Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Мокрите бански са коварни за женското здраве

Текст: д-р Надя Башлиева от Отделението по акушерство и гинекология на столичната МБАЛ „Света София“
03.08.21

Слънце, пътешествия, вълни, бриз, весели компании, безсънни нощи, флиртове… Август е безкраен празник – кой би искал да го помрачава с мисли за болести? За жалост обаче за инфекциите „отпуск“ няма. Напротив дори – често те ни изненадват, именно когато сме опиянени от емоции и „барът е до морето, а морето е до бара“. Какви рискове за интимното здраве на дамите крие лятната ваканция? За какво да имаме „едно наум“ на плажа? И как да се забавляваме, без да се разболяваме?

Слънце, пътешествия, вълни, бриз, весели компании, безсънни нощи, флиртове… Август е безкраен празник – кой би искал да го помрачава с мисли за болести? За жалост обаче за инфекциите „отпуск“ няма.

Напротив дори – често те ни изненадват, именно когато сме опиянени от емоции и „барът е до морето, а морето е до бара“. Какви рискове за интимното здраве на дамите крие лятната ваканция? За какво да имаме „едно наум“ на плажа? И как да се забавляваме, без да се разболяваме?

Попитахме д-р Надя Башлиева. Младата лекарка е възпитаник на Медицинския университет в София, а от 2020 година е част от екипа на Отделението по акушерство и гинекология на столичната МБАЛ „Света София“. Д-р Башлиева специализира под ръководството на изтъкнатия акушер-гинеколог доц. д-р Валентина Мазнейкова.

„През най-топлия сезон от годината вагиналните инфекции зачестяват. Почивките, морето предразполагат към случайни срещи, безотговорни понякога. От друга страна, в самите водни басейни влизат много хора – всеки носител на различни бактерии.

Покрай многото приятни емоции забравяме за някои скрити агенти, които атакуват нашето тяло по всякакъв начин, включително и гениталната сфера – в частност влагалището и външните полови органи”, заявява д-р Надя Башлиева.

Колко важен е pH балансът

„Характерно за влагалищната лигавица е да има строг баланс между различни гъбични и бактериални видове, които създават нормалната влагалищна флора. От основно значение за поддържането на тази микросистема е киселинността, т.е. нейното pH“, обяснява лекарката от АГО на МБАЛ „Св. София“.

Нормалното pH във влагалището на жената има стойности от 3.8 до 4.5. Това се влияе от редица фактори: хормонално равновесие, хранителен режим, употреба на менструални тампони и други. „Поддържането на вагинален pH баланс има значение за ограничаване развитието на бактериални и гъбични инфекции, полово предавани болести, инфекции на уринарния тракт“, подчертава специализантката по акушерство и гинекология.

Посетете гинеколога

Летният сезон, сам по себе си, не е критичен по отношение на вагиналните инфекции, изтъква д-р Башлиева. „Храненето, посещението на басейни, носенето дълго време на мокър бански, увеличаването броя на сексуалните контакти са част от факторите, които предразполагат към дисбаланс на вагиналната микрофлора.

Този дисбаланс в комбинация с топлото и влажно време през лятото води до увеличаване броя на жените, които идват в гинекологичния кабинет с оплаквания“, споделя опита си лекарката. И напомня, че е желателно всяка дама да се преглежда превантивно два пъти в годината – на всеки шест месеца.

Като е подходящо профилактична консултация с гинеколог да се направи именно след лятната почивка, за да сме спокойни, че не ни очакват „неприятни изненади“ след отпуската.

Сърбеж, парене, зачервяване, болка

Гъбичките са едни от най-честите летни инфекции, тъй като влажната и топла среда през сезона осигурява идеални условия за развитието им, не крие д-р Башлиева. „За основен причинител се считат гъбичките от вид Candida albicans.

Обикновено, те обитават влагалището и са част от неговата микрофлора. Нарушаването на киселинната среда и унищожаването на полезните лактобацили от различни фактори води до разрастване на популацията им и развитие на вагинална кандидоза“, разкрива причините специализантката от МБАЛ „Св. София“.

