Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ЛИМФНАТА СИСТЕМА

01.08.22

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Повечето хора вярват, че здравето ни зависи от храната, която приемаме, от начина ни на живот, от навиците и от начина на мислене. Това е така, но и не е така.

Нашето здраве зависи и от нашето разбиране и познаване как функционира тялото ни. От това дали ще създадем условия на всичките ни органи и системи да работят правилно. Чували сме, а и често сме прилагали, различни методи за детоксикация. Кога успешно, кога не толкова. Рядко обаче се споменава една много важна система за прочистването на тялото и това е лимфната система.

Колко добре познаваме лимфната си система?

Можете ли да се сетите за конкретен орган, който е част от лимфната система? Най-вероятно - не. Защото тя се състои от съдове и възли. И ако кръвоносната система се състои от съдове с обща дължина около 100 000 км, то лимфната система има два пъти повече.

Съдовете на лимфната система обаче са невидими за окото. Това е и причината да се получават отоци при операции защото хирурзите не зашиват съдовете на лимфната система. В нашето тяло всички органи са снабдени със съответните лимфни възли, като единственият орган, който не разполага с такива, е плацентата.

Затова при бременност се натоварва лимфата и също се получават отоци. Ето ви и една съществена причина да се направи прочистване на лимфата при подготовката за бременност.

Какво всъщност прави лимфната система?

Това е нашата основна дренажна система. Ние нямаме кръвоносни съдове до всяка клетка на нашето тяло, които да ù доставя храна. Затова това го прави междуклетъчната течност, а клетките се хранят оттам, но също така и отделят отпадните продукти отново в междуклетъчната течност. Това е техният ресторант, но и тяхната тоалетна.

Оттам лимфата поема отпадните вещества и ги отнася към белия дроб, бъбреците и черния дроб, за да се изхвърлят. Представете си откъде ще се хранят нашите клетки, ако не е прочистена лимфната система?! Разбира се, от своята тоалетна.

Рядко лимфната течност съществува в чист вид поради тази причина. Виждали сте я чиста може би само когато се охлузите. Тези малки воднисти капчици, които избиват на повърхността, са лимфа.

Лимфната система представлява и естествена бариера за патогенните организми. Лимфните възли, разположени по лигавиците, улавят тези организми, унищожават ги и ги извеждат към влагалището, червата или потните жлези, за да бъдат изхвърлени. Затова наличието на слуз е индикатор за натрупване в лимфната система на бактериални трупове, които трябва да бъдат изхвърлени.

Когато имаме хрема, кашлица или отделяме повече от нормалното слуз от влагалището, не трябва да потискаме симптомите, а да помогнем на лимфната система да се изчисти.

Слюнката също е мощен участник в работата на лимфната система. По време на заболяване се отделя повече слюнка (около 0,5 л), с която се изхвърлят бацилите.

Как да разберем дали е замърсена лимфната ни система?

Ето симптомите:

 • Обложен език.
 • Наличие на слуз (хрема, кашлица, бяло течение и др.).
 • Изпотяване на челото – говори за задръстени бъбреци.
 • Нощно изпотяване.
 • Синузит.
 • Алергии.
 • Наличие на целулит.

Ако имате някой от тези симптоми, препоръчително е да направите изчистване на лимфната си система. Дори и да нямате, профилактичното изчистване няма да ви е излишно.

Как да прочистим лимфната си система?

Както и за всичко друго няма вълшебно хапче. Нашето здраве е въпрос на ежедневна грижа. Ето и няколко стъпки за поддържане здравето на лимфната система:

 • Пиене на вода – минимум 30-40 мл на килограм телесно тегло чиста вода за деня. Най-добре е да бъде структурирана, с ниска минерализация и обогатена с минерали в биологично усвоима форма, което може да стане например с български зеолит.Лимфата е течност и ако междуклетъчната течност в нашето тяло е средно 60 литра, то лимфата е около 2,5 л. Представете си как може това количество, което е около 24 пъти по-малко, да прочисти течността в цялото тяло. Трябва много, много вода!

  Изключително важно условие за поддържане на здрава лимфна система е раздвижването ù, което трябва да става само от долу нагоре! Лимфната система си няма орган, който да я изпомпва, както сърдечносъдовата си има сърце, което постоянно работи. За движението на лимфата трябва да се погрижим ние, раздвижвайки се на всеки 40 мин.

 • Природосъобразен живот – слънчеви бани, плуване, воден масаж, разходки в планината. Всичко това спомага раздвижването на лимфата.
 • Сауна – сигурно сте забелязали какво количество течности се изхвърлят от организма по време на сауна. Особено важно е вземането на душ със студена вода през почивките. Това спомага процеса на изчистване, а и ще се почувствате много освежени.
 • Масаж – най-вече лимфен дренаж. Специалистите са обучени как точно се прави той – от долу нагоре.
 • Балансирано хранене - пълноценно и разнообразно, богато на антиоксиданти, спомагащи изчистването на организма от свободните радикали.
 • Вит. С и Е – основни антиоксиданти.
 • Органичен Германий – гъби шийтаке, чесън, броколи, целина, алое, хлорела, женшен, ечемик и кресон.
 • Вит. К – предпазва от рак на лимфата. Съдържа се в броколито, копривата, бананите, кайсиите и водораслите.

Една изпитана програма с хранителни добавки

Може да няма едно вълшебно хапче, но пък някои биодобавки могат да допринесат за подобряване работата на лимфната система и нейното изчистване.

 • Сладък корен - раздвижва течностите в организма, има противовъзпалително, имуностимулиращо, тонизиращо и спазмолитично действие. При язва – успокоява стомаха, намалява киселините и жлъчния сок. Има диуретичен ефект и спомага работата на бъбреците.
 • Келп - келпът е сорбент, благодарение на което прочиства червата, изчиства холестерола, излишната слуз и тежките метали. Има антирадиационно действие. Освен това е богат и на хранителни вещества за клетката – йод, витамини, минерали, аминокиселини, полизахариди, целулоза, усвоими почти напълно.
 • Люцерна - жлъчегонно действие, спомага прочистването, разграждането на мазнините и работата на черния дроб.
 • Лецитин – укрепва черния дроб и разтваря част от мастноразтворимите токсини.

С тази програма имам личен опит. Когато за първи път я проведох, неочаквано започна бучене в дясното ми ухо. Помислих, че съм прекалила в говоренето по телефона. Започнах да слагам слушалката от другата страна, но бученето си остана в същото ухо.

Тогава се сетих, че още от детството имах подут лимфен възел точно зад дясното ухо. Проверих го и забелязах, че е напълно еднакъв с този отляво. След 2-3 седмици бученето изчезна, а лимфният възел и до ден днешен не се е подул повече. По това аз забелязах, че нещо наистина се случва в моя организъм.

И все пак храните и добавките имат своята магическа и лечебна сила само и единствено при едно условие: ако ние водим един отговорен, съзнателен и хармоничен начин на живот, познаваме как функционира нашето тяло и даваме възможност на всички процеси да протичат правилно. И понеже не се раждаме с „инструкция за употреба“ на нашето физическо тяло, ние цял живот го опознаваме.

Продължавайте да опознавате себе си, да бъдете търсещи, любознателни и съзнателни, приятели!

cross