Текст: Катя Кирилова

Повечето от вас със сигурност знаят колко важни са всекидневните грижи за кожата, ако искаме тя да бъде здрава, свежа и сияйна. За съжаление, сред многобройните кремове, серуми, гелове и почистващи продукти за лице  често се случва да забравим за благотворния ефект на маските за лице и незаслужено да ги пренебрегваме.

Незаменим помощник в бюти ареснала на всяка жена, маските за лице подхранват кожата, повишават защитата ú срещу вредните атмосферни влияния и замърсявания, борят се с неприятните състояния, от които страда – като сухота, омазняване, акне, пигментации и не на последно място забавят признаците на стареене.

На пазара се предлага голямо разнообразие от маски – кремообразни, гел-маски, маски от глина, такива с активен въглен, хидратиращи, ексфолиращи, подхранващи, маски срещу пъпки, срещу бръчки, с детоксикиращ ефект, самоотлепящи се маски и т.н.  Независимо от това дали ще решите да си приготвите домашна маска за лице, или да си закупите готов продукт, най-важният принцип, от който трябва да се ръководите, е нейното предназначение.

Непременно съобразете избора си с индивидуалните особености на вашата кожа и помнете, че маската винаги се нанася на чисто лице с помощта на четка със средно твърд косъм. Желателно е да я прилагате и върху шията и деколтето, защото тези зони също се нуждаят от внимание. Маската се отстранява от лицето само с леко топла вода с ръце или с помощта на памучен тампон. Търкане е допустимо само при употребата на ексфолираща пилинг маска, когато целта е да отстраним мъртвите клетки от кожата.

Нормална кожа
Ако сте от късметлийките с нормална кожа, можете да си позволите да използвате овлажняваща или освежаваща маска само в моментите, когато кожата ви е дехидратирана или уморена.

Суха кожа
За представителките на нежния пол със суха кожа най-подходящи са маските с хиалуронова киселина и всички, които хидратират кожата в дълбочина.

Мазна и комбинирана кожа
За дамите с проблемна кожа с разширени пори, пъпки и комедони най-подходящи са маските за попиване на мазнините и за свиване на порите.