Чудодейната сила на дългата коса

Мария Йоксимович

За женските къдрици от векове се пишат стихове, но къдриците на Мик Джагър от групата „Ролинг Стоунс“ са продадени на търг за 4700 евро; косите са донесени от бивша приятелка на Джагър в плик, на който било написано „Косата на Мик Джагър, след като Крис я изми и подкъси във фермата „Роуз Хил“

Несъмнено най-модерната прическа за всички времена е дългата, разпусната коса. Нейната съблазнителност и красота е възпявана от трубадури, поети са писали стихове за нея. Стихотворението „Девойката с разпуснати коси“ на френския писател Виктор Юго започва със стиха: Тя беше боса и с разпуснати коси/ седеше босонога сред младите тръстики/ минавайки оттам, помислих я за фея.

За значението, придавано на дългата коса в хода на историята, свидетелстват и митовете и легендите на древните народи. В творбата си „Метаморфози“ римският поет Овидий разказва как разкошните коси на прекрасната Медуза, жрица в храма на Атина, се превърнали в
змии, когато била нападната от властелина на морето Посейдон. Легендарният герой от еврейския Талмуд, Самсон, който бил съдия в древен Израел, притежавал невероятна сила, докато Далила – жената, в която се влюбил, не отрязала дългата му коса, в която се криела неговата сила. През 1949 година за Самсон и Далила е заснет филм под същото заглавие, в който главните роли се изпълняват от Виктор Метюр и Хеди Ламар.

Дългата коса притежава чудотворна сила и в будистката митология. Веднъж, докато демонът Мара изкушавал Буда, той докоснал с пръсти Майката Земя и я помолил за помощ. Майката Земя създала океан от дългите си коси и прогонила Мара далеч от Буда. В една немска легенда от ХVІІ век, въз основа на която братята Грим са написали приказката за Рапунцел, много дългите коси на девойката,
която била отвлечена от вещица и затворена във висока кула без стълби, послужили като въже на принца, по което да се изкачи при любимата си.

Индианците Навахо предават от поколение на поколение вярата в силата на дългата коса. Те вярват че мислите, идващи от главата, порастват заедно с косата. По-новите мисли са поблизо до черепа, а старите са на края на най-дългите косми. Колкото по-дълга е косата, толкова повече са мислите. Магическото значение на косата се среща при много народи. Вярвало се, че душата на човека живее в косата му. Имало и ритуали, чрез които дългата коса се дарявала на боговете.

Дългата, гъста, уханна, бляскава коса през вековете е била неоспорим символ на женската красота. За нея се пеели оди, над нея са въздишали, а влюбените мъже получавали в знак на благосклонност къдрица от косите на своята любима.

ПОДСТРИГВАНЕ: В далечното минало хората рязали косата си с каменни сечива и използвали животински зъби за гребен, за което свидетелстват артефактите, намерени на различни археологически обекти. В хода на изминалите хилядолетия ножиците и гребените еволюирали в сложно фризьорско оборудване, включващо хидравлични столове, спомагателни колички за четки, гребени, ролки, клипове, шноли и керамични преси, качулки и сешоари за сушене на коса, плюс най-различни продукти за боядисване, къдрене, пресиране, фиксиране и омекотяване на коса.

Ако оставим настрана рязането на косата поради религиозни или ритуални подбуди, хората най-напред се подстригвали поради
хигиенни причини. Египтяните отстранявали къдриците и дори бръснели главите си, защото така се премахвали гнездата на въшките. И през Средновековието, когато в някое по-богато семейство се появели въшки, всички от домакинството били остригвани „до кожа“, а при излизане от къщи възрастните носели перуки, докато не се изчистели въшките.

