Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Медът е добре познато средство за профилактика на здравето. И малките деца знаят, че той е полезен и здравословен. Тук говорим обаче за апитерапия, т.е. не само за меда, а и за пчелните продукти като цяло. Затова ще разкажа за своята практика и ще споделя някои рецепти, които лично съм изпробвала.

Едни от най-уважаваните български лечители като Петър Димков и д-р Атанас Михайлов използват меда и пчелните продукти като средство както за превенция, така и за лечение на различни заболявания. В своите книги те описват подробно свойствата им, но ето накратко какво представляват пчелните продукти:

Мед
Можем да го разпознаем по лесното захаросване. Това означава, че е качествен. Има някои видове мед, които са по-силни в сравнение с другите (съдържат повече микроелементи), и затова се използват при анемия – манов и боров мед.

За повече витамини се препоръчват ментовият и боровият мед. За нервната и сърдечносъдовата система се ползва мед, богат на етерични масла като лавандулов, валерианов и планински. За храносмилателната и отделителната система – кестенов, плодов, ливаден. Разбира се, не е излишно да си ползваме профилактично и т.нар мед „букет“.

Много хора се страхуват да ползват мед, тъй като знаят, че може да предизвика алергия. Истината е, че алергия се наблюдава само при 5% от хората. В останалите 95% може да имаме само ползи. Един най-обикновен тест за алергия може да ни успокои, че медът е подходящ за нас.

За кого медът е подходящ и за кого не е?
При всички здрави и болни хора, които не са алергични, медът може да се ползва като профилактично средство:
-За укрепване на имунитета.
-При анемия.
-За укрепване на сърдечносъдовата система.
-При често боледуващи хора, слаби и изтощени.
-За укрепване на стомашно-чревния тракт.
-За бъбреците.
-При кожни проблеми.
-За подобряване работата на черния дроб.
-За балансиране на ендокринната система.
-За нервната система.

За да е осезаем ефектът, медът се приема в продължение минимум на 1 месец по 80-120 г. на ден, разпределен на 3-4 приема.

Медът може да се прилага и външно – маските с мед и лимон подобряват текстурата и цвета на кожата. В своите книги д-р Михайлов споделя и за приложение при рани, екземи, изгаряния, дерматити, хрема, фарингит, ларингит, синузит, възпаление на влагалището, бяло течение и ранички на шийката на матката.

Една от най-известните рецепти с мед, позната ми още от моето детство, принадлежи на народния лечител Петър Димков.  Към 1 кг мед се добавят 5-6 добре измити лимона, смлени с корите, без семките, 15 ситно накълцани листа от индрише и 20-25 бадемови или кайсиеви ядки. Преди всяко хранене се приема по 1 с.л. Има приятен сладко-кисел и ядков вкус, който се харесва и на децата. Прилага се за укрепване на имунитета, при анемия и при проблеми със сърдечносъдовата система. При високо кръвно се добавя лъжица канела, а при ниско – смляно кафе.

Прополис
Известен е още като пчелен клей. Предлага се на пазара под формата на клеева тинктура, тъй като е разтворим в спирт. Този вълшебен продукт е богат на витамини, етерични масла, ферменти, ензими, соли и минерали. Пчелите го използват, за да защитят килийките на пчелната пита от различни патогени и други вредители. Има силно изразено антивирусно, антигъбично, противомикробно и противорадиационно действие. С една дума, това е природен антибиотик. Освен това е дезинфектант и притежава обезболяващи свойства, които са и причината да се усеща незабавно ефектът от неговото прилагане.

Сезонът на вирусните инфекции е много подходящ момент за профилактика с прополис за деца и възрастни. Дозата се изчислява лесно: за деца – по 1 капка на навършена година се разтваря в малко количество вода или сок, колкото детето може да изпие. За възрастни – 25-30 капки сутрин на гладно. Профилактичната доза е по един път на ден, а при проблем – 30 минути преди всяко хранене.

Веднага се наблюдава облекчение на симптомите, като клеевата тинктура може да се ползва и външно. Например при хрема – 5 капки се смесват с физиологичен разтвор или масло. Капе се във всяка ноздра по 2-3 капки по няколко пъти на ден. В неразредено състояние се използва при афти в устата, като се напояват с тампон за няколко секунди. Обезболява веднага и може да се консумират спокойно храна и течности.

Моят опит с клеевата тинктура е най-вече при проблеми със стомаха. Веднага се успокоява стомашната лигавица, болката намалява и стомахът не след дълго заздравява.

Пчелно млечице
Това е пчелен секрет, който подпомага растежа на пчелите. Има способността да повишава апетита и има антиалергични свойства. Интересно и слабо известно свойство е участието му в хормоналния баланс. Използва се в периода на пременопаузата, както и при проблемно зачеване. Дамите могат да се възползват и при желание за редукция на теглото, тъй като пречи на отлагането на мазнини за сметка на образуване на мускулна тъкан. Какво по-хубаво от това? Играе роля и в регулацията на кръвната захар и инсулина. Не е за подценяване и противовирусното му действие.

Натуралното пчелно млечице се смесва с пчелен мед в съотношение от 1:10 до 1:100. Приемът се определя спрямо възрастта и особеностите на човека. Различна е при бебета, деца, кърмачки, бременни и т.н.

Пчелен прашец
Това са мъжките полови клетки на висшите растения. Какво повече да кажем? Може би, че пчелите го подобряват чрез различни процеси на ферментация и други средства, за да може да им служи за храна. Той е богат на всичко необходимо, за да се поддържа здравето на организма: протеини, въглехидрати, витамини, минерали, аминокиселини, хормони, ензими и др. Има анаболен ефект, регулира функцията на стомашно-чревния тракт, представлява естествен антибиотик, който нормализира метаболизма на мазнините. Съдържа селен – безценен за мъжкото здраве и функцията на щитовидната жлеза. Пчелният прашец спомага бързото възстановяване и дава енергия. За пълноценен ефект е добре пчелният прашец да се прилага в продължение на 2-3 месеца. Тъй като може да се получи предозиране, препоръчително е да се консултирате с нутриционист или натуропат за подходящата доза. Както при всички пчелни продукти има вероятност за алергия.

Медът и пчелните продукти отговарят на един много важен принцип в грижата за здравето и той е: „Не вреди!“. Затова при липса на алергия можем да ги ползваме разумно и осъзнато за превенция на здравето.