Текст: д-р Ана-Мария Младенова

Според ново проучване с навлизането в менопауза жените с ревматоиден артрит (РА) започват да страдат от по-бързо напредване на заболяването.

Клиничната взаимовръзка между нивата на половите хормони и активността на ревматоидното заболяване вече е наблюдавана в рамките на други изследвания, подчертава д-р Елизабет Молард от университета в Небраска. Например по време на бременността и ранната менопауза вероятността за първа изява на симптомите на РА е много по-голяма, отколкото при жени в репродуктивна възраст или при късна менопауза, допълва тя.

Взимайки предвид тези факти, авторите на настоящото проучване изучават връзката между затихването на репродуктивните функции при жената и изявата на клиничните белези на ревматоидния артрит. Те използват данни от Националния регистър по ревматичните болести на САЩ, в рамките на който участничките са попълнили анкета веднъж при включване в регистъра и след това на всеки 6 месеца. Въпросите са взети от анкетата за оценка на здравето, оценяваща болката и инвалидизацията, изпитвани от пациентите при извършване на ежедневни занимания като обличане, хранене и разходка, както и странични ефекти на лекарствата и разходи, свързани със заболяването. Колкото по-висок е резултатът, толкова по-влошено е функционирането на болния, а отрицателните резултати говорят за добро здравословно състояние.

За да са подходящи за проучването, участничките трябва да са диагностицирани с ревматоиден артрит преди настъпването на менопаузата и да са попълнили поне две анкети в периода между 2003 г. и 2017 г. От всички 8189 пациенти, 24,5% са в предменопауза при включване в регистъра, 7,5% са в менопауза, а 68,1% са в постменопауза.

Авторите откриват, че жените от първата група са с отрицателен резултат (−0,50), който е по-благоприятен в сравнение с участничките с окончателно затихнала репродуктивна функция, което показва, че функционирането им е по-запазено на фона на ревматоидния артрит.

Изследователите допълват, че тяхното проучване е важно не само защото показва връзката между хормоналното състояние на жената и изявата на симптомите на РА, но и демонстрира, че заместителната хормонална терапия има потенциал да забави напредъка на болестта.

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg