Текст: Христо Донев

Тенисът на маса е сред най-популярните спортове, които могат да се практикуват и на открито, и на закрито, що се касае до любителското ниво. Икономична откъм финанси за екипировка и динамична откъм движение, играта, известна още като пинг-понг, e чудесен начин да поддържаш тонус и едновременно с това да се забавляваш с приятели.

ИСТОРИЯТА

Този спорт възниква като „джобен“ вариант на тениса на корт. Според една от версиите той се появява през 1880 г., когато двама офицери от британската армия в Индия решават да се забавляват с подръчни средства. Използват капачки от цилиндри за пури вместо топче и плоски бутилки от уиски и джин или книги вместо ракети. Мрежата е била направена от хартия.

Така са се появили първите „майстори на маса“, които по ирония са използвали амбалажа от тютюн и алкохол, за да спортуват. Според друга версия спортът възниква през 1890 г. в Англия. Свързан е с името на братята Паркър, които използват дъска, мрежа и малка топка и започват производството на т.нар. закрит и преносим тенис.

Известното по целия свят име „пинг-понг” е измислено от Джеймс Гиб, който нарича така звука, издаван от топчето при тупкането му на масата при игра. Същото наименование е регистрирано като търговска марка през 1901 г. от производителя на спортни стоки Джон Джак, но по-късно той продава правата на Паркър. Постепенно аксесоарите се усъвършенстват, а в Англия се открива и първата тенис асоциация (1921 г.). Пет години по-късно се създава Международната федерация по тенис на маса.

Започва провеждането на световни първенства по тенис на маса, първото от които е през 1927 година в Лондон. До края на Втората световна война водещите сили в тениса на маса са Унгария, Чехословакия и Румъния. След 50-те години на миналия век спортът навлиза в САЩ и оттам в Азия. Така започва хегемонията на държавите от Далечния изток, които и до днес доминират в тениса на маса. Играта става олимпийски спорт през 1998 г.

ПРАВИЛАТА

Играе се върху правоъгълна маса с дължина 2,74 м, ширина 1,525 м и височина 76 cм. Тя може да бъде изработена от всякакъв материал, който дава равномерно отскачане от 22 до 24 cм на стандартно топче, пуснато от височина 30,5 cм. Двете полета на масата са разделени от мрежа. Тя трябва да е висока 15,25 cм, както и да излиза извън масата на 15,25 cм от двете й страни. Топчето за тенис на маса се прави от целулоид или подобна пластмаса.

До 2000 г. топчетата са с диаметър 38 мм, а от 2000 г. диаметърът на топчето става 40 мм, масата му – 2,7 грама. Топчето може да е бяло или оранжево на цвят, задължително матово. Топчето се удря от играча посредством ракета (хилка). Тя е дървена и плоска, облицована с гумена материя от двете страни. Размерът на активната част на ракетата е 17 см максимална дължина и 15 см широчина.

При сервиса топчето трябва да падне в двете полета на масата, а при всеки следващ удар то трябва да бъде изпращано само в полето на противника. Точките се отбелязват, когато единият играч не може да върне пинг-понга в полето на другия. Опитните играчи използват голям арсенал от удари, при които те придават на топчето различно въртене. От тези удари то променя траекторията си и ограничава възможността на другия играч да го върне обратно в другия край на масата.

Играта печели тенисистът, който първи направи 11 точки, освен ако двамата не са направили 10:10, като в този случай разликата трябва да бъде 2 точки. На любителско ниво по-често се играе до 21 точки, като при 20:20 важи правилото за 2 точки разлика.

ЕКИПИРОВКАТА

Тенисът на маса е изключително достъпен спорт. Единственият скъп атрибут в него е самата маса. Цените на тези с професионални размери започват от 600-700 лв. и стигат до над 1500 лв. Обикновено масата върви комплект с мрежата. При нужда последната може да бъде закупена допълнително, като цените са 10-15 лева без стойка за захващане към масата.

Топчетата се продават в комплект най-често от четири или шест, като цената на едното излиза под един лев или максимум два. По-голяма вариация в цените има за ракетите. В зависимост от марката и качеството на материалите и изработката, те варират от
9-10 лв. до над 100 лв. За играчите няма специална екипировка и всяка тениска, кецове и шорти вършат работа. Професионалните играчи използват екипи, подобни на тези при тениса на корт.

У НАС

България няма успехи на международно ниво в тениса на маса, но в цялата страна има много клубове, където може да се научи и да практикува този спорт. Само на територията на София те са 11. На любителско ниво пинг-понга може да се практикува по паркове и градинки, където още през миналия век са изградени метални или циментови маси. При практикуване на открито проблем създава ветровитото или дъждовно време. Освен професионални уроци, спортните клубове предлагат и маси за любители на закрито, като наемите варират от 5 до 15 лева на час за маса.