Текст: д-р Ирина Димитрова, стоматолог в Дентална клиника „Маринови“ – София

Какви са причините за лошия дъх и какво можем да направим, за да се предпазим от неприятната миризма?

Обикновено лошият дъх (халитозата) е симптом на неправилна орална хигиена. Ежедневното поддържане на добра устна хигиена предотвратява натрупването на бактериална плака, която от своя страна е основен причинител на неприятната миризма. Освен неприятен дъх продължителното задържане на плаката може да доведе до развитието на зъбен камък, кариеси и до заболяване на венците.

Хората, които страдат от сухота в устата, са по-уязвими от останалите, тъй като слюнката подпомага отмиването на хранителните частици от устата. Хранителният режим също е от значение – консумацията на силно ароматни храни, лук, чесън, напитки като кафе и алкохол могат да причинят неприятен дъх. За по-свеж дъх е добре да се въздържате и от пушенето, което в допълнение често образува петна по зъбите.

Понякога обаче халитозата може да се дължи на по-сериозни заболявания като инфекции в носоглътката, хроничен бронхит, синузит, диабет, чернодробни или бъбречни заболявания.

Превенция
Първата стъпка, за да се предпазите от лошия дъх, е да откриете какво го причинява. Преглед при стоматолога ще ви помогне да разберете дали имате възпалени венци, кариеси и дали спазвате правилна орална хигиена. Според специфичната миризма в устната кухина може да бъдете насочени за преглед към друг специалист. Ако лошият дъх е съпроводен с висока температура и зачервено гърло, трябва да посетите личния си лекар. Ако имате стомашно-чревни заболявания като гастрит или язва или сте диабетик, трябва да се обърнете за консултация към специалист по вътрешни болести.

Правилната орална хигиена изисква постоянство. Тя ще ви помогне да намалите риска от заболявания на зъбите и венците.

Препоръките на стоматолога:

  • Изчетквайте старателно зъбите си два пъти дневно (с паста, отговаряща на индивидуалните ви нужди и препоръчана от вашия стоматолог).
  • Почиствайте междузъбните пространства с конец или интердентална четка, особено ако страдате от заболявания на венците като гингивит или пародонтит.
  • Използвайте ежедневно вода за уста с противовъзпалително и стягащо венците действие.
  • В аптечната мрежа се предлагат различни продукти – гелове и спрейове, които може да носите със себе си и да използвате, когато устата ви пресъхне или усетите неприятен вкус или дъх.
  • Ефективността на устната хигиена зависи в голяма степен от пастата за зъби, която използваме. В зависимост от състава и предназначението им пастите се разделят на профилактични, противовъзпалителни и флуорни. Профилактичните са богати на повърхностни активни вещества, притежават почистващо и освежаващо действие и абразиви за отстраняване на зъбната плака. Флуорните намаляват растежа на плаката и подсилват реминерализацията на емайла, а противовъзпалителните обикновено се препоръчват за лечение на пародонтоза и гингивални възпаления. Съдържат хлорхексидин и различни билкови екстракти от ехинацея, мента и лайка.

Бактериите, които допринасят за лошия дъх, са Treponema denticola и Porphyromonas gingivalis. Милиони от тези видове бактерии образуват колонии в устата и разграждат остатъците от храна в междузъбните пространства или във венечните джобове. В този процес на разпад се произвеждат летливи серни съединения, които причиняват неприятната миризма в устната кухина.