„Това води до засилване на количеството влагалищно съдържимо, което пациентките съобщават като вагинално течение. В повечето случаи то е съпроводено от сърбеж, парене, зачервяване на външните полови органи, болезнен полов акт. Понякога, когато инфекцията навлезе към пикочния канал, се появява и болка при уриниране“, допълва лекарката.

С „едно наум“ в басейна

Как можем да избегнем този неприятен сценарий? „Както вече споменах, гъбичките обичат влажна среда. През лятото след къпане дамите трябва да сменят мокрите бански със сухи (особено бременните). Нека жените внимават и при посещение на обществени басейни, защото невинаги са добре почистени“, напомня д-р Башлиева.

Лечението на вагиналната кандидоза зависи от наличието или отсъствието на усложнения. „Неусложнената гъбична инфекция се лекува с противогъбични средства под формата на унгвент /мазила/, вагинални песари /свещички/ или орални таблетки.

Терапията може да бъде с продължителност до една седмица или да е под формата на еднократна доза орален антимикотик“, обяснява специализантката по гинекология. „Лечението при усложнената вагинална кандидоза е по-продължително (две-три седмици) или включва два-три приема на орален антимикотик“, уточнява д-р Башлиева.

Въздържайте се от секс и сладкиши при гъбички

При гъбична инфекция е препоръчително избягването на полови контакти по време на терапията, за да не се влошат симптомите и да се забави възстановяването, не пропуска да отбележи специализантката от МБАЛ „Св. София“.

„Партньорът на жената също трябва да се изследва и лекува паралелно. Препоръчва се също избягване използването на вагинални душове и ограничаване приема на въглехидрати“, допълва д-р Башлиева. И предупреждава, че рисковете при самолечение или липсата на лечение са „отключването“ на усложния, периодично рецидивираща гъбична инфекция и поява на резистентни щамове.

Внимание, бременни!

Бъдещите майки трябва да са особено внимателни на плажа, защото при тях лечението на Candida е по-голямо предизвикателство. „По време на бременност терапията е главно с противогъбични унгвенти и вагинални песари с локално действие, докато орални препарати със системен ефект не са препоръчителни.

Възможно е употребата на орални антимикотици при бременност, особено през първия триместър, да увеличи риска от спонтанен аборт“, алармира лекарката.

Лошите vs. добрите бактерии

Паренето, сърбежът и неприятното течение невинаги се дължат на гъбички обаче. „Друго ендогенно заболяване е бактериалната вагиноза. Тя е най-честата форма на вагинално заболяване, полимикробна инфекция“, разкрива д-р Башлиева.

Основният ú причинител е анаеробният микроорганизъм – Gardnerella vaginalis, който намалява количеството и променя вида на лактобацилите и създава среда за растеж на анаеробни микроорганизми. „По този начин се нарушава деликатният баланс в женската интимна микрофлора. Нарастването на патогенните бактерии в сравнение с млечнокиселите (полезни бактерии) води до развитие на бактериална вагиноза“, обяснява лекарката.

„Някои фактори – като ежедневни навици, ниска или прекалено агресивна интимна хигиена, повече от един сексуален партньор – увеличават опасността от бактериална вагиноза. Тя се характеризира със слаб до умерен вагинален флуор /течение/ с наличието на специфична миризма, особено след полов контакт, парене и зачервяване“, изрежда оплакванията специалистката от АГО.

Бактериалната вагиноза води и до стерилитет

„Рисковете, които крие неглижирането на бактериалната вагиноза, са превръщането на възпалението в хронично, както и наслагването на други вагинални инфекции – като микози, хламидия, микоплазма. Те, от своя страна, могат да предизвикат възпаление в дълбочина – на ендометриума на матката, на тръбите и яйчниците. Понякога водят и до стерилитет“, не крие д-р Башлиева.

И дава полезни препоръки за дамите. „На пазара има голямо разнообразие от продукти за възстановяване на нормалната флора – интимни гелове, глобули, влагалищни душове, но те трябва да се използват с мярка, за да не се наруши нормалната микрофлора на влагалището.

Съветвам да се спазва добра лична хигиена на външните полови органи с премерена сила на натиск, а интимната зона да се подсушава внимателно с хавлиена кърпа“, уточнява д-р Надя Башлиева.

cross