Като бездънен кладенец

Мария Йоксимович

За най-скъпа дамска чанта в света се смята прочутата чанта Birkin от луксозната марка Hermes, от розова крокодилска кожа, украсена със злато и ръчно полирани диаманти, а най-дълготрайна е творбата на Коко Шанел от 1955 г., която е на мода и до днес

Идеалната лятна чанта би трябвало да притежава всички свойства на легендарната чанта на Джули Андрюс, която покори света с изпълнението си на главната роля на магическата бавачка Мери Попинз в едноименния филм от 1964 г. В този мюзикъл, базиран на романа на П.Л.Травърз, който спечели пет Оскара, Мери Попинз минава през различни приключения в лондонско семейство от началото на ХХ век, като нейните вълшебства се основават и на магическата ѝ чанта, в която без проблеми могат да се поберат и неща, по-големи от нея. Точно чанта с такива възможности е нужна на всяко същество от женски пол през дългото, горещо лято, за да може без проблеми да побере и неща, които са по-големи от нея, като например кърпа или хавлия за плажа. В чантата трябва да има място и за книга и вестници, плюс слънцезащитни кремове и останалата козметика, както и задължителната бутилка с вода. Желателно е да побира и кутия със сандвич и плодове, и още сто други неща, като обувки за вода, ако достъпът до плажа е неудобен и изпълнен с морски таралежи, резервен бански, сгъваем чадър и т.н. И с целия този багаж, лятната чанта не трябва да изглежда обемиста, а да бъде красива, независимо дали е пълна, или почти празна.

ХАВЛИЕНА ЧАНТА: Както подсказва нейното име, тя е направена от хавлиен плат, във формата на голяма „пазарска чанта” или раница, която отгоре се събира на панделка и служи за пренасяне на вещи, а като се разгъне, се използва и като плажна хавлия. Нейният недостатък е, че на отиване на морския бряг, езеро или река със сигурност ще изглежда добре, но не и на връщане, защото може да се изцапа, захаби или намокри. Затова, вместо да лежите върху хавлиена чанта, по-добрият вариант е да си носите плажна хавлия. Така че, ако се избегне лежането върху тази чанта, тя при всички случаи е добър избор за летния сезон, тъй като хавлиеният плат сам по себе си се свързва със слънце, вода и излизане сред природата.

ПЛАТНЕНА ЧАНТА: Съшита от плат, често с две лица или с няколко вътрешни отделения и джобове, тази чанта е просто идеален избор за лятото, защото е лека, може да се пере, съчетава се с дрехите, шапката и останалите аксесоари. Освен това, може да се купи, но и да се ушие или преправи от някоя стара платнена чанта. Може да бъде малка, с дълга дръжка, за вещи или съвсем голяма, за плаж и разходка. Най-често се носи през рамо, затова трябва да проверите дали дръжките са достатъчно дълги, но и удобни, да не се врязват в голото рамо, ако се носи с блуза или рокля с тънки презрамки. Изборът на материали е почти неограничен, като най-добри са памучните или ленените тъкани с весели цветове и смели рисунки.

СЛАМЕНА ЧАНТА: Романтична, с трапецовидна форма и дълги дръжки, тази чанта не излиза от мода от шестдесетте години на миналия век. Има безброй варианти, може да се украси с панделки и цветя. Много интересни са и чантите от оцветена слама или комбинирани с текстил. „Роднини” на сламената чанта са чантите, плетени от канап или от дебели конци.

ПЛАСТМАСОВА ЧАНТА: При добър дизайн и изработената от пластмаса чанта може също да бъде елегантен моден аксесоар. Много са популярни моделите, ушити от мушама с весели десени на камъчета, плодове, морски звезди. Лесна е за поддържане, не се плаши от дъжд. Ако е във формата на раница и се носи на гръб, желателно е страната, опираща върху гърба да е хавлиена, заради триенето и изпотяването.
Лятото е всъщност единственото годишно време, през което всяка жена може да носи каквато си пожелае чанта, да остави въображението си да се развихри и при това да изглежда добре. Не се препоръчват единствено тежките, тъмни и обемисти кожени чанти с класически форми, които трябва да се оставят в гардероба за друг сезон и друг случай.
Ако заминавате на пътешествие и една чанта ви е малко, а в куфара няма място за повече, трябва да изберете най-практичната. Ако планирате дълги разходки, не е разумно да носите километри наред плетена кошница в ръка, а трябва да изберете весела лятна раница. Добро качество на платнените чанти е и това, че могат да се сгъват добре и не заемат много място. Едно от решенията ви предлагаме и в рубриката „Работилница” на BETTY, където можете да прочетете, как да си направите за една минута чанта от кърпа.

