Всичко, което трябва да знаете

Д-р Калоян Давидов, дм
Уролог
Началник отделение по Урология,
Медицински директор
Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда
www.tokudabolnica.bg
www.acibademcityclinic.bg

Мъжкото безплодие е състояние с голяма социална тежест. Важно е да се знае, че то е комплексно състояние – не е „собственост“ само на една медицинска специалност и изисква пациентът да е активен участник в процеса на лечение.

Какви са причините за безплодието при мъжа?
Това е термин, който описва невъзможността за оплождане на здрава яйцеклетка. Понятието е събирателно и описва множество състояния като липсата на сперматозоиди в семенната течност, производството на дефектни, увредени сперматозоиди, както и състояния, при които няма наличие на еякулат.

Какво увеличава риска от мъжки стерилитет?
Безплодието може да се дължи на прием на токсични вещества като алкохол и наркотици, също тютюнопушене, излагане на индустриални и битови отрови, радиоактивно лъчение – индустриално или терапевтично. Заболявания, които могат да предизвикат безплодие са: хематологични, артериална хипертония, ниски стойности на тестостерон или други полови хормони в резултат на ендокринни заболявания или затлъстяване. Някои хирургични процедури в областта на шийката на пикочния мехур (изхода на пикочния мехур) могат да доведат до т.нар. ретроградна „суха“ еякулация, когато семенната течност се връща в пикочния мехур.

Може ли състоянието да бъде вродено?
Съществуват генетични заболявания, при които тестикуларната тъкан на външно нормално развит мъж с наличие на вторични полови белези не произвежда сперматозоиди. Това състояние се доказва с биопсия или генетичен анализ. Изключително рядко се наблюдава липса или запушване на семепроводите.

Възрастта оказва ли влияние?
Репродуктивната възраст при мъжа силно изпреварва социалната му зрялост. Тя започва с оформянето на вторичните полови белези, като запазва пиковите си стойности до след 25-тата година. С прогресиране на възрастта се произвеждат по-малки количества сперматозоиди с повече дефекти в структурата и генома. Генетично неперфектните сперматозоиди са нерядка причина за ранните спонтанни аборти, които, независимо от психическата травма, която нанасят, трябва да бъдат разглеждани като защита от развитие на силно увреден ембрион.

Кога трябва да бъде потърсен специалист и с какви изследвания се установява безплодието при мъжа?
При липса на желана бременност повече от 6 месеца е уместно мъжът в двойката да посети специалист за консултация. Първото и основно изследване е спермограма. В специализирани лаборатории се изследва сперматозоидния ред, концентрацията на сперматозоидите, техният общ брой и подвижност. От голямо значение е и установяването на дефектни сперматозоиди.

Какви видове стерилитет има?
Най-общо могат да се разделят на стерилитет в резултат на увреден генетичен материал и такъв поради невъзможност за депозиране на генетичен материал.

Какво представлява ендокринният стерилитет?
Ендокринният стерилитет се получава в резултат на тежък хормонален дисбаланс, поради който не се произвеждат сперматозоиди, произвежда се само малък брой и е увредено съзряването им.

Какво представлява варикоцелето?
Това е венозен феномен. Изразява се в разширяването на вените, които отвеждат кръвта най-често от левия тестис. Защо левият? Защото вените на двата тестиса имат различен ход. Тази вдясно се влива скоро след напускането на тестиса косо по хода на кръвния ток в голяма вена по съседство. Тази вляво има дълъг ход по задната стена на коремната кухина, като се влива под прав ъгъл в относително тясната вена на бъбрека. Така чисто хидростатично се затруднява оттичането на кръвта от левия тестис. В резултат на венозния застой се повишава температурата в него, създават се условия за образуване на антитела спрямо собствените сперматозоиди и се уврежда сперматозоидния ред. Варикоцелето се диагностицира с клиничен преглед и доплерова сонография. Лечението е строго хирургично. В нашата институция използваме т.нар. „микроскопски“ метод, който е с минимална травматичност за пациента и с много висока ефективност в случаите на комуникация на венозната система вляво с тази вдясно или с вените на пениса.

Какво представлява хипогонадизмът?
Хипогонадизмът е състояние на намалена функция на мъжките полови жлези, в резултат на първично нарушено производство на тестостерон или вторичен – в резултат на липсващи или намалени хормонални стимули към тестисите от хипофизната жлеза. Диагностиката и лечението са в полето на колегите ендокринолози.

Какво представлява азоспермията?
Това е отделянето на неподвижни, „мъртви“ сперматозоиди. Те не могат да изминат дългия път през женската полова система и да достигнат до готовата за оплождане яйцеклетка. Причините могат да бъдат ендокринни, но и в резултат на външни фактори – токсини, варикоцеле и др.

Какво е лечението при различните видове стерилитет?
Специфично е за всеки един вид стерилитет във връзка с причината за мъжкото безплодие. Като уролог мога да коментирам експертно лечението на варикоцеле, което, както споменах, е строго хирургично. Нашият екип има изключително богат опит с „микроскопски“ метод на лечение с много къс разрез – около 2-3 см, в долната част на корема в страни от основата на пениса. Достигаме до тестикуларните вени, изолираме ги и ги прекъсваме. По този начин „принуждаваме“ кръвта от тестиса да поеме алтернативен път по вената на семепровода. Опитът показва, че в следващите 6 месеца над 60% от пациентите възстановяват нормален сперматозоиден ред, а нерядко наблюдаваме бременности и преди този срок. Обсъждали сме използването на лапароскопски метод за прекъсване на тестикуларните вени особено след натрупания изключително голям опит в урологичната лапароскопия. Стигнахме до извода, че сумарната дължина на разрезите за трите лапароскопски порта е по-голяма от разреза, който обичайно правим при микроскопския метод за лечение на варикоцеле. Освен това този метод се осъществява в подкожието на пациента, докато при лапароскопия осъществяваме влизане в коремната кухина. Обемът на анестезия също е много по-голям.

Какво е психологическото въздействие от безплодието и кога се налага да се потърси терапевт?
Психологическата подкрепа е изключително важна при състояния с голяма социална тежест, каквито са репродуктивните проблеми. Може да се сравни с необходимостта от психологическа подкрепа при онкологично заболяване.