОЩНА АПТЕКА BETTY В ПОЛИКЛИНИКАТА В ЦЕНТЪРА НА КЮСТЕНДИЛ ВЕНЦЕСЛАВА АТАНАСОВА ПРОДЪЛЖАВА ТРАДИЦИЯТА, КАТО СЕ ОПИРА НА ОПИТА НА ФАРМАЦЕВТИТЕ И ЛЕКАРИТЕ В НЕЙНОТО СЕМЕЙСТВО. ЗАТОВА ИЗБРАХМЕ ДА ЗАПОЧНЕМ ОТ КЮСТЕНДИЛ НОВАТА НИ ОБИКОЛКА, С КОЯТО ДА ВИ СРЕЩАМЕ С BETTY ФАРМАЦЕВТИТЕ ОТ ГРАДОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Денят е хубав и необичайно топъл за есента. Взимам това интервю близо до фонтаните пред Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“, специално построена за експозиция на картините на големия ни творец. Докато говорим с Венци, както я наричат всички, покрай нас минават много хора и повечето уважително я поздравяват: майки с деца с тротинетки, възрастни дами, млади хора. Венцеслава също е млада майка на четиригодишна дъщеричка, Ема. Започваме разговора си с Кюстендил като място за живеене.

Венци, какви условия има в Кюстендил за децата?
В Кюстендил има хубави места за децата, те прекарват много време навън по площади и градинки, с колелата, на разходки в местността около крепостта Хисарлъка, в Осоговската ни планина. Дори при вирусни инфекции могат да са горе на чист въздух. Имаме и хубави детски градини, педагозите организират непрекъснато разходки на чист въздух. Кюстендил е известен със своите череши, сливи, ябълки, с консумацията на много плодове. Градът ни е курорт, известен от векове с лечебните си минерални води. Имаме много гости от страната и от чужбина, които идват специално за тях. Те са показани за различни заболявания, но са особено популярни с действието си при репродуктивни проблеми. Лятото е много хубаво, зимата също, имаме минерални басейни, сауна, отопляеми басейни навън, правят се и калолечения. Като цяло бих казала, че Кюстендил е добро място за живеене и хубава дестинация за туристите.

Тук има три аптеки Betty, както и други аптеки. Според теб достатъчни ли са за града, много ли са, за да си създават конкуренция?
Достатъчно са за нуждите на града, проблем е липсата на аптеки в селата, но това е в цяла България. Хората пътуват до града, за да си купят лекарства. Ние имахме аптека в село Невестино, което е община, но поради това, че няма кадри, я затворихме. По-сложно е с аптеките в селата. И сега повечето хора пътуват, идват на лекар и си взимат лекарствата или поръчват на съсед или на някой, който може да им ги донесе.

Как започна твоят път във фармацията?
Истината е, че аз от дете знаех, че ще стана или фармацевт, или лекар. Моят баща е лекар в „Пирогов“, доц. Петър Атанасов, има седем специалности, а по време на пандемията беше завеждащ ковид отделение. Баба ми беше педиатър. Баща ми не ми позволи да уча медицина, знаеше, че съм много амбициозна и педантична и се притесняваше професията да не ми попречи да създам семейство. Той самият и до ден днешен учи, готви професура. А аз - докторска степен, ръководител ми е проф. Костова от Медицинския университет в София. Това, което оказа решаващо значение за избора ми на професия, беше желанието ми да продължа семейната традиция в аптечния бизнес. Аптеките ни са вече от 20 години. Чичо ми се занимаваше с веригата. Той има аптека в София на бул. „Мадрид“ и до ден днешен ми помага. Брат ми също е магистър-фармацевт и има аптека в Кюстендил, а сега се насочва и към физиотерапията. Аз поех денонощната аптека Betty в поликлиниката веднага след дипломирането ми като магистър-фармацевт през 2016 г.

Кои са трудностите пред един фармацевт, който управлява собствена аптека?
Има много трудности. Като започнем от самата система, но това е много обширна и болна тема. Трудностите са, че хората нямат пари, че са доста болни възрастните, но за съжаление има и много болни деца. В модерното време настъпиха и „модерни“ вируси, които вече не се лекуват по този начин, както е било преди години. Вече се виждат и последствията от тях. Иначе професията ни е много хубава. Имаме много пациенти, хора, които ни уважават, които идват специално при нас за съвет.

Кои са най-честите им притеснения в последните години?
Най-чести са оплакванията на нервна почва и паник атаките - и при възрастни, и при млади хора, и при деца. Безсъние, физическа и психическа умора. Забързаното ежедневие и неправилното хранене водят до проблеми с перисталтиката, храносмилателната и отделителната система. Това виждам като най-чести проблеми, като изключим ковид, гриповете и алергиите. Аз също от години страдам от сенна хрема. С изменението на климата и на сезоните тя стана почти целогодишна. И се отключва и в късна възраст. Много хора са със сериозни симптоми, в последно време с алергични ринити, уртики и алергии от всевъзможни неща.