Работна, дневна, вечерна…
И лятната чанта може да бъде работна, дневна, вечерна или спортна. Тя се носи на разходка, на излет, на плажа, в ресторанта, на гости, на детската площадка с децата. Трябва да изберете подходящата за времето на деня и предвидената цел. Например, не е разумно да се тича след децата с чанта, която няма цип и не се затваря, защото рискувате да загубите половината от скъпоценното ѝ съдържание. Не се препоръчва и да отидете на служебна среща с хавлиена плажна чанта, от която стърчат чадър за слънце и детска лопатка за пясък. Впрочем, дори когато става въпрос за бизнес среща, която изисква известна доза „официалност”, чантата трябва да бъде достатъчно голяма, за да не се получи така, че при прехвърлянето на съдържанието от една в друга, половината неща да не се поберат. Идеалният вариант би бил чантата да можеше да променя формата и цвета си, но тъй като случаят не е такъв, жените все още, и с основание, имат нужда да „трупат” чанти за различни ситуации, винаги с чувството, че им трябва още една. Днес повечето жени имат истински колекции, обикновено разделени на работна чанта, приличаща на мини офис, често с лаптоп или таблет в нея, вечерна чанта, която може да побере само най-необходимите дребни вещи и няколко чанти за всеки ден и незадължителни излизания и пазаруване.

Под полата, привързана около кръста
През втората половина на миналия век беше в сила правилото, че чантата трябва да бъде в тон с обувките или сандалите и дамите, които държаха на стила, спазваха това правило, като си купуваха с обувките и подходяща чанта. Хипи модата от шестдесетте години, първоначално запазена само за младите девойки с бунтарски дух, много бързо промени този „моден закон” и чантите започнаха да се купуват независимо от обувките, а на мода дойдоха и шарените, платнени чанти, с каквито преди това една дама трудно би отишла и на пазара. Всички тези промени, обаче, са малки в сравнение с това, че първите чанти са носили единствено мъжете.
През Средновековието мъжете винаги имали на дрехите си по някой „джоб в повече”, за да носят в него дребните неща, необходими на дамите им, които по този начин оставали със свободни ръце, за да придържат тежката и дълга рокля. Пак по това време започват срамежливо да се появяват и малките дамски чантички, повече като символ на обществено положение, с богата бродерия и украса от бижута. Интересно е, че през ХVІ век във Франция имало закон, забраняващ носенето на чантички, очевидно от страх пред съдържанието им. Един век по-късно дамите започват да носят дамски чантички, ушити от плат, под полите си, като ги привързвали около кръста. Етнолозите твърдят, че съдържанието им много приличало на днешното: пари, ключове, кърпички, парфюм, игла и конец. А понеже по онова време често падали в несвяст от корсетите, дамите си носели и ароматна сол за в случай на прилошаване, както днес си носят аспирин, ако ги заболи глава. Модата на високата талия изместила тези обичайни скрити чантички и те постепенно започнали да изчезват. Едва когато, в края на ХVІІІ и началото на ХІХ век, жените започват да се движат сами в обществото, дамската чанта се превръща в неизменен елемент от гардероба.
В началото на ХХ век тя привлича вниманието на модните дизайнери, които я привеждат в тон с гардероба. През 1955 година актрисата Грейс Кели прави популярна ръчно изработената чанта от телешка или крокодилска кожа. Този модел „Кели” и до днес струва цяло богатство, а листите на чакащите са доста дълги. През същата година се появява и чантата „Шанел 2,55”, за която прочутата Коко намира вдъхновение в сиропиталището, където е израснала. Верижката е вдъхновена от връзката за ключове, която носел пазачът на сиропиталището, а вътрешността от цветовете на униформата на децата в сиропиталището. И до днес много жени по цял свят мечтаят за тази чанта.