Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Маслото от гроздови семки притежава множество полезни свойства както за консумация, така и като козметично средство. Само по себе си то представлява отпадъчен продукт при производството на вино. След като се пресоват гроздовите зърна, от които се прави виното, остават семките, а от тях се извлича маслото.

Твърденията, че маслото от гроздови семки е полезно, невинаги са истина. Например, когато е рафинирано или е преминало през друга обработка, маслото не е полезно. Повечето комерсиални масла се извличат по химичен път, най-често с хексан, който е класифициран като невротоксин. При някои процеси маслото минава през термична преработка на много висока температура, при което не само губи полезните си свойства, но може да стане токсично.

Само студено пресованите масла не се обработват по химичен начин и не се нагряват в процеса на извличане. Тук вече може да говорим за здравословни ползи и наличие на полиненаситени мастни киселини, предимно Омега-6. При заместване на тежките (наситени) мазнини и трансмазнините в диетата с масло от гроздови семки значително се подобрява състоянието на сърдечносъдовата система.

Изследванията посочват, че полиненаситените мастни киселини може да понижат холестерола и да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Но успехът на Омега-6 зависи от правилното балансиране на тази мастна киселина с Омега-3. Забелязала съм, че повечето хора приемат предимно Омега-6 мастни киселини, знаейки, че са полезни, но пропускат необходимостта от баланс с Омега-3. По този начин може да се засилят възпалителните процеси, което да доведе до хронични заболявания, включително и онко-
логични. Ако вече приемате достатъчно Омега-6 от студенопресовани масла и добавите масло от гроздови семки, това може да наруши баланса в неправилната посока. Ако не сте сигурни в баланса, по-добре е да се консултирате с нутриционист.

Маслото от гроздови семки е чудесен източник на витамин Е, дори по-добър от популярния у нас зехтин. Витамин Е представлява мастноразтворим антиоксидант, който предпазва клетките от свободните радикали. Често се препоръчва при рак, сърдечносъдови проблеми и други хронични заболявания. Витамин Е укрепва и имунната система. Някои изследвания показват, че може да забави развитието на деменцията. Витамин Е е сравнително издръжлив на високи температури, а самото масло от гроздови семки има висока температура на кипене. Все пак е препоръчително да се използва в суров вид, защото прегряването може да го превърне в токсин.

По отношение на козметичните ползи, това е често използвано масло в козметичните продукти. Голяма част от ползите за красотата се дължат на съдържанието на витамин Е и Омега-6 мастни киселини. Свободните радикали и отровите от околната среда, постъпващи чрез слънцето, вятъра и замърсения въздух, може да навредят на кожата, като я състаряват, изсушават и нарушават нейната пигментация. Витамин Е спомага за неутрализирането на свободните радикали, така че маслото от гроздови семки може да е полезно за кожата дори и когато се консумира с храната. Ползите ще се допълнят, ако едновременно с това го прилагате и директно върху кожата. От друга страна, Омега-3 и Омега-6 мастните киселини са от изключителна важност за здравето на кожата. Специално Омега-6 са важни за защитната функция на кожата. Маслото от гроздови семки съдържа основно линоленова киселина, която може да намали възпалителните процеси във външните и средните слоеве на кожата.

Ето и още някои ефекти, които има маслото от гроздови семки върху кожата:

Овлажнява кожата.

Подобрява състоянието при акне.

Избелва кожата.

Стяга порите.

Прави белезите по-невидими.

Почиства грима.

Маслото от гроздови семки има способността да прониква бързо в кожата и да не я омазнява. Ползотворен ефект има, ако се втрият няколко капки масло от гроздови семки в кожата вечер преди сън. Същото може да направите и на сутринта. Тъй като не запушва порите, маслото от гроздови семки е подходящо за всякакъв тип кожа, дори за мазна, когато има нужда от овлажняване.

За косата маслото се използва за подобряване състоянието на скалпа и на косъма. Ако имате пърхот, който е в резултат на сух скалп, втриването на масло от гроздови семки в кожата на главата може да спомогне за премахване на люспите и овлажняване на кожата.

Много често за коса се използват и зехтин и кокосово масло, но те причиняват омазняване на косата и създават усещане за тежест, докато маслото от гроздови семки е леко и не се усеща. Нанесено по дължината на косъма, то придава блясък, овлажнява и заздравява косата. Опитайте да втриете няколко лъжици масло от гроздови семки, преди да измиете косата си с шампоан. Средството се използва и при оплешивяване, тъй като линоленовата киселина стимулира растежа на космите. Маслото съдържа флавоноиди, които са мощни антиоксиданти.

Маслото от гроздови семки се използва и в ароматерапията.

Хроничният стрес причинява външни и вътрешни вреди по цялото тяло, които могат да включват:

Преждевременно състаряване.

Обриви.

Суха кожа.

Акне.

Косопад.

Въпреки че маслото от гроздови семки само по себе си не може да намали стреса, то представлява чудесно базово масло при ароматерапията и терапевтичните масажи, а те имат доказан ефект за намаляване на стреса и тревожността.

В обобщение маслото от гроздови семки може да бъде полезна част от вашето меню, когато се консумира умерено и по правилния начин. То притежава неутрален аромат и затова може да участва в различни рецепти. В същото време използването на маслото в козметиката, може да допринесе за красива и блестяща кожа. Не са известни никакви странични ефекти от употребата на маслото от гроздови семки както вътрешно, така и външно. Трябва да го избягват единствено хората, които са алергични към грозде. Имайте предвид, че натуралните продукти може да предизвикат алергични реакции, когато се използват върху кожата. Ако изпитате някакъв дискомфорт, най-добре се обърнете към медицински специалист!