Чак в началото на ХХ век късо подстриганата коса се превръща в позиция, в символ на женската еманципация. Когато Коко Шанел отрязала косата си, само за една нощ късата женска коса се превърнала в символ на освобождение и смелост. След нея, през 20-те години на миналия век, такава прическа избирали непокорните, креативните и смели жени. Късата коса, подредена, зализана, прецизно разделена на път, покорява и мъжете през тридесетте години на миналия век. Двадесетина години по-късно мъжете полудяват по прическите на Елвис Пресли и Джеймс Дийн, пускат си дълги бретони и „ги отхвърлят назад“ на висок, подреден гребен. Само
десет години по-късно мъжките бретони падат върху челото, а косата покрива ушите по примера на британската банда „Бийтълс“. Седемдесетте и хипи модата връщат в голямата игра дългата, естествена коса и при жените, и при мъжете.

БОЯДИСВАНЕ: Боядисаната коса е на мода от хиляди години. Египтяните използвали умело боите и изготвяли доста нюанси. Дори възрастният фараон Рамзес ІІ редовно използвал боя и така „покривал“ сивата коса. Косата се боядисвала при професионалисти, но и в домашни условия. През миналия век майките миели косите на тъмнокосите си дъщери с чай от орехи, за да станат още по-тъмни и впечатляващи, а на русокосите момичета с лайка, за да станат светли и с копринен блясък.

ЕКСТЕНШЪНИ ЗА УДЪЛЖАВАНЕ И СГЪСТЯВАНЕ: Днес някои дами удължават косата си с така наречените „екстеншъни“, което изглежда разкошно след излизане от фризьорския салон, но изисква ежеседмична професионална поддръжка; в противен случай вече не изглежда особено добре. Екстеншъните, обаче, съвсем не са ново изобретение. Естествената си коса са удължавали и египтянките с кичури изкуствена коса, както и африканките, които добавяли изкуствени плитки. Векове наред на мода са били и перуките, изработвани в миналото само от естествена коса, а по-късно и от синтетика.

ДО КОЖА: Ако оставим настрана подстригването „до кожа“ на тибетските монаси, може да се каже, че подстрижката „нула номер“ никога в историята не е била така популярна, както сега. Мъжете с бръснати черепи, голи като яйце, рекламират „новата мода“. Жените стигат до такава крайност много рядко, но много късата къса изобщо не е рядкост и трябва да се признае, че може да бъде много очарователна.

ПРАВА ИЛИ КЪДРАВА: Къдравата коса засенчва правата в продължение на векове. Къдриците са били стандарт за красота, а който нямал такива на главата си, трябвало да си ги прави, с топли или студени ролки, които се държали на главата по цяла нощ, за да може дамата на сутринта да има свежи букли. Къдрици носели и мъжете – ако не собствени, то под формата на разкошни перуки, които били символ на обществено положение за крале, съдии и адвокати.

ТРАЙНА И ПЕРМАНЕНТНА: Трайната ондулация, или съкратено трайна, е начин за обработка на косата с химични препарати. Смята
се, че първата прическа с трайно къдрене е направена през 1906 г. от немския фризьор Карл Лудвиг Неслер. Днес е на мода и къдравата, и правата коса, и често става така, че притежателките на естествени къдри копнеят за права коса и обратното. Носят се всички възможни
видове прически, разпусната и прибрана коса, къса и дълга, естествена и боядисана. В работилницата на BETTY ви показваме, как за няколко минути да си направите интересен, модерен и практичен кок за горещите дни.

Боб, опашка, кошер…
БОБ: В първоначалната си форма прическата боб, или паж, имала ясно определен облик, но днес тя може да бъде асиметрична, стъпаловидна, популярни са и неравните краища, както и дължините от ушната мида до рамото.
КОНСКА ОПАШКА: Такава прическа, идеална за топлите дни, носят и прославени тенисистки и холивудски звезди. Събраната в еластична лента коса е напълно неустоима както на главите на малки момиченца, така и на сериозните дами. Конската опашка има много варианти, а може лесно да се преобрази и в плитка.
КОШЕР: Този модерен кок от 60-те години на миналия век е върнат на мода от трагично загиналата певица Ейми Уайнхаус.