Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Миома – защо не бива да отлагаме лечението?

Текст: д-р Катерина Чачева, лекар специализант в АГО на МБАЛ „Света София“ под ръководството на доц. Валентина Мазнейкова
01.05.21

Младите и активни жени на възраст между 35 и 45 години – именно те най-често се сблъскват с диагнозата „миома“. Кои са рисковите фактори за образуването на възлите? Пречка ли са пред забременяването и успешното износване на плода? И кои са съвременните и щадящи методи за лечение на миома? Попитахме д-р Катерина Чачева, която е лекар специализант в АГО на МБАЛ „Света София“ под ръководството на доц. Валентина Мазнейкова.

Младите и активни жени на възраст между 35 и 45 години – именно те най-често се сблъскват с диагнозата „миома“. Кои са рисковите фактори за образуването на възлите? Пречка ли са пред забременяването и успешното износване на плода? И кои са съвременните и щадящи методи за лечение на миома?

Попитахме д-р Катерина Чачева, която е лекар специализант в АГО на МБАЛ „Света София“ под ръководството на доц. Валентина Мазнейкова.

Младата лекарка завършва Медицински университет-София с пълно отличие през 2017 г., за което е удостоена със „Златен Хипократ“. Д-р Чачева владее немски, английски и френски език. Стажувала е във Франция, в Клиниката по акушерство и гинекология в болница Tenon, както и в спешното отделение на болница Saint-Antoine.

„Миомните възли са най-разпространените доброкачествени тумори при жените в репродуктивна възраст,  произхождащи от гладката мускулна тъкан (миометриума) на матката. Срещат се най-често във възрастта между 35 и 45 години“, обяснява д-р Катерина Чачева.

„За рискови фактори се смятат генетичното предразположение, липсата на бременност, приложението на хормонални медикаменти, афроамериканският произход, затлъстяването, диабетът, хипертонията“, изрежда ги специализантът от АГ отделението на МБАЛ „Света София“.

„Причините за възникването им все още не са напълно ясни, но е известно, че растежът на този вид тумори е силно зависим от женските полови хормони (естрогените и прогестерона). В тази връзка се определя зависимостта на промяната им при бременност и в менопаузалния период“, уточнява д-р Чачева.

Тревожните белези

Миомните възли невинаги провокират оплаквания. „В 15-20% от случаите това заболяване е безсимптомно. Миомите могат да бъдат единични или множествени, да варират по размер и разположение, което определя и разнообразните клинични прояви“, отбелязва лекарят. Най-честите оплаквания са:

  • обилни и продължителни менструални цикли;
  • неправилни кръвотечения;
  • болка и дискомфорт ниско долу в корема;
  • често уриниране или затруднена дефекация (обикновено при големи размери и поради притискане на съседни органи).

Заплашена ли е мечтата за бебе?

Може ли обаче заболяването да се превърне в „спънка“ пред сбъдването на мечтата за бебе? „Обикновено малките безсимптомни миомни възли – до около 3 см, не са проблем при бременност. В някои случаи обаче миомите могат да се окажат пречка за забременяване и износване на плода“, признава д-р Чачева.

„Например наличието на възли, деформиращи маточната кухина, най-често субмукозни или интрамурални с големи размери, понякога стават причина за стерилитет“, споделя опита си лекарят от МБАЛ „Света София“.

„При бременност поради хормоналните промени в женския организъм, се наблюдава нарастване на размерите на миомите, което крие рискове от спонтанен аборт в първия триместър, отлепване на плацентата, преждевременно раждане и т.н. Поради тези причини съветваме жени с известна миомна болест на матката да се консултират предварително със своя акушер-гинеколог при планиране на забременяване“, подчертава д-р Чачева.

С лекарства възлите се свиват, но не изчезват

Какво следва след поставянето на диагнозата? „Терапевтичното поведение е индивидуално и зависи от възрастта на пациентката, нейните репродуктивни планове, локализацията и размерите на миомите, симптоматиката и прогнозата относно възможните усложнения“, обяснява специализантът от екипа на АГО в МБАЛ „Света София“.

„При жени в репродуктивна възраст без симптоми и пациентки в менопауза без оплаквания се извършва проследяване чрез клиничен преглед и трансвагинална ехография веднъж на 6 месеца или година“, допълва д-р Чачева.

И прави важно уточнение – медикаментозното лечение е възможно в някои добре прецизирани случаи. То може да доведе до намаляване на размерите на възлите и овладяване на клиничната симптоматика, но не и до изчезването им. „Оперативното лечение се прилага в случаи на силно изразени симптоми, миоми с голям размер или такива, които могат да попречат на забременяването“, разкрива още лекарят.

Лапароскопската операция е щадяща

Операцията обаче не бива да плаши пациентките. „В МБАЛ „Света София“ се прилага най-съвременното и щадящо лечение на гинекологични заболявания с миниинвазивни хирургични техники. Лапароскопската миомектомия позволява не само запазване на репродуктивните функции на пациентките, но и много бързо следоперативно възстановяване (в рамките на няколко дни)“, успокоява д-р Чачева.

„При миомни възли, растящи в маточната кухина, метод на първи избор е оперативната хистероскопия. Препоръчва се също при асимптомни пациентки със стерилитет, тъй като се смята, че деформирането на кухината пречи на имплантацията на оплодената яйцеклетка“, допълва специалистът от екипа на АГ отделението.

Саркомите на матката са изключително редки

Диагнозата „тумор“ – макар и доброкачествен, буди тревога у всеки. Оправдани ли са притесненията на някои пациентки, че заради възлите могат да развият раково заболяване?

„Макар и изключително рядко, миомата може да претърпи злокачествена трансформация в лейомиосаркома. Това се наблюдава при едва 0,5% от случаите. По своята същност саркомата на матката е рядък, но много злокачествен тумор, характеризиращ се с бърз растеж и лоша прогноза“, не крие д-р Чачева.

Не пропускайте ежегодните АГ прегледи

Заглавия от типа „Уникална операция, отстраниха 2-килограмова миома!“ не са изключение дори в ерата на миниинвазивната АГ хирургия. Защо се стига до подобни фрапиращи случаи?

„За съжаление все още в нашата практика срещаме пациентки, които поради неглижиране на своето състояние, идват при нас в напреднала фаза на заболяване, което затруднява и ограничава терапевтичните възможности“, споделя опита си д-р Чачева.

И не забравя да напомни – ненавременното диагностициране и лечение на гинекологичните заболявания може да доведе до сериозни усложнения. „Скъпи дами, бъдете отговорни към себе си и своето здраве и не пропускайте ежегодните си профилактични гинекологични прегледи!“, е апелът на специализанта от АГ отделението на МБАЛ „Света София“.

cross