Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ЛЮБОВТА МИНАВА ПРЕЗ ГРИЖАТА

BETTY - Любовта минава през грижата
Текст: Олга Георгиева
09.04.24
BETTY брой 119

Всяка неделя в „Тази събота и неделя“ по bTV Петя Дикова ни среща с интересни събеседници, които използват ефирното време, за да споделят значими и смислени неща. Радваме се да ви срещнем с нея в априлския брой на сп. Betty Моята аптека.

Родена е в София, завършва Американския колеж в столицата, а висшето си образование в Лондон, където учи журналистика, театър и превод. Дъщеря е на актрисата Аня Пенчева и журналиста Сашо Диков. Петя Дикова е на екран от 14-годишна. Тя е една от водещите на „Мело ТВ Мания“ по Канал 1, водеща е на предаването „Арт Трафик“ по PRO.BG, дългогодишен вoдещ и автор на предаването „COOL...T“, днес е утвърден журналист в редакцията на bTV Новините. Отразявала е на живо церемонията по връчването на наградите "Оскар" през 2017 г. от червения килим в Холивуд, сватбата на Хари и Меган и две от ражданията на Кейт Мидълтън. Била е в домовете и студиата на Монсерат Кабайе, Андреа Бочели, Ерос Рамацоти, Хулио Иглесиас, Андре Рийо. Сред големите и известните, които интервюира през годините, са нейните любими QUEEN и Adam Lambert, както и нейните съученици от Американския колеж в София, завършили 60 години преди нея: Леда Милева и Петко Бочаров. Петя е автор на първата книга за театрално представление, посветена на най-дълго играното представление у нас – „Секс, наркотици, рокендрол“. Подкрепя много социални каузи. Заедно със своя партньор в живота, поета Илиян Любомиров, творчески директор на една от големите рекламни агенции и популярен с участието си в предаването „На кафе“ на Нова телевизия, имат двама сина: Александър и Илиян.

-Петя, с утвърдени и щастливи от професиите си родители помисляли ли сте си някога да изберете съвсем различен от театъра и журналистиката път?

-Благодаря Ви, че виждате родителите ми по този начин. Така е. И съвсем естествено, когато едно дете види в дома си покорените върхове в две от най-вълнуващите професии на света, е трудно да не се изкушиш. Сигурно дори е невъзможно да не се влюбиш. Но истината е, че аз мечтаех да стана театрален критик. Колкото повече пораствах, осъзнавах риска след всяка премиера да прекратявам десетилетни семейни приятелства заради някоя моя рецензия.

-Няма да Ви питам в коя от двете сфери се чувствате повече в свои води, но ще попитам: как едната професия допълва и обогатява другата?

-В едната ролята ти е поддържаща и в нея има много елементи, лишени от блясък. Четеш, проучваш, изслушваш, не прекъсваш, не започваш с „аз“, после прекарваш часове в монтажната, разказваш за чужди победи и каниш на чужди събития. Ако има блясък, той е скрит в умението да светиш с отразената светлина на звездите. В театъра и пеенето заставам от другата страна. Пак държа микрофон, но вече не като журналист. Тръпката е друга, но го има и спокойствието, че ако не оправдая очакванията, публиката ще ми прости, защото все пак имам друга професия. А иначе първата половина на въпроса е чудесна – чувствам се най-удобно, когато работата е свършена добре. Ето сега след концертите на Андре Рийо (две напълно разпродадени зали в София) много хора идваха да ме поздравят за репортажите и филмите, които сме правили за маестро Рийо и концертмайстора на оркестъра му Кремена Минева. Усещането е несравнимо. Виждаш как си вдъхновил непознати хора да създадат някои от най-ярките спомени в живота си.

-Kаква е Вашата „рецепта“ за баланс между всичките роли в живота?

-Оооо, иска ми се да имах такава, но нямам. Намерете си един Илиян на вкус, добавете толерантност, търпение – колкото поеме и пеперуди – за разкош. Това е.

-Как избирате хората, които да поканите във Вашата рубрика „Насреща Петя Дикова“?

-Това са хора, които на първо място уважавам заради безспорните им постижения. На второ място да са смислени, да са оставили следа. И трето – помага, ако ги  харесвам – това е много важно, за да се получи едно интервю. Благодарна съм на директор „Актуални предавания“ Искра Владимирова и на продуцентите на „Тази събота и неделя“ Весела Кисьова и Деа Манолова, че ми се доверяват и ми дават шанс да реализирам и най-невъзможните си на пръв поглед идеи.

-Кои от срещите и интервютата Ви досега са оставили най-трайна следа у Вас и защо?

-Безспорно най-трайна следа оставят онези интервюта, в които сме успели да предразположим съответната знаменитост за няколко минути да остави звездния си ореол настрани и да се изправи пред зрителите ни със своите човешки съмнения, страхове, възходи или падения. Тогава знаеш, че си си свършил работата добре – когато публиката види различното лице на звездата, когато не ги делят милиони в почитатели, долари или километри. Дори и да е за няколко минути, в тях зрителят може да преоткрие любимеца си, да получи утеха или да почерпи пример за справяне със сходна житейска ситуация. Джони Деп в откровенията си за бащинството и зависимостите, или Дзукеро за развода си или Ема Стоун за пътя си до бленувания „Оскар“. Това са вдъхновяващи личности, чиито разкази за премеждия или трудности могат да бъдат също толкова вдъхновяващи за публиката.

