Съществуват пет основни типа женско тяло, които най-често се оприличават на предмети или геометрични фигури. вие може да попадате в една от тези групи или да сте комбинация от тях.

Тип „пясъчен часовник“ / Акцент – талията
В идеалния вариант бюстът и ханшът имат еднаква обиколка, а талията е по-тънка с около 30%. Ако сте от щастливките с такава форма на тялото, може смело да експериментирате с облеклото. Всичко, което трябва да направите, е да избягвате прекалено широките или безформени дрехи и да акцентирате върху извивките на тялото си. Наблегнете на семплите кройки. Подходящи дрехи за типа „пясъчен часовник“ са вталените панталони, дънките и полите с висока талия, блузите с асиметрични или овални деколтета и вталените рокли от леки и ефирни материи. Коланът е ключов аксесоар, с който да подчертаете женствените си очертания.

Тип „ябълка“ (овал) / Акцент – краката
Както подсказва името ѝ, дамите с тази форма на тялото са закръглени в талията. Ако вашето тяло е с форма „ябълка“, е добре да привлечете вниманието към силните си страни – краката и бюста, като се постараете да издължите визуално фигурата си. За целта подходящи са роклите и блузите с V-образни деколтета, също така и тези тип „прегърни ме“, при които коланът минава под бюста, полите до коляното, блузите и туниките, които са пристегнати под бюста и се спускат свободно надолу, стреч панталоните и дънките с кройка слим.

Тип „правоъгълник“ / Акцент – ръцете и краката
При тази форма, наричана още „момчешка“, широчината на талията, раменете и бедрата е сходна. Добре е дамите с тяло тип „правоъгълник“ да избират дрехи с по-женствени извивки, с които да „изрисуват“ талия. Асиметричните и сърцевидните деколтета създават илюзията за по-голям бюст. Подходящи за такава фигура са разкроените рокли и плисираните поли, блузите с яки или поло, панталоните с плохи, със средна талия, с предни и задни джобове и декорации.

Тип „круша“ / Акцент – раменете и торсът
Характерно за формата тип „круша“ е, че тялото е по-широко в долната си част, тоест бедрата са по-широки от раменете, а дупето е добре оформено и очертано. За да постигнат симетрия,  дамите тип „круша“ трябва да се стараят да добавят повече обем към горната част на тялото. Избирайте рокли, поли или панталони, които оптично стесняват бедрата и ханша. Подходящи за вас са А-образните поли, или тези тип „лале“ с разкрояване в долната част, панталоните с широки крачоли, якетата, стигащи до и над талията.

Деколтетата на роклите или блузите ви трябва да подчертават силните ви страни – рамене, талия и гръб.

Тип „обърнат триъгълник“ / Акцент – краката
При дамите с форма „обърнат триъгълник“ раменете и бюстът са широки, а талията и бедрата – по-тесни. Целта е да изберат дрехи, оптично стесняващи горната част от тялото. Най-подходящи са блузите с ниско U-образно деколте, с широки презрамки или с къси ръкави, панталоните с висока талия, клиновете, късите рокли, поли или полите-панталони. Препоръчително е горната част от облеклото да бъде в тъмни десени, а долната част – в светли.