Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Макадамия - ползи за здравето

02.12.22

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Почти всеки в България вече е чувал за ядките макадамия и знае, че са полезни. Но как, за какво и защо? Полезните им свойства се дължат най-вече на изключително високото им съдържание на мазнини (особено в сравнение с другите ядки).

Те са съставени от повече от 75% мононенаситени мастни киселини (добри мазнини). Това означава, че имат солидно влияние върху човешкото здраве. Те също така съдържат основни витамини, минерали, антиоксиданти, които поддържат общото състояние на организма.

Хранителна информация за ядките макадамия в 28 г:

- 6% от дневната норма за желязо;

- 58% от дневната норма за манган;

- 23% от дневната норма на витамин B1;

- 5% от дневната норма за фосфор;

- 11% от дневната норма за мед;

- 9% от дневната норма за магнезий.

Що се отнася до макроелементите и калориите, 28 г масло от макадамия (или сушени печени ядки макадамия) съдържа:

- 215 калории;

- 22 г мазнини;

- 2 г протеин;

- 4 г въглехидрати;

- 3 г фибри.

Макадамията също така е един от малкото източници на палмитолеинова киселина. Това е Омега-7 мастна киселина, чиито ползи и свойства наскоро бяха открити и продължават да се разкриват. Установено е, че хранителните вещества, открити в ядките макадамия, притежават обещаващи ползи за здравето.

Подобряват еластичността и външния вид на кожата.

Изследванията показват, че палмитолеиновата киселина, омега-7 мастните киселини, открити в ядките от макадамия, маслото от морски зърнастец и маслото от авокадо могат да подобрят здравето на кожата, ноктите и косата. Те правят това, като предпазват от оксидативно увреждане, което е един от основните виновници за стареенето на кожата, като подсилват и предизвикват развитието на нови кожни клетки.

Може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Според статистиката един на всеки четирима души умира от сърдечносъдово заболяване. Изследванията показват, че хранителните вещества и мазнините, открити в ядките макадамия, могат да намалят рисковите фактори за сърдечни заболявания. Ето четири примера, подкрепени от науката:

В проучване от 2007 г. мъже с висок холестерол показва намалени рискови фактори за коронарна артериална болест след консумация на ядки от макадамия само за четири седмици.

Обзорна статия, публикувана през 2015 г., установява, че консумацията на ядки от всякакъв вид намалява триглицеридите, липопротеините с ниска плътност (лошия холестерол) и общия холестерол. Селекцията на ядки включва кашу, макадамия, орехи, бадеми и други богати на хранителни вещества ядки. Някои проучвания предполагат, че заместването на наситени мазнини с полиненаситени и мононенаситени мазнини повишава добрия холестерол или липопротеините с висока плътност (HDL). Ядките макадамия са чудесно средство, тъй като са богати на мононенаситени (но и повечето други ядки ще имат подобен ефект, ако нямате макадамия под ръка). Проучване, проведено от шведски изследователи, установява, че консумацията на ядки може да помогне за намаляване на риска от сърдечна недостатъчност и предсърдно мъждене.

Високо съдържание на антиоксиданти.

Антиоксидантите токотриеноли и флавоноиди присъстват в ядки като макадамия и последните изследвания на тези антиоксиданти доказват ролята им в борбата с раковите клетки. Токотриенолите са уникална форма на витамин Е, която според научните изследвания има мощни противоракови свойства. Растителното съединение, наречено флавоноиди, което може да помогне в борбата с рака, като унищожава вредните свободни радикали в организма. Източник на флавоноиди също могат да бъдат и горски плодове, червено вино, семена и ядки.

Укрепва здравето на мозъка.

Според едно проучване богата на токотриенол добавка предпазва мозъчните клетки от глутаматна токсичност, тъй като е доказано, че глутаматът играе роля при болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Намалява риска от метаболитен синдром и диабет.

Метаболитният синдром описва група състояния, които могат да увеличат риска от диабет, инсулт и сърдечни заболявания. Той включва няколко основни симптома: високо кръвно налягане, висока кръвна захар, ниски нива на HDL холестерол, високи триглицериди и излишни коремни мазнини. Според статистиката приблизително 34% от хората страдат от метаболитен синдром. Изследванията показват, че мононенаситените мастни киселини (които се съдържат в ядките макадамия) могат да помогнат за намаляване на риска от метаболитен синдром.

Помага за намаляване на апетита.

Ядките макадамия са пълни с фибри, протеини и големи количества качествени мазнини. Тези хранителни вещества играят роля в поддържането на чувството за ситост (защото приемането на мазнини е свързано с намаляване на хормона на глада, грелин). Това означава, че високото съдържание на мазнини в ядките макадамия може да помогне за предотвратяване на глада повече от лека закуска с подобен размер.

 

cross