-Кои са трудностите при отразяването на събития като церемонията по връчването на наградите "Оскар"?

-При осезаем глобален спад в интереса към оскарите, измерен в три пъти по-ниски рейтинги, ние си даваме сметка, че и локално неминуемо има отлив от темата. За нашия екип с продуцента Влади Лазарова, изключително опитния и ерудиран Пепи Бакърджиев и колежките ни от сайтовете на bTV София Крачанова, Росица Николова и Поли Пенчева предизвикателството беше да намерим общочовешкия ъгъл на всяка тема, за да привлечем възможно най-разнообразна публика. Не само тази, която е чувала за монтажиста на „Минали животи“ например, но и онези хиляди зрители, които са чували единствено за „Барби“ или „Опенхаймер“, дори и да му казват „Опенхауер“. Всички трябва да се чувстват добре дошли.

-От кои свои грешки научихте най-ценните уроци?

-Аз вярвам в подготовката. Тя спасява от грешки. Каквито и критики да е имало по мой адрес през годините – никой никога не е написал, че съм неподготвена. Отчитам като грешки някои свои фриволности в поведението пред камера. А и твърдата и непоколебима вяра в справедливостта. Понякога се случват неща, които не са честни, и ако преди години това беше краят на света, сега се научих да ги приемам.

-За майките от зодия Лъв казват, че са склонни да разглезват децата си, въпреки че са и много строги. Вярно ли е?

-Интересна гледна точка. Ще мога да ви отговоря като поотраснат малко. Още е рано. Големият ни син Александър е на 4 години, а малкият Илиян – на 3.

-Как се грижите за здравето си и за това на Вашето семейство?

-Вярвам, че любовта минава през грижата, затова много се старая да търся и да избирам по-чиста храна, да готвя здравословно и да изграждам полезни навици у децата – като това да пият много вода, да не свикват със сладко и да намират занимания с книжките. Не съм привърженик на имуностимулантите на хапчета, затова през зимния период всяка вечер масажирам децата с различни етерични масла – ходилата, гърдите и гръбчето. Ние с Илиян се стараем да не пренебрегваме съня, защото знаем колко ключово значение има той за здравето и дълголетието. Аз тренирам, понякога и заедно с децата, не пия, не пуша, не пия кафе и постя 2 пъти в годината.

-Вие подкрепихте кампания за репродуктивното здраве на младите жени. На мен ми се струва, че жените нямат нужда да бъдат мотивирани да станат майки навреме, това е заложен у нас инстинкт. По-скоро проблемът е свързан със социални аспекти и до голяма степен зависи от желанието на мъжете да поемат отговорност за деца и семейство. Не мислите ли, че е добре една кампания да бъде насочена и към тях?

-Мотивацията ми за реализирането на тази кампания беше лична. Докато си чаках резултатите от изследването на яйчниковия резерв, видях как едно младо момиче излиза от същия кабинет, за който чакам аз, обляно в сълзи, търсещо утеха. Току-що беше научило, че е с почти изцяло изчерпан яйчников резерв. Едва на 27!

Беше в шок. Напълно разбираемо. Тогава започнах да чета, да проучвам и да се консултирам с лекари. Не можех да си представя, че зная нещо толкова просто и няма и да обърна света в опит повече момичета да го чуят – изчерпването на яйчниковия резерв е безсимптомен процес, нямащ общо с това дали изглеждате млада, дали се поддържате, дали тренирате, или имате редовен цикъл. Едно време проф. д-р Атанас Щерев, който има една от най-големите клиники за репродуктивно здраве и е баща на моя съученичка от Американския колеж, ни беше казал, че според медицината, репродуктивната старост настъпва на… 29 ГОДИНИ!

Представяте ли си какъв шок е това за съвременната жена, търсеща професионална реализация, гонеща върхове, пътувания и динамичен социален живот? Мисля, че въпросът, който задавате, е по-скоро свързан с възпитанието на мъжете и онова, което търсят. Кампанията е насочена и към мъжете. Нашият фокус беше и все още е чрез информационни кампании да се борим за превенция на репродуктивни проблеми и при жените, и при мъжете. Жените да са наясно, че независимо дали имат близки репродуктивни планове, е задължително след една възраст да направят оценка на яйчниковия си резерв, за да са наясно с възможностите си, а мъжете – те да знаят, че няма нищо срамно, ако бебето при една двойка закъснява – да си направят спермограма. Голямата цел тук е да се свали напрежението от тези свръх важни, но и деликатни теми. И дори във филма, който направихме с „Междинна станция“ за демографската кризи и репродуктивните проблеми „Приказка за бъдещето“, там някои от най-известните мъже и жени в държавата споделят личните си истории по темата в опит да вдъхнат надежда и кураж на други в подобни ситуации.

-Плановете за тази пролет?

-Ходът на професионалните планове ме научи на гъвкавост при цялата ми мания за планиране и ред, дори започнах да не ги споделям предварително. Колкото до плановете вкъщи – едно вълнуващо по-дълго пътуване с децата, два уикенда с кемпер, няколко пикника до реката и вече ще е лято. Пожелавам си да са здрави и умерено палави. Каквото пожелавам и на вашите читатели – здраве и посещение в аптеките само за витамини и четки за зъби.

cross