Текст: Силвия Митева

Защо слънцезащитният крем е важен и през зимата?
Отговорът на този въпрос трябва да бъде запомнен!

Много представителки на нежния пол свързват слънцезащитните кремове с лятото, но с тези редове се надяваме да бъдем повече от полезни, като убедим всички, колко е важно този козметичен продукт да присъства във всекидневната ни рутина, за да имаме здрава и жизнена кожа.

Слънчевите лъчи могат да бъдат изключително вредни за кожата не само през горещите месеци, но и през зимата, когато времето е облачно, а температурите са ниски. Доказано е, че цели 40% от слънчевите лъчи достигат до земята, дори когато звездата с главно З е скрита зад гъсти сиви облаци. Това потвърждава теорията на козметиците и дерматолозите, че дори когато температурите са ниски и светлината – не толкова силна, ултравиолетовите лъчи достигат до кожата ни и се „борят“ срещу красивия й вид.

Бюти експертите не спират да прокламират колко важно е дори през зимата да използваме слънцезащитен крем за лице с най-малко 20 SPF, за да запазим еластичността на кожата си и нивото й на овлажняване. Това е рутина, която трябва да стане част от навиците на цялото семейство, за да може всеки член от него да се радва на здрава кожа.  Да, ако през лятото суетата е основна движеща сила зад мотивацията ни да нанасяме слънцезащита, то през зимата грижата за здравето трябва да е издигната на пиедестал и да не забравяме за състоянието на кожата ни, която също се нуждае от специално внимание.

Любопитно е да споменем, че снегът, водата и дори тревата отразяват UV лъчите, от които слънцезащитните кремове ни предпазват – снегът от 30 до 80%, водата от 5 до 90%, а тревата – 3%. Дори офисното осветление, което често е луминесцентно, излъчва UVA лъчи, които разграждат колагена и еластана, които са най-важните елементи от пъзела, наречен красива кожа.