Симптоми и лечение

Д-р Глигор Ложанковски, гинеколог

Облекчаването и лечението на симптомите на менопаузата се провеждат и следят от гинеколог. Той назначава строго индивидуален за всяка пациентка терапевтичен модел, изхождайки от годините, здравословното ѝ състояние и очакванията ѝ.

По дефиниция менопаузата е последният спонтанен (естествен) менструален цикъл. Диагнозата менопауза се поставя със задна дата, една година след последната получена менструация. В последно време като менопауза се определя и периодът, който настъпва шест месеца след последния цикъл с менопаузални стойности на гонадотропините FSH (фоликулостимулиращ хормон) и LH (лутеинизиращ хормон). Под термина менопауза се подразбира не само последният менструален цикъл, но и периодът от няколко години след него.

Симптоми
Още няколко години преди настъпването на последния менструален цикъл се появяват симптоми, подобни на тези при менопаузата и този период се нарича перименопауза.

Средната възраст, в която настъпва менопаузата е между 45 и 54 години. Появата ѝ преди 45-годишна възраст се определя като ранна, а след 54-годишна възраст като късна. От физиологична гледна точка климактериумът представлява преустановяване на репродуктивната способност и протича със специфични симптоми.

Промените в менструалния цикъл се свързват най-често с отсъствието му в очакваното време, по-рядко прекалено честата му поява или с други нарушения по време на менструация. Освен тези показатели, топлите вълни и нощно изпотяване почти винаги са съпътстващи симптоми. Наблюдават се безсъние, вагинална сухота, промяна в сексуалното желание, болки в ставите, пародонтоза и болки във венците, промени в кръвното налягане, лошо настроение, проблеми с паметта и концентрацията, сърцебиене.

В какъв момент и под каква форма ще се появят тези проблеми е строго индивидуално и невинаги кореспондира с отсъствието на менструалния цикъл. Много жени с нормална менструация имат всички симптоми, докато при други менструацията спира без никакви или почти никакви съпътстващи признаци. Проблемите затихват постепенно (от една до няколко години)и накрая изчезват.

Все пак последствията от резкия спад на естрогените – главният виновник за всички тези съпътстващи промени, са необратими. Необратима е и остеопорозата, водеща до загубата на костна маса (това прави костите по-податливи на счупвания). Препоръчително е всяка жена да се посъветва с личния си лекар както за профилактиките и лечението на остеопороза, така и за различните видове терапията на останалите симптоми.

Терапия
За превенция и лечение на симптомите на менопауза се прилага хормоно-заместителна терапия. Терапията с естрогени или алтернативите ѝ с други помощни средства се провеждат под наблюдението на гинеколог. Той ще назначи строго индивидуален за всяка пациентка терапевтичен модел, изхождайки от годините, здравословното ѝ състояние и очакванията ѝ.

Хоромоно-заместителната терапия може да бъде под формата на таблетки, пластири, кремове или инжекции. Активните съставки са чист естроген или комбинация от естроген и гестаген. Терапията може да бъде циклична, тоест с периодични паузи или непрекъсната. Необходимо е да се консултирате с гинеколог кой е най-подходящият за вас вариант.

В случаите, когато са налице съпътстващи заболявания и употребата на естроген не е препоръчителна или е противопоказна, на помощ идват средства, които имат ефект, подобен на този на естрогена, но не влияят върху общото здравословно състояние. Такива са соята, червената детелина, цимифугата, които облекчават значително симптомите на менопаузата.

Употребата на естроген е противопоказна при рак на гърдата, чернодробни заболявания, дълбока венозна тромбоза и други редки болести. При всички тези състояния е нужно да се консултирате с гинеколог, за да се определи ползата от терапията по отношение на основната болест.

Риск от остеопороза
Както вече споменахме, съществува риск от остеопороза и информацията, която жената трябва да получи от личния си лекар ще спомогне за превенцията и навременното адекватно лечение. Помощните средства, терапията с витамини и минерали, витамин D и калций, физическата активност и излагането на слънчева светлина до голяма степен ще спрат или забавят развитието на остеопорозата.

Консултация с лекар
Благодарение на достъпната информация, все повече жени на средна възраст обръщат внимание на репродуктивното си здраве и предприемат мерки за облекчаване на симптомите на перименопаузата. Консултацията с лекар е от ключово значение. Проблемите произтичащи от настъпващата менопауза ще се сведат до минимум само с помощта на специалист. Дали терапията ще бъде хормонална или с други лечебни средства е решение, което лекарят и пациентката трябва да вземат заедно. Само така ще се постигне оптимална полза от лечението, но без да се наруши общото здравословно състояние.

Психо-социални промени
С менопаузата се свързват редица психологични и социални проблеми, най-застъпените сред които са депресия, раздразнителност, напрежение, отпадналост, умора, безсъние. Специалистите твърдят, че появата на психични нарушения по време на климактериума е резултат не толкова от настъпващите физиологични промени, колкото вследствие на индивидуалната нагласа на жената (тя трябва да свикне с промяната – момиче, жена, баба) и други външни фактори. В най-общи линии енергичните жени, които работят и изпълняват много различни функции и призвания приемат менопаузата по-лесно, от онези, чиито ключови роли са тези на майка, съпруга, домакиня.

Медицинската класификация определя като рискови по време на климактериума следните фактори – брачен, работен, родителски, финансов, здравословен, обществен и социален. Всички те предполагат активна адаптация към новите обстоятелства, а в някои случаи и помощ от специалист. За да приеме жената, че влиза в третата възраст, тя първо трябва да приеме себе си, да е положително настроена и да придаде нов смисъл на живота си. Трябва да свикне със самостоятелността на децата си и тяхното отсъствие от дома, и да се постарае да си намери задължения (гледане на внучетата, цветарство, различни хобита, учене на нов език, пътувания, работа на хонорар, почасова работа, благотворителност).

Неслучайно казват, че всяка възраст има своите предимства. Влизането в третата възраст също има своите преимущества – достатъчно свободно време за събирания с приятели и други интересни занимания, за които повечето жени до този момент не са имали възможност, разкъсани между работата, домакинството и всички останали задължения.