Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Лице под карантина

04.02.22

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1643976241869{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Антоанета Атанасова, фамилен психотерапевт, педагог

Паник атаки, раздразнителност, емоционално изтощение, засилена тревожност, депресия – все по-чести спътници в ежедневието ни, във всяка общност, навсякъде по света. Ние сме социални същества, имаме нужда от общуване, от близост, имаме нужда да бъдем хора, а не лица, които боледуват и влизат в статистиката.

Вече повече от две години сме в ситуация на пандемия. И ако тя причинява несигурност и стрес на всички нива, то оставането под карантина може да задълбочи трудностите и да доведе до нелеки психични страдания. Част от причината за това е въздействието, което карантината оказва върху нашата автономия, усещане за компетентност и свързаност.

Макар да посвикнахме с плашещи новини за недостиг на ресурси за защита и лечение, с нарастващите финансови затруднения, с налагането на мерки за обществено здраве, които нарушават личните свободи, това все още си остават стресови фактори, които допринасят за редица рискове за психичното здраве. Пандемията увеличава стреса и изостря вече съществуващите проблеми.

Хората, които изпитват финансови затруднения в резултат на кризата (загуба на работа, намалени доходи, банкрут), са особено изложени на риск. Децата, юношите и младите хора са много засегнати от психологическите последици от пандемията. Дори след облекчаване на ограниченията все още трябва да живеем с последиците от предишни ограничения, с продължаваща несигурност и понякога нови страхове.

Може да се чувствате уплашени, раздразнителни, объркани, ядосани, стресирани, тревожни, претоварени и притеснени. Всички тези емоции са нормални, но е важно да намерите начин да защитите психичното си здраве, когато сте под карантина.

Ето какво може да направите:

  • Бъдете социално дистанцирани, за да помогнете за намаляване на разпространението на болестта, но това не означава, че трябва да прекъснете всичките си социални контакти – просто трябва да се дистанцирате от другите хора физически. От решаващо значение за вашето психично здраве е да поддържате връзка с хората в живота си. Има много приложения за безплатни видео разговори и социални мрежи.
  • Но в същото време правете почивка от новините и социалните мрежи. Непрекъснатото следене на новините или актуализациите в социалните медии може да увеличи тревожността и страха. Задайте си граници: можете да вземете решение да проверявате новините за около 10–15 минути сутрин и следобед. След като времето ви изтече, опитайте се да се съсредоточите върху нещо друго.
  • Дори ако работите от вкъщи, важно е да правите редовни почивки от работата си и да се опитвате да останете офлайн вечер колкото е възможно повече. През целия ден не забравяйте да поемате дълбоко въздух и да давате възможност за релакс на ума си.
  • Ако сте „лице под карантина“, дните могат да се размият, особено ако не работите. Създаването на ежедневен списък със задачи или график ще ви даде усещане за цел и контрол. Направете си списък с малки, лесни за изпълнение задачки. Опитайте се да вършите дейности, които обикновено ви харесват, открийте нови хобита, ако е възможно.
  • Движете се редовно и не пренебрегвайте физическото си здраве през това време. Отидете на разходка, бягайте, правете йога или просто се движете. Правете тренировките у дома си и привлечете виртуални приятели.
  • Макар да е изкусително, не посягайте към успокояващи храни в стресови ситуации. Спомнете си, че те не са полезни за цялостното ви здраве и благополучие в дългосрочен план. Направете всичко възможно да намерите възможно най-много здравословни храни.
  • Знаем, че сънят подобрява настроението и здравето. Опитайте се да си лягате и да ставате по едно и също време всеки ден. За да заспите по-бързо, не използвайте телефона си и не гледайте телевизия в леглото. Ако нещо ви се върти в ума и ви пречи да заспите, наблюдавайте мислите, опитайте да ги запишете, изследвайте ги, може да откриете нещо неочаквано.
  • Ако дискомфортните ви преживявания са упорити и продължават няколко седмици, се обърнете към професионалист за помощ. Не забравяйте, че не сте сами и споделянето, говоренето за трудностите ще помогне. Разбира се, ако имате съществуващо психично страдание, трябва да продължите с лечението си и да сте наясно с нови или влошаващи се симптоми.

Кризата, в която живеем, е трудна, опасна, плашеща, но колкото и парадоксално да звучи, както във всяка криза в нея е скрит голям потенциал. Тъкмо това, че нищо не е такова, каквото е било, е възможност да погледнем на света с нови очи, да открием нови възможности и да преоценим ресурсите си за справяне.

Да видим, че пандемията и наложените ни мерки за справяне с нея, като карантината например, направиха възможен огромния скок в развитието на комуникациите, в начина, по който организираме работния си процес и общуването с близките. Нещо, което при други условия би отнело невъобразимо повече време. Помнете, че не сте само „лице под карантина“, а човек, който е заобиколен от други хора, преминаващи през същата криза.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross