Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Менопаузата - как да облекчим симптомите?

Betty
Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
06.03.24
BETTY брой 118

Менопаузата е естествен етап в живота на жената, който обикновено настъпва около средата на 40-те и началото на 50-те години. Този период се характеризира със значителни промени в хормоналния баланс на жената, което може да доведе до различни физически и емоционални симптоми. Въпреки че тези промени могат да се превърнат в изпитание, съществуват множество начини да се облекчат симптомите на менопаузата и да се поддържа здравословен начин на живот.

  1. Познайте симптомите на менопаузата

Преживяването на менопаузата може да бъде различно за всяка жена. Някои от най-честите симптоми включват: горещи вълни, изменения във вагиналната сухота, промени в настроението, нарушения на съня, увеличаване на телесното тегло и изменения в кожата и косата.

  1. Поддържайте здравословен хранителен режим

Здравословното хранене играе важна роля в регулирането на симптомите на менопаузата. Включете в менюто си храни, богати на калций (за здравето на костите), растителни протеини, здравословни мазнини и пълнозърнест хляб и зърнени култури. Ограничете консумацията на захар и преработени храни.

  1. Редовна физическа активност

Физическата активност може да помогне за регулирането на симптомите на менопаузата, като например намаляване на стреса, поддържане на здравословно тегло и подобряване на настроението. Опитайте се да включите поне 30 минути умерена физическа активност в ежедневието си, като например ходене, плуване, йога или танци.

  1. Управление на стреса и емоциите

Менопаузата може да бъде емоционално предизвикателен период в живота на жената. Управлението на стреса и емоциите е от съществено значение. Практики като медитация, дълбоко дишане, йога или психотерапия могат да помогнат да се справите със стреса и да подобрите емоционалния си баланс.

  1. Обсъдете с Вашия лекар

Ако симптомите на менопаузата пречат сериозно на ежедневните ви дейности или качеството ви на живот, обсъдете този въпрос с вашия лекар. Той може да ви предложи различни възможности за лечение, включително хормонална терапия или алтернативни методи за намаляване на симптомите. Менопаузата е естествен етап в живота на всяка жена и може да бъде управлявана ефективно с внимание и грижи за себе си. Чрез поддържане на здравословен режим на хранене, редовна физическа активност, управление на стреса и емоциите, както и обсъждане с вашия лекар за възможни опции за лечение, можете да облекчите симптомите на менопаузата и да продължите да водите здравословен и активен живот. За да ви бъде съставено подходящо меню с хранителни препоръки и натурални добавки, можете да се обърнете към нутриционист.

cross