Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Летните вируси - как да спасим ваканцията?

BETTY - Летните вируси
Текст: д-р Лилия Иванова и д-р Димитър Комитов, специализанти в катедра „Инфекциозни болести“ на ВМА-София
08.08.23
BETTY брой 111
BETTY - д-р лилия иванова, специализант в катедра „инфекциозни болести“ на вма-софия

д-р Лилия Иванова

BETTY - д-р димитър комитов, специализант в катедра „инфекциозни болести“ на вма-софия

д-р Димитър Комитов

Да легнеш болен през отпуската е вероятно най-лошият сценарий, който може да те сполети през лятото. За жалост, мнозина го изпитват на гърба си. Кои вируси „дебнат“ през ваканцията и как да избегнем „челния сблъсък“ с т.нар. летни грипове и хепатитите? Разговаряме с двама млади лекари от Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА) в София – специализантите д-р Лилия Иванова и д-р Димитър Комитов.

„Бързоразвалящата се храна поради високите температури, мръсната вода и липсата на хигиенни навици са основните причини за масовите заболявания през лятото. Горещите дни освен добро настроение „предлагат“ и характерните за сезона вируси. Най-често срещаните са ентеро- , адено- и  ротавирусите. Източник на зараза са както болните, така и здравите заразоносители. Вирусите се разпространяват лесно и бързо по въздушно-капков, контактно-битов и фекално-орален път най-често в курортните селища, където се събират много хора на едно място, хигиената се влошава и се създават предпоставки за инфекции“, разкрива д-р Лилия Иванова.

Ентеровирусите „в атака“

Специализантката от Катедрата по инфекциозни болести обяснява, че ентеровирусите са много и най-различни – разделят се на над 60 серотипа, като основните 4 групи са коксаки А, коксаки Б, полиовируси и ECHO вируси. „Най-често боледуват децата, като механизмът на предаване е фекално-орален, по-рядко и въздушно-капков. Повече от 90% протичат като асимптомна инфекция, като инкубационният период е 3-6 дни. Въпреки това не бива да се подценяват, тъй като могат да увредят мозъка и сърцето“, предупреждава младата лекарка.

Понякога имитират инфаркт

Д-р Иванова споделя и кои са най-честите заболявания, причинени от ентеровируси:
„Летен грип“ или т.нар. ентеровирусна треска – с прояви на висока температура, болки в мускулите, болки в корема, повръщане и болки в гърлото.
Херпангина – причинена от коксаки А вирус – с проява на висока температура, болки в гърлото, прогресираща до болезненост при преглъщане на храна, и безапетитие. Характеризира се с единични везикули (мехурчета) по сливиците и небцето, които бързо мацерират и се оформят повърхностни ерозии. Заболяването се съпровожда с повишена температура, болка в гърлото и затруднено преглъщане. Най-чести боледуват деца на 3-10-годишна възраст.
Стомашно-чревна форма – с проявата на висока температура, болки в корема, повръщане и диарийни изхождания.
Болестта „ръка-крак-уста“ (HFMD) – проявява се с болезнени мехурчета в устната кухина, езика, бузите, твърдото небце и венците, те бързо се сливат в по-големи мехурчета (були), които бързо ерозират. По дланите и ходилата се развива макуло-папулозен обрив. Заболяването преминава за около една седмица.
Хеморагичен конюнктивит (причинен най-често от ентеровирус 70) – протича с болка и парене в очите, фотофобия (светлобоязън), оток на клепачите и серозна секреция от очите. Засяга по-често млади хора, преминава за около седмица.
Засягане на мускули (плевродиния), миокард – плевродинията се проявява с внезапно повишение на температура, задух, пристъпни мускулни болки в долната част на гръдния кош и корема, продължаващи 15-30 минути. Най-честият причинител е коксаки Б. Симптомите могат да наподобят миокарден инфаркт, белодробен емболизъм, остър хирургичен корем.

Аденовируси поразяват децата

Аденовирусите са другите „обичайни заподозрени“ за провалената ваканция, не крие д-р Иванова. „Това са разнообразни ДНК-вируси, засягащи предимно деца от 1 до 10-годишна възраст. Поради наличието на повече от 50 серотипа могат да причинят: заболяване на горните дихателни пътища, пневмония, фарингоконюнктивална треска, епидемичен кератоконюнктивит, хеморагичен цистит и др., проявяващи се с повишена температура, кашлица, хрема, болки в гърлото, конюнктивит, диария, както и увеличени предимно шийни лимфни възли. Болните се оплакват от обилна носна секреция, зачервено и болезнено гърло, парене, сълзене в очите и фотофобия“, пояснява още специализантката от ВМА.

