Текст: д-р Янка Божкова

Летният грип за нула време може да провали дълго жадуваната отпуска. Какви заплахи ни дебнат на плажа? Как да се предпазим от тях? И кога диетата може да е по-ефективна от антибиотик? Попитахме семейния лекар д-р Янка Божкова.

„Лятото е сезонът на инфекциите – в топлото време те най-често са чревни. Много са факторите – и обективни, и субективни, които провокират тези заболявания. Ентеро-вирусните инфекции започват с отпадналост, гадене, повръщане, а понякога и с болки в гърлото. Не закъснява и високата температура”, обяснява д-р Янка Божкова. Летният грип няма „любимо време” – явява се като неприятна изненада в най-чакания сезон. Все пак масово вирусите атакуват през юли и август, когато е най-топло и движението на хора е най-активно, уточнява общопрактикуващият лекар.

Летните зарази връхлитат неочаквано. Започват с общо неразположение и промяна в телесната температура. „Дискомфорт внасят гаденето, повръщането, стомашното разстройство. Инкубационният период е кратък – много често само един-два дни”, обяснява д-р Божкова. За жалост, летният грип е силно заразен. И лесно се прехвърля от хората, с които сме в близък контакт. „Помощник” на заразата е неглижирането на личната хигиена. Болният трябва да има както свои прибори, така и отделни завивки, за да не предава заразата.

Грипът през лятото е преодолим за няколко дни, стига да знаем как да си помогнем сами. „Първото и най-важно условие е да престанем да се храним. Останете на пълен глад през първия ден и ще видите, че веднага ще се почувствате по-добре. Пийте вода, чай от джинджифил и джоджен. Вземете си топъл душ. И разбира се, заложете на по-щадящ режим”, съветