д-р Радмила Косич

На първото летуване отидете в началото или в края на сезона – така ще избегнете навалицата, врявата и високите летни температури; избирайте по-спокойни летовища на планина, езеро или море – и бебето, и вие се нуждаете от почивка от забързаното ежедневие

Колкото по-малко е детето, толкова по-внимателно трябва да планирате летуването си. Изберете проверена туристическа агенция, разпитайте роднини и приятели с малки деца за опита им от миналата година. Проверете как се пътува дотам, какви са условията за настаняване, близко ли е до плажа и има ли лекар. Добре е да си направите здравна застраховка, за да не бъдете неприятно изненадани от цените на здравните услуги в курорта.

По-добре е на първото летуване да отидете в началото или в края на
сезона – така ще избегнете навалицата, врявата и високите летни температури. Избирайте по-спокойни летовища на планина, езеро или море – и бебето, и вие се нуждаете от почивка от забързаното ежедневие. По-късно ще имате време да се наслаждавате заедно на популярни екзотични дестинации. Годишната почивка е възможност да се насладите на чист въздух, слънце, вода и здравословна храна, както и за повече движение и физическа активност за цялото семейство.

ХРАНАТА: На почивка тя се съобразява с условията за настаняване и възрастта на детето. Не трябва да променяте обичайния хранителен режим на детето. Не е добре да се нарушава режимът на храненията, количеството и видовете храни. Ако приготвяте сами храната си, купувайте пресни хранителни продукти, измивайте добре плодовете и зеленчуците и винаги имайте предвид, че храната се разваля лесно при високите летни температури.

Непременно избягвайте обедите през най-горещата част на деня; използвайте максимално това време да приготвяте супи, яхнии, ястия с месо и зеленчуци, със свежа салата – това са истинските здрави, летни ястия, с които цялото семейство ще се подкрепи, преди да отиде отново на плаж. Ако нямате възможност да приготвяте за бебето пресни ястия, а хотелското меню е неподходящо за възрастта му, няма да навреди и диета с готови пюрета от проверен производител.

На плажа не трябва да носите мляко, млечни продукти, кремове и сладкиши. Хранителните отравяния често развалят дълго жадуваното летуване. За следобедна закуска си носете измити плодове, сухи бисквити, соленки. Ако майката кърми, храната винаги ще бъде достъпна и безопасна; ако детето се храни с адаптирана млечна формула, можете да си вземете стерилизирано шише с преварена вода и преди хранене да добавяте в нея мляко на прах съгласно упътването. Никога не приготвяйте млечната формула предварително.

За по-големите деца редовното пиене на вода (за по-сигурно бутилирана) или разреден плодов сок е по-важно от храната. Сладоледът, пицата или поничките на плажа са потенциален източник на опасни чревни бактерии. Отстъпите ли пред умоляващата физиономия на малчугана си, може да прекарате част от летуването в местната болница.

ДЕСЕТТЕ ОТДАВНА ЧАКАНИ ЛЕТНИ ДНИ: Могат да ни се сторят прекалено кратки за всичко, което сме планирали. Затова често попадаме в капана на прекалено дългия престой на плажа, особено през най-горещата част на деня. Стойте на слънце рано сутринта и късно следобед. Избирайте плажове с естествена сянка на вечнозелени дървета. Децата ще си играят, без да ги заплашва слънчево изгаряне. Чадърът не е добро решение за малки деца. Под пластмасовите куполи няма въздушни повеи и често се стига до топлинни удари и изгаряния, въпреки че детето е на сянка.

Слънчевите изгаряния са не по-малко опасни от всяко друго изгаряне. За съжаление, разбираме за тях едва вечерта, когато се върнем от плажа „препечени”. Широкополата шапка и кремът с максимален защитен фактор се разбират от само себе си. Мажете се отново след всяко влизане във водата, независимо от препоръките на производителя.

Глобалното затопляне и озоновите дупки прогониха от мода привлекателния тен като задължителен сувенир от летуването. Тъмният тен не е особено важен за детето. За климатичното възстановяване много по-важни са пребиваването на морски въздух, къпането и гмуркането в чиста солена вода и топлината на ранното утринно слънце. Ако все пак детето почервенее от слънцето, изкъпете го с хладка вода, дайте му вода или чай и го намажете с дебел слой подхранващ крем, препоръчван за неговата възраст. Нека следващите няколко дни да остане на сянка, а във водата можете да го пускате в бяла, тънка тениска, която предпазва раменете от слънцето. Ако вдигне температура, дайте му антипиретик (ибупрофен или парацетамол), а при нарушения на съзнанието (световъртеж, главоболие, сънливост или възбуда) го заведете на педиатър.

ПЪТНАТА АПТЕЧКА: Подразбира се, когато тръгнете на път с деца. Вземете си лекарства за болка и повишена температура, пробиотици, пакетчета с разтвор за рехидратация в случай на повръщане и диария, сироп за успокояване на алергични реакции от ухапвания на насекоми или от медузи. Термометър, инхалатор (ако детето използва
понякога такъв), превръзки, стерилни марли, спирт, йод – опаковайте всичко, което използвате и у дома за лечение на по-леки заболявания и наранявания. За детето на почивка рискът да се разболее не е по-голям, но ако това все пак се случи, ще бъдете готови да му окажете първа помощ и грижи. Планирането на лятната почивка при семейства с малки деца изисква повече време и внимателно опаковане, а децата всяка година ще бъдат все по-опитни и готови да се наслаждават на магията на морето.

Пътуването

Пътуването е неразделна част от всяко летуване, затова планирайте начина и продължителността на пътуването според възрастта на детето. През нощта е по-хладно, задръстванията по пътищата и пунктовете за плащане на магистрална такса са по-малки, а и детето ще заспи по-леко от боботенето на двигателя.

През деня правете по-често почивки, като съобразявате местата за почивка с ритъма на хранене и спане на най-младия член от семейството и шофьора. Най-добре е през най-горещата част на деня да си починете в сянката на някой ресторант с градина и да продължите пътуването си след лек обяд. В колата трябва да имате достатъчно прясна вода, сухи закуски и много търпение, за да забавлявате малчуганите в очакване на летните приключения.

Спомнете си игрите от своето детство („букви и думи”, „забавна география”, гатанки, броенки), позволете на по-големите деца да се забавляват с игри на мобилния телефон или таблета. Децата понасят добре полетите със самолет. Разпитайте дали можете да внесете количката или за допълнително място за бебето в кошница пред краката ви.

Ще успокоите болките в ушите при кацането, като дадете на бебето биберон или шише с вода. Избягвайте дългите пътувания с автобус или влак. Липсата на пространство и чиста тоалетна могат да предизвикат нервност още преди летуването да е започнало.