И COVID-19 „не спи“

Отново малчуганите са „на мушката“ на ротавирусите. „Това са най-честите причинители на остри вирусни диарии, като възприемчивостта към тях е най-висока у кърмачета от 6 до 24 месеца и деца до 5 г. Основните механизми на заразяване са фекално-оралният и контактно-битовият“, разкрива младата лекарка. „Заболяването води до продължителна диария, повръщане и тежка дехидратация – признаците ú включват сухи лигавици, обложен език, намалено количество на урината, хлътнали очни ябълки, плач без сълзи. Симптомите са отпадналост, повишена температура, болки в корема и безапетитие. При ротавируса е характерно, че оплакванията могат да се задържат и повече от седмица“, допълва д-р Иванова. И не пропуска да отбележи – освен типичните „летни вируси“ през ваканцията циркулират и COVID-19, както и грип А и Б, за които трябва сме нащрек.

Маската не е забравена

Как да се предпазим от вирусите, заплашващи да вгорчат отпуската ни? „Основните начини са обичайните – поставяне на ръка пред устата при кихане и кашляне. Препоръчително е да се слага маска, особено на места с много хора, които кашлят/кихат. Измиването на ръцете остава „златен стандарт” в изграждането на навиците при децата, който ги предпазва не само от летните, но и от вирусните и бактериалните инфекции, върлуващи през цялата година“, изтъква специализантката по инфекциозни болести във ВМА.

Храната да се готви добре

Важно е и прецизното измиване на плодовете и зеленчуците. Не само като мярка срещу заразите, но и за премахване на нитратите. „Измиването под течаща вода е абсолютният минимум. Изтъркването с четка или гъба е допълнителна полезна стъпка“, отбелязва д-р Иванова. И дава още полезни съвети:
Хранителните продукти – особено тези от животински произход (месо, мляко, яйца), да се подлагат на добра термична обработка и съхраняват при хладилни условия.
Да не се пие вода от съмнителни водоизточници.
Да се спазва лична хигиена, да се избягват на многолюдни плувни басейни.
При възможност, да се използват собствени прибори за хранене.
Ако все пак не успеем да „надхитрим“ вирусите, как да ги преборим по-бързо? „Изключително важно е да се приемат 1.5-3 л течности поради високите температури и склонността към дехидратация. Лечението е основно симптоматично и е свързано с употребата на антипиретици, антидиарийни средства, средства за борба с дехидратацията, локални анестетици за устната кухина. При спазване на тези лесни  съвети можем лесно да се наслаждаваме на слънчево лято“, категорична е д-р Лилия Иванова.

Внимание, жълтеница!

Колегата ú специализант в Катедрата по инфекциозни болести – д-р Димитър Комитов, пък дава ценни препоръки как да се опазим от друг „бич“ през лятото – хепатитите. И подчертава, че те могат да протекат със или без оплаквания, със или без жълтеница. „Хепатитът е общо понятие, което означава възпаление на черния дроб. Острите вирусни хепатити (ОВХ) са инфекциозни заболявания, причинени от различни групи хепатотропни вируси. Най-добре изучени са хепатитите A, B, C, D, E“, уточнява д-р Комитов.

Болестта на мръсните ръце

Заразяването с тези вируси може да стане по различен начин, обяснява младият лекар от ВМА. „При хепатити А и Е източник на инфекцията най-често е болният човек, който може да прекара заболяването безсимптомно, но да разпространява инфекцията. Механизмът на предаване е фекално-орален, чрез замърсени хранителни продукти, вода, ръце, предмети и др.“, предупреждава д-р Комитов. Най-често заразяването става при неспазване на добра лична хигиена, откъдето идва и другото име на хепатит А – „болест на мръсните ръце“. „Обичайно имат доброкачествено протичане, не хронифицират. Особено възприемчиви са бременните жени, които боледуват по-тежко“, алармира специализантът по инфекциозни болести.

Презерватив пази от хепатит В, С и D

За сметка на това хепатити В и C са сред най-опасните инфекции. „Имат склонност да хронифицират. Хроничните форми водят до цироза или рак на черния дроб. Източникът на инфекцията е само човек – болен или заразоносител“, разкрива д-р Комитов. Предаването на вируса има множествен механизъм:

Парентерален – чрез преливане на заразена кръв и кръвни продукти, нестерилни инструменти, спринцовки и игли, инструменти при поставяне на пиърсинги и татуировки и др.

Полов: при незащитени сексуални контакти.
Вертикален: от инфектирана майка на плода.

И предаването на хепатит D става по начин, подобен на В и С, изтъква младият лекар. „Вирусът на хепатит D обаче се нуждае от В вируса при размножаване в гостоприемника. Инфектирането възниква, когато хората се заразят едновременно с хепатит В и хепатит D (коинфекция) или се заразят с хепатит D вируса след първоначално заразяване с хепатит В (суперинфекция)“, обяснява сложния механизъм д-р Комитов.

cross