Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Любопитни факти

01.02.23

Водният заек щедър на успехи

Доброто здраве и ведрото настроение – това са двете посоки, в които ще ни води Черният воден заек през следващата година. Астролозите предричат 2023-та да е по-хубава година за всички, стига да се фокусираме върху най-важните неща – семейството и дома. И особено, ако сме представители на четири от китайските зодии – Заек (година на раждане: 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023), Коза (1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015, 2027, 2015), Свиня (1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019) и Плъх (1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020). Какво обаче ни очаква в следващите 12 месеца?

Февруари е период на объркани планове, смятат астролозите. Важно е да се пазим от интриги и да следваме стриктно очертаните цели. През март трябва да се въоръжим със смелост и да отстояваме позициите си. Да освободим творческата си енергия, за да се радваме и на помощ и от Фортуна. Април е силен месец – както за работа, така и за любов.

Не бива да се пестим и можем да очакваме нови приятелства. През май трябва да се смирим и да не избързваме, както и да сме насреща за близките си в нужда. Юни е време за почивка, както и за нови любови. През юли трябва да се мобилизираме и да приключим по най-добрия начин всичко, което сме започнали – без да разчитаме на „приятелско рамо“. Ако не успеем да се справим, и август ще е подчинен вместо на отпуски, забавления и авантюри – на финиширане на важни задачи.

През септември „ще берем плодовете“ на свършеното и ще намерим съюзници. Освен кариерата, и здравето ще изисква внимание. Октомври ще е щедър на успехи, ще действаме с размах, а самотните души ще имат реален шанс да намерят половинка. Ноември ще ни зареди с нови сили напук на всички препятствия. Дори и част от плановете да се объркат, „зад ъгъла“ ще чакат нови възможности. Декември ще е време да се наслаждаваме на постигнатото с помощта на Черния Заек, а за капак ще се намерят и влиятелни покровители на смелите планове. Януари 2024 пък ще е моментът да подгоним нови мечти – ще блестим в най-добрата си светлина и ще кроим смели планове, сочат прогнозите за годината на щедрия Заек.

Пръстите издават характера

Пръстите на ръцете издават характера, доказват изследователите от Оксфорд. Най-показателни са показалецът и безименният, сочи проучването. Какво издават за натюрела ни? Ако показалецът ви е по-дълъг от безименния, това означава, че сте лидер, който бързо и лесно овладява всяка ситуация.

„Вие сте самоуверени, находчиви и имате вътрешното желание да сте първи във всичко. Истински пример сте за онези, които се съмняват в себе си и способностите си. Уравновесени сте и никога не взимате решения прибързано. Внимателни сте с другите и за вас е важно да не нараните никого“, коментират изследователите. По-дългият показалец още е белег на моногамия и лоялност към партньора, защото предполага, че „притежателите“ му не са склонни да лъжат и да избират първичните си инстинкти пред морала.

Какво обаче се случва, ако показалецът и безименният пръст са с еднаква дължина? „В този случай вие се стремите към балансиран живот. Грижовни, нежни и добре организирани сте, но ви е трудно да съобразите това, което трябва да правите, с това, което бихте искали“, смятат учените. „Излъчвате добро настроение и сте харесвани – най-вече, защото сте добри слушатели. Този ви талант стимулира мнозина да ви доверят и най-дълбоките си тайни“, коментират още от Оксфорд.

Третият сценарий – по-дълъг безименен пръст от показалеца – пък сочи, че сте отличен стратег. „Вие сте пресметливи и имате високо самочувствие, заради което мнозина ви възприемат като арогантни. Имате прагматичен и рационален подход към всеки проблем, както и „план Б“ при провал.“ Очарователна личност сте, много популярни сред противоположния пол“, смятат изследователите. Но признават, че тези хора са с по-силно либидо и са по-склонни към изневяра. Интелектуалната им мощ обаче не отстъпва пред сексуалната – отличници са при подреждането на пъзели и кубчето на Рубик, решаването на задачи и по-често стават учени, инженери и войници, твърдят от Оксфорд.

Медитацията подсилва микробиома

Медитацията влияе благотворно на чревните бактерии, а оттам и на имунитета, тонуса и настроението. Това сочи проучване, публикувано в сп. General Psychiatry. Изводите идват след изследване на 37 тибетски монаси от три храма и контролна група от 19 техни съседи. Екипът учени от Китай и Пакистан е анализирал кръвни и фекални проби.

Резултатите от тестовете сочат, че дълбоката медитация, която монасите са практикували за поне два часа в последните между три и тридесет години, обогатява микробиотата им. А оттам намалява рискът да развият тревожност и депресия, да отключат сърдечносъдови заболявания или да станат „лесна плячка“ на вирусите.

 

cross