Психологически реакции и промени

Антоанета Новакова
фамилен психотерапевт, педагог
www.sephira.alle.bg
www.facebook.com/dasiroditel/

Жената трябва да приеме възрастта си самоуверено и с уважение към себе си. Всяка изминала година значи опит, а той носи признание, удовлетвореност и повече успехи. Фокусирайте енергията си към бъдещето, а не към миналото и пропуснатите възможности.

Менопаузата е краят на детеродната възраст, когато яйчниците постепенно престават да произвеждат хормона на плодородието: естрогена, наречен естрадиол. Сега има много информация около това какво точно се случва с тялото на жената, какви лекарства е добре да се приемат, ако се налага, какви добавки, начин на хранене, физически упражнения и козметична грижа.

Ала не по-малко важно е да запомните, че процесът е естествен. Всяка жена минава през него. Дори подробностите да се различават, менопаузата е неизбежен процес за всички жени. Приемете я като нещо в реда на нещата. Менопаузата не е краят на живота, а началото на нов и обещаващ етап от него. Изборът как ще живеете от тук нататък е изцяло във ваши ръце. Някои жени обаче страдат ненужно, мислейки си, че проблемите са естествена част от стареенето. И тъй като майките и бабите са ни казвали, че на тази възраст ние трябва да приемем, нормалността на това да се себезаличим, спираме желанието си да бъдем щастливи.

Продължителността на климакса, чиято част е менопаузата, зависи в известна степен от личностните особености, способностите да се бориш с трудностите, да приемаш промените и да се адаптираш към всяка една ситуация. В този етап често жените се събуждат нощем поради наличието на топли вълни и изпотяване и така се нарушава сънят. Понякога може да се случат кризи със сърцебиене и задух, което да доведе до безпокойство за здравословното състояние и страх от смъртта. Твърде възможно е да се изпадне в едно често съпътстващо през отделните етапи на менопаузата състояние – депресията. Как да я познаете? По това, че може да изпитвате необяснима печал, чувство за вина, раздразнителност, тревога, желание за затваряне в себе си, чувство за безнадеждност, понижаване на интереса към обичайните дейности, значително понижен тонус, безсъние, липса на апетит, самота и др. Но депресията не е естествена част от стареенето. Има как да се справите с тези проблеми. Тук е и ролята на консултанта, на терапевта, който да помогне да погледнете, преосмислите и подредите живота си поновому, адекватно на настъпилите промени.

Менопаузата може да протече незабелязано, без нарушение на начина на живот, когато жената е спокойна и уверена. Тази възраст има и някои добри страни. След проведено лонгитюдно (в продължение на почти 40 години) изследване в Калифорнийския университет върху група жени, се установява, че жените постигат най-високи резултати в своите индуктивни мисловни способности между началото на 40-те и 60-те си години, а способностите им за безпристрастна преценка на противоречиви идеи достига върха си, когато навлязат в 50-те и 60-те. А от други изследвания разбираме, че вербалната памет (запечатването на нещата дума по дума, единица по единица) може да намалява с напредването на възрастта, но същинската памет (събирането и групирането на концепции в категории) става по-добра с напредване на годините, когато мозъчните полукълба си сътрудничат по-добре.

Някои идеи за презареждане

  • Не само не губете, но и развивайте способността за забавление.
  • Опитайте да се освободите от идеи, които сте възприели през един етап от живота, но са станали неподходящи за следващ.
  • Много важно е да установите контакти с другите, особено ако живеете сама.
  • Отделете време да правите онова, което ви харесва.
  • Подкрепете усещането си за облекчение: сега съм по-свободна да правя каквото си пожелая, без да се тревожа толкова за външния си вид, но и се разкрасявайте за собствено удоволствие и самоизява.
  • Не се пренатоварвайте и гледайте през деня да си осигурявате по един час почивка.
  • Когато сте тревожни от появата на нова бръчка си представете как ще изглеждате след 10 години и в сравнение с тогава днес изглеждате прекрасно.
  • Гледайте на живота като на приключение, възползвайте се от нови възможности – разговаряйте с непознати, четете нови книги, гледайте нови филми, посещавайте нови места

Колкото по-рано широко отворим очите си към този естествен процес, и го посрещнем подготвени, толкова по-безболезнено бихме могли да избегнем повечето психологически щети от прословутата криза на средната възраст.