Пазете се от слънцето!

Доц. д-р Даниела Добросавлевич Вукоевич
Клиника по дерматовенерология, Клиничен център на Сърбия, Белград, Медицински факултет, Белград

Ранното откриване е възможно чрез дни клинично и дерматологично изследване и в ранните фази на развитие на тумора хирургичната намеса осигурява излекуване на 100%.

Меланомът е най-злокачествения тумор на кожата, а способността му да метастазира чрез кръвта и лимфата е огромна. Появата му на други места е толкова рядка (очите, чревната лигавица, гениталиите, менингите), че в практиката най-често се говори за меланом на кожата. Не толкова отдавна меланомът не беше толкова чест. През 1930 г. шансът за представител на бялата раса да развие меланом е бил 1:1500. Днес шансът е по-висок от 1:60.

Кой рискува да развие меланом – истини и заблуди
Риск от развитие на меланом има при хора, които многократно са изгаряли на слънце. Под изгаряне се разбира зачервяване и болезненост на кожата в течение на поне два последователни дни. На риск са изложени и хората със светла кожа с лунички, рижа коса, с общ брой на бенките над 50, лицата с членове на семейството, оперирани от такъв тумор, както и използващите солариум повече от 10 пъти в годината преди 35-годишна възраст. Излагането на лъчението в солариумите влияе драстично върху честотата на появата на меланома, поради което Международната агенция за изследване на рака обяви през 2007 г. солариумите за най-значителния канцерогенен фактор за хората.

Как да разпознаем този неизлечим тумор на кожата?
Меланомът прилича на бенка, само че има асиметрична форма, с назъбени ръбове и в няколко цвята, обикновено с диаметър над шест милиметра и промените му могат да се забележат: расте и на ширина, и на височина. За разпознаване на най-често срещаната форма на кожен меланом се използва т.нар. правило ABCD: A – асиметрия (англ. asymmetry), B – ръбове (англ. borders), C – цвят (англ. colour), D – диаметър (англ. diameter), E – еволюция (англ. evolution) и F семейство (англ. family). В 30% от случаите меланом се развива от вече съществуваща бенка.

Слънцезащитни кремове
Хората с по-светъл фототип (които не почерняват или почерняват слабо) би трябвало да се крият от слънцето по-рано и да използват слънцезащитни кремове със защитен фактор 50 редовно през лятото, особено когато УВ индексът е над 10, а не само на морето или през почивката! Всеки може да открие своя слънцезащитен крем, защото днес има огромен избор, като се започне от крем за мазна и склонна към акне кожа и се стигне до слънцезащитните кремове за суха кожа. Освен това има и кремове със специален състав, използвани при деца, както и специални формули за лицето и тялото.