Кои са предимствата на една аптека в град като Кюстендил в сравнение с аптека в столицата?BETTY- МОЯТА АПТЕКА В КЮСТЕНДИЛ
Тук повече си познаваме пациентите, макар че това важи и за една квартална аптека в големия град. Тъй като сме по-малък град, като тръгне една вирусна инфекция, минава през всички. И общо взето, знаеш на всички симптомите. Преди три седмици имаше чревен вирус, всички бяха с това. Моята аптека е в поликлиниката на партера. При мен са на първи етаж всички GP-та, общопрактикуващи и детски лекари. Нагоре по етажите са специалистите: гастролози, кардиолози и т.н. Хубавото е, че имаме връзка и когато трябва нещо или се чуваме по телефона, или ние се качваме до тях, или сестрата идва, докторът идва и заедно търсим решение. Знае се, че доста от медикаментите напоследък липсват на пазара. Обмисляме какво заместващо лечение може да се включи.

От съвсем скоро е факт и електронната рецепта. Тя помага ли, по-удобно ли става наистина с нея, или създава повече проблеми?
Като замисъл е по-удобно, но още има проблеми в системата. Как се отрази електронната търговия на физическите аптеки?
Помогна им, като облекчи работата им. Обикновено козметичните продукти и хранителните добавки се купуват онлайн, за тях хората нямат нужда от специална консултация след първоначалния избор. По този начин се освободи повече време за косултация на пациентите за лечение и лекарства. С настъпването на зимния сезон се увеличават вирусите и онлайн пазаруването позволява да се избегне посещението на аптека, в която влизат болни хора или техни близки.

Как се предпазвате в аптеката от вирусите?
Имаме ултравиолетова бактерицидна лампа в аптеката още отпреди ковид, имаме предпазни стъкла и спазваме стриктно правилата за дезинфекция. Много е важно да се знае, че маските трябва да се носят от болните, не от здравите! Когато човек има здравна култура, той разбира, че когато не се чувства добре, не трябва да излиза навън и да се смесва с тълпата, а ако му се наложи да отиде на лекар или до аптеката, задължително трябва да носи маска, за да пази здравите.

В Европа се забелязва тенденцията аптеката да поема все повече функции, с които да облекчава здравната система, като например измерване на кръвно налягане и кръвна захар, взимане на кръв за лабораторни изследвания и др. Как се развиват аптеките у нас?
Аптеката е лечебно заведение, в нея работят медицински специалисти с висше медицинско образование. По време на пандемията, когато се лекуваше по телефона, на първа линия, на живо, бяхме ние, магистър-фармацевтите в аптеките. Мисля, че това много увеличи доверието и уважението към нас. Имаше един период, в който самите пациенти бяха занемарили здравето си, но с времето започнаха да имат по-добра здравна култура, да обръщат повече внимание на здравето си, да се консултират с нас.

Би ли искала един ден твоята дъщеря да продължи семейната традиция и да стане фармацевт?
Да, много бих искала! Тя ще има опита на предишните поколения и ще може да надгражда.

Има ли нещо в живота ти, което би искала да си направила по друг начин?
Не, доволна съм от всичко. Благодарна съм на моя съпруг, който много ми помага и за отглеждането на Ема, и за аптеката, и за това, че ме търпи с моите нощни смени и работа по цял ден. Неговата професия няма нищо общо с медицината, но подкрепя винаги моите решения. Този месец поставихме вендинг машина на входа на аптеката и той ми помогна много с нейното намиране, поставяне и инсталиране. Много съм благодарна и на майка ми, която също много ми помага, на баща ми и на чичо ми за всичко, на което са ме научили. Щастлива съм, че мога да помагам на хората, че пациентите ни обичат.

Как си почиваш и се зареждаш с енергия?BETTY- МОЯТА АПТЕКА В КЮСТЕНДИЛ
Почивам си, когато съм с детето, въпреки че тя е много щура (смее се). Когато съм с приятелите си, с близките си. Обичам работата си и тя не ме натоварва.

Каква е твоята „рецепта“ за щастлив живот?
Да си добър човек, да не таиш завист и злоба, да си гледаш в собствената чиния и да се разбираш с хората. Да се разхождаш, да ходиш на море, на планина, на минерален басейн в Кюстендил, да ядеш от кюстендилските череши, да не се ядосваш. Усмихни се, кажи добра дума на някого, да видиш как ще ти тръгне денят. Бъди състрадателен, помагай и си лягай вечер с чиста съвест.
Скъпи читатели, споделете с нас кои Betty фармацевти от вашия град бихте искали да видите на корицата на списанието.

cross