Необходимост или лукс

Предраг Груич

Всички са съгласни, че упражненията са здравословни и полезни, но въпреки това посещенията във фитнес залата са притеснителни за начинаещите и то не само заради въпроси като как, колко и в какъв ред да се ползват различните уреди. Всяка програма е индивидуална и зависи от възрастта, пола, здравословното състояние и кондицията. Кратките насоки на фитнес инструкторa не са достатъчни за една добра тренировка, така че личният треньор е по-скоро необходимост, отколкото лукс. С негова помощ ще избегнете възможните грешки и ще сведете травмите до минимум. Това важи само при условие, че той има необходимите знания и може да разбере желанията и нуждите на клиента (да отслабне, да подобри мускулния тонус и т.н.) и да адаптира програмата спрямо здравословното му състояние.

Единственият аргумент „против“ е, че услугата струва много повече от месечната такса за фитнес залата. Въпреки това, ако решите, че с негова помощ със сигурност ще постигнете целите си и ще избегнете травми, то тогава такъв вид подкрепа няма цена.

Добрият личен треньор ще изготви индивидуална програма спрямо вашите стремежи и възможности, ще ви запознае с различните за всяко упражнение техники на дишане, а вие ще придобиете по-голяма увереност и ще можете да се предпазвате от травмите.

Включването на тренировката към седмичната ви програма изисква да обърнете внимание и на храненето. Добрият личен инструктор ще ви даде съвет как да се храните правилно, дали да приемате хранителни добавки и кои от тях са подходящи за вас.

Задачата му е да ви показва как се извършва всяко упражнение, докато не се научите да го правите правилно. Ако сте съвестен и внимателен ученик, който записва напътствията на учителя (освен основната програма, която е съставил за вас), след няколко месеца ще бъдете в състояние да изпълните цялата програма сами. Ролята на личния треньор е да поддържа ритъма и вниманието ви, да следи продължителността на упражненията, както и да ви насърчи да изтърпите трудностите. Начинаещите, които нямат инструктор могат да прекалят с упражненията и да тренират повече от необходимото (твърде интензивно или често), което увеличава възможността от възникване на травми и не води до резултати, защото тялото има нужда от почивка.

С други думи, услугата личен треньор има много ползи и ще ви вдъхне необходимата сигурност и самочувствие, че ще напредвате постоянно. Понякога монотонността на упражненията може да ви бъде тягостна, но в тези моменти задачата на инструктора е да я разнообрази с нови упражнения. С това той ще подобри индивидуалната ви програма и ще ви стимулира. С една дума личният треньор не е лукс, а необходимост.