БОЛЕСТТА НА СЪВРЕМЕННАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Ирена Малешевич

Почти няма човек, който въз основа на появилите се силно главоболие, болки от стари травми или лошо настроение, да не може да предвиди какво време ни очаква през следващите дни. Специалистите наричат метеоропатията подобни реакци на човешкия организъм към промените във времето.

През последните години сме свидетели на настъпването на различните годишни сезони без преходни периоди. Зимите са много студени, а летата необичайно горещи. Глобалните климатични промени не минават незабележимо и, когато говорим за човешкия организъм – хората се адаптират все по-трудно към резките климатични изменения. Въпреки че още бащата на медицината, Хипократ, говори за влиянието на климата върху здравето на човека, днес на метеоропатията се гледа като на „болест на съвременната цивилизация“. Този термин произлиза от гръцки („метеорон“ – небесно явление и „патос“ – болест).

Промените в налягането, влажността на въздуха и температурата могат да повлияят на общото здравословно състояние и да влошат симптомите на вече съществуващи болести. Проучванията показват, че дори и по-слабите колебания във времето могат да въздействат, а броят на метеоропатите расте всяка година. Това донякъде се приписва и на

съвременния начин на живот. Стресът, неправилното хранене, липсата на физическа активност, стоенето в затворени и климатизирани помещения, атмосферното замърсяване и необичайните климатични явления правят човешкия организъм по-чувствителен към промените във времето, а способността му да се приспособи към новите климатични условия намалява.

ПЪРВИЧНА И ВТОРИЧНА МЕТЕОРОПАТИЯ
Промените се отразяват различно при хората, а метеоропатите се разделят на две групи. Първичната или още основна метеоропатия се среща при младите и здравите, а най-честите симптоми са безсъние, отпадналост, учестено сърцебиене, резки промени в настроението, понижена концентрация, често главоболие, болки в ставите и мускулите (особено при стари травми). Големите температурни амплитуди влияят на децата, чиято терморегулационна система не е напълно развита, и на тийнейджърите, минаващи през период на значителни физиологични и хормонални промени.

Вторичната метеоропатия засяга хора в по-напреднала възраст и хронично болни. Посочените признаци са по-осезаеми и чести, а се забелязва и влошаване на симптомите на основната болест. В периодите на резки промени във времето се увеличава рискът от инфаркт или инсулт при по-възрастните, хората със сърдечни заболявания и пушачите.

Повишава се заболеваемостта от астма, бронхит и пневмония при хората с проблеми на дихателните пътища, докато болните от ревматизъм чувстват по-силни болки и по-голяма скованост в ставите и мускулите. Страдащите от депресия и неврози са агресивни и предразположени към конфликти.

ХИПОФИЗАТА, ЛИЧНИЯТ НИ МЕТЕОРОЛОГ
Предполага се, че хипофизната жлеза играе най-важна роля. Колебанията във времето ѝ въздействат така, че тя стимулира отделянето на хормона на стреса (адренокортикотропен хормон – АКХТ). Същевременно спадат нивата на ендорфина, хормона на щастието, който е природен аналгетик и намалявапрага на болката. Ето защо в периодите на резки промени нарастват болките и чувствителността.

С понижаването на температурата и атмосферното налягане кръвоносните съдове се стесняват, а кръвното налягане расте, докато в горещините кръвоносните съдове се разширяват, а кръвното пада. Следователно и в двата случая нараства вероятността от инфаркт или инсулт. Хладният и влажен въздух влошава симптомите при астма и ревматизъм, докато топлият южен вятър предизвиква главоболие, депресия и безсъние.

Човешкият организъм реагира на промените във времето предварително, така че първите симптоми се появяват от 24 до 48 часа по-рано, а организмът ни е най-чувствителен през първите 12 часа от началото им. С нормализирането на климатичните условия симптомите затихват и постепенно отшумяват.

Метеоропатията засяга представителите на двата пола и във всички възрасти, въпреки твърдението, че жените на средна възраст са най-уязвими. Според някои проучвания 50 процента от населението на земята се причислява към групата на метеоропатите, а около 80 процента има затруднения при подобни колебания.

В някои градове по Средиземноморието периодите, в които духа южен вятър, се взимат като смекчаващо вината обстоятелство при извършване на престъпления.

За да намалим максимално въздействието на времето върху човешкия организъм и да се приспособим по-лесно към все по-честите промени и настоящи климатични условия, специалистите ни препоръчват следните превантивни мерки:

– прекарвайте по-дълго времена свеж въздух, извън затворени и климатизирани помещения;

– бъдете физически активни;

– отделяйте време за почивка и релаксация;

– пийте повече течности;

– поемайте повече витамини, консумирайки плодове и зеленчуци;

– избягвайте алкохола и сладките напитки;

– ходете на сауна;

– при взимане на душ последователно редувайте топлата със студена вода;

– следете биопрогнозата и спазвайте съветите.

Имайте предвид, че ако последствията от промените във времето са по-чести и осезаеми, а симптомите не отшумяват дори след нормализирането му, не трябва да взимате лекарства по своя преценка, а да се посъветвате с лекар, който да назначи подходяща терапия или да коригира вече съществуващото лечение при хронично болните.