Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Билковите чайове и отвари се използват в домакинството още от векове за предпазване от различни заболявания и за възстановяване при заболявания. Истинските лечители са билкарите и лекарите, които практикуват народна медицина. Само те могат да лекуват чрез свойствата на билките. Но като нутриционист ще разкажа за превантивните способности на билковия чай от липа.

Изключително ароматна и привличаща пчелите, липата е източник на любимия на много хора  липов мед. В исторически план листата от Tilia cordata и Tilia platyphyllos са били използвани при редица състояния като високо кръвно налягане, мигрени, храносмилателни проблеми, главоболие, настинки, вирусни инфекции, грип и тревожност. Въпреки напредъка на науката няма научни доказателства за тези ефекти. Билката е позната на нашата традиционна медицина и е използвана за същите ситуации, както и в далечния край на света – от някои южноамерикански индиански племена. Това не е никак случайно и въпреки липсата на доказателства ползите от липовия чай са известни и до днес.

Какво съдържа липовият чай?
Липовите цветове съдържат множество естествени съставки, наречени фитохимикали, с които са свързани и техните здравословни свойства. Според проучване, публикувано през 2016 г. в International Food Research Journal, активните съставки на липата включват флавоноиди, които са известни със своите антиоксидантни свойства. Антиоксидантите помагат на организма да се предпази от разрушителното действие на свободните радикали, представляващи нестабилни молекули, които се формират в организма, когато е подложен на въздействието на стресиращи фактори, замърсена околна среда, тютюнопушене, алкохол, преяждане, гладуване, наркотици, както и от нормалните процеси на метаболизма. При продължително излагане свободните радикали могат да причинят поражения на организма и да създадат условия за сърдечносъдови заболявания, онкологични заболявания, както и всякакви други здравословни проблеми.

Липовият цвят съдържа танини и есенциални мастни киселини, които носят неоспорими ползи за здравето на човека.

Хрема и настинка
Доклад на Европейската медицинска агенция, публикуван през май 2012 г., официално  обявява, че научните изследвания за ползата от липовия чай са ограничени. Въпреки това същата агенция потвърждава, че чаят от липов цвят може да се използва в най-популярната си роля: при настинки и леки състояния на стрес. Известните ползи от някои съставки на липата, причиняващи изпотяване, се използват в народната медицина за справяне с висока температура. Липата съдържа и специфичен клей, който помага да се успокоят възпалени мембрани в устната кухина и гърлото, както и да се намали секрецията на слуз.

Успокояващи свойства
В природната медицина липовият чай се използва при тревожност и с цел отпускане. Основна роля за тези свойства се приписва на есенциалните мастни киселини. Научно изследване, публикувано през юли 2008 г. в Journal of Ethnopharmacology, твърди, че храненето на опитни животни с екстракт от липа намалява тяхната тревожност, когато са поставени в лабиринт, в сравнение с контролната група. Друго проучване, публикувано през март 2008 г. в същото списание, твърди, че липовият екстракт увеличава успокоителното действие на седативи (приспивателни), приложени на животни, и им действа успокояващо, когато се прилага самостоятелно.

Ето и още някои ползи от липовия чай:

При конвулсии (припадъци)

Според проучване, публикувано в Oxidative Medicine and Cellular Longevity, липата проявява антиконвулсивни свойства при опитни плъхове.

Храносмилане

Чаят от липа има антиспазмолитичен ефект, който помага да се успокои раздразнения стомах и да се намалят възпалителните процеси в чревния тракт.

Имунна система

Според изследване, публикувано в Journal of Food Biochemistry, се наблюдава ефективно въздействие на чая от липа върху различни видове бактерии и гъбички, което помага на имунната система да се справи със заболяванията.

При възпалителни процеси

Липовият чай има противовъзпалителни съставки, които спомагат за намаляването на мускулните и ставните болки.

Българска народна медицина

Някои български лечители (като д-р Атанас Михайлов) използват липовия цвят при жлъчни камъни, уратни камъни, заболявания на щитовидната жлеза (като източник на селен), при пневмония, за прочистване от токсини, за изпотяване и понижаване на висока температура.

Петър Димков използва липовия чай при периодични гладувания – 1 ден в седмицата не се приема никаква храна и се пие само липов чай с малко мед. Използва го и при чревни спазми и киселини в стомаха.

Странични ефекти

Липовият чай е сравнително безопасен за повечето хора. В някои случаи може да се наблюдават алергични реакции. Поради недостатъчно проведени изследвания за въздействието, липовият цвят не се препоръчва по време на бременност, кърмене или при сърдечносъдови заболявания. Също така липовият чай има диуретично действие и ако не консумирате достатъчно вода, може да настъпи дехидратация на организма. Някои експерти твърдят, че липовият цвят може да съдържа кофеин.

Независимо че науката не потвърждава всички ползи на липата, ние можем само да се учим от опита на старите лечители. А дали има нещо по-приятно от ароматен липов чай край камината (или топлия радиатор) в студените зимни дни!?