Текст: д-р Илияна Мазнейкова, акушер-гинеколог в Отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ „Света София“ в столицата

Близо 6000 аборта – такава е равносметката у нас само за първите 3 месеца на 2019 г. Стряскащата статистика повдига важните въпроси – какво (не) знае за контрацепцията българката и робува ли на опасни митове, заради които рискува здравето си. Кои са плюсовете и минусите на всеки от методите за предпазване от бременност? Как контрацептивите едновременно могат да ни защитават и лекуват? И защо при избора на най-подходящия непременно трябва да се доверим на АГ специалист? Разкриваме с помощта на д-р Илияна Мазнейкова, акушер-гинеколог в Отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ „Света София“ в столицата.

Всеки метод има своите предимства и недостатъци, така че изборът на правилната контрацепция зависи от специфичния случай, категорична е д-р Илияна Мазнейкова. „Затова и прегледът при АГ специалист е задължителен, тъй като неговата цел е да отхвърли вероятността от наследствена обремененост, да провери за органични или инфекциозни заболявания, които могат да създадат предпоставки за усложнения. А те не са рядко явление след неправилно предписан метод за предпазване от забременяване“, признава АГ специалистът.

Митовете – страх от окосмяване и стерилитет
Дамите излагат здравето си на риск и защото масово робуват на предразсъдъци и „градски легенди“ за ефекта от противозачатъчните. „Например митът, че контрацепцията води до окосмяване или пък до появата на акне, невъзможност за зачеване и др. Такива последици са възможни, ако методът не е избран след преглед от гинеколог и е самопредписан. Това подчертава допълнително важността на професионалния подход към строго индивидуалния избор на правилното противозачатъчно средство за всяка пациентка“, смята АГ специалистът от МБАЛ „Св. София“.

Предоверяването на „естествените“ средства – прекъсване на половия акт или въздържание по време на и след овулация, също крият известен риск. „Тези мерки нямат доказана ефективност при редовен полов живот. Това е най-несигурният метод за предпазване от нежелана бременност, който освен това и нарушава удоволствието от половия акт“, откровена е д-р Мазнейкова.

Противозачатъчните трябва да се пият в точен час
Какво (не) знаят пациентите за начините на контрацепция? „Бариерните  методи – диафрагма, женски презерватив, цервикална шапка или гъба, са подходящи при жени, които се чувстват комфортно да използват контрацепция преди или след полов акт. Но те трябва да умеят да поставят и отстраняват контрацептива правилно“, напомня акушер-гинекологът.

При най-използвания метод – хормоналната перорална контрацепция, е важно таблетките, съдържащи два хормона, да се пият по едно и също време всеки ден, подчертава д-р Мазнейкова. При правилна употреба ефективността им е 99%, но е задължително преди започването на приема им да се направят изследвания и консултация със специалист. Същият е принципът при друг метод – вътрематочната контрацепция, която обикновено се препоръчва на вече раждали жени.

Пероралните противозачатъчни са избор №1 при най-младите
Съществуват много фактори, с които акушер-гинекологът се съобразява, когато предписва правилното средство за всяка пациентка. „Например в периода между 19 и 35-годишна възраст се прилагат всички методи. Но преди раждането най-често се изписват пероралните противозачатъчни средства. Този вид контрацепция също така заема важно място в профилактиката на заболявания като ендометриоза, безплодие, различните нарушенията на менструалния цикъл“, разкрива д-р Мазнейкова. Вътрематочните спирали се поставят на вече раждали пациентки, или като средство за лечение на заболявания като неправилни маточни кръвотечения, хормонални проблеми и др. Те дават специфична свобода, защото не изискват непрекъснат самоконтрол при приема им.

Спиралите са по-подходящи при дамите 35+
Във възрастта между 35 и 45 години например вътрематочните средства – спирали, се прилагат често, но имат противопоказания – при заболявания на шийката и тялото на матката. „Някои ендокринни диагнози и вредни навици като тютюнопушенето например също влияят на преценката на гинеколога за избор на правилна хормонална контрацепция. Може да се каже, че в тази възраст най-често се прилагат комбинираните противозачатъчни средства“, уточнява АГ специалистът.

След 45 г. таблетките предпазват и от остеопороза и рак
„След 45-годишна възраст някои дами все още имат нужда от контрацепция, тъй като не е настъпила менопаузата. Изборът при тях е по-труден, защото се срещат вече повече рискови фактори. Освен това вътрематочната контрацепция често е невъзможна заради различни заболявания, характерни за по-зрялата възраст“, признава д-р Мазнейкова. Хормоналната при тях е много ефективна, като освен това подпомага и лечението на някои гинекологични заболявания. „В този период дамите са по-застрашени от остеопороза, рак на яйчниците, на матката и на гърдата. Но най-важното е, че методът на контрацепция може да бъде максимално ефективен и безопасен, единствено ако е избран от специалист гинеколог след проведен преглед и изследвания“, напомня отново специалистът от Клиниката по акушерство и гинекология на МБАЛ „Св. София“.

ВНИМАНИЕ
SOS хапчетата блокират овулацията
„Хапчетата за спешна контрацепция са ефективни, при положение че се приемат до 72 часа след непротектиран полов акт или неуспешно приложен друг метод. Те се продават без рецепта, тъй като идеята им е именно да подпомогнат семейното планиране“, обяснява д-р Илияна Мазнейкова. „SOS хапчетата“ съдържат в себе си вещество, подобно на хормон, което спира отделянето на яйцеклетката и възпрепятства оплождането ú. Трябва да уточним обаче, че този вид контрацепция не е ефективна, ако вече има налична бременност, а и ефективността ú е 79-85%“, допълва акушер-гинекологът.

„Хапчета за след секс не се използват като редовен метод за контрацепция в практиката, тъй като могат да причинят нарушения на цикъла – нередовно кървене и зацапване извън цикъла, закъснение, обилен или слаб цикъл, и др. Освен това спешната контрацепция не предпазва от извънматочна бременност“, подчертава специалистът от МБАЛ „Св. София“.