Превенция и лечение

Милена Исакович

Обикновено мазолите се появяват по ръцете и то по дланите и по вътрешната страна на пръстите в резултат на натиск и триене при някаква тежка физическа дейност. Могат да се появят и по стъпалата на краката, също при триене, заради носене на неподходящи обувки и чорапи или след дълго и уморително ходене (при войници, планинари и т.н.).

Мазолът (clavus) е удебеляване на мъртва кожа, което боли, пречи на нормалното ходене, а в някои случаи, например при страдащите от диабет или артрит, може да доведе и до тежки здравословни проблеми. Ето защо мазолите трябва да бъдат приети сериозно и да се лекуват. Ако не се спре с дейността, която е довела до появата им, те могат да се образуват един върху друг, при което първо се появява болезнен мехур, който се пука, а след това удебеляване, което се лющи.

Превенция: Появата им безспорно може да се предотврати. Носенето на защитни ръкавици при извършване на физически дейности пази ръцете. Но, ако мазолите вече са се образували, те първо се лекуват, а защитните ръкавици се ползват едва след това, иначе могат да причинят инфекция, ранички и пукане на вече появилия се мехур. Подходящите обувки и чорапи предпазват най-добре ходилата. Препоръчителни са чорапите направени от нови материи, специално замислени да пропускат потта, при което краката да останат сухи. Най-често ги ползват алпинистите и планинарите. Вълнените чорапи са също отлични, защото попиват потта изключително добре и се препоръчват за дълго ходене дори през лятото.

След уморително ходене добър ефект имат баните с морска сол, както и третирането на ръцете и стъпалата с омекотяващ кожата крем.

Лечение: При поява на мазоли е най-добре да се обърнете към дерматолог или козметик относно лечението им. Домашната самопомощ също може да бъде полезна – съществуват най-различни натурални средства, които улесняват премахването им и благоприятстват възстановяването на кожата.

За омекотяването на образували се мазоли помага налагането с лук върху засегнатото място, държи се 20 минути и се изплаква с хладка вода. Помагат и топлите водни бани, към които се прибавят овесени ядки или две лъжички сода бикарбонат. Тя е естествен пилинг и има противогъбично и антибактериално действие. През нощта е хубаво да направите компрес с памук или памучен плат, натопен в разтвор от алкохолен оцет и вода в съотношение 1:3.

След като кожата омекне, е хубаво с нежни движения да изтъркате мазола с пемза за пети и така да отстраните мъртвите и сухи слоеве кожа. След тази процедура се препоръчва мазане на засегнатото място с рициново масло и защита с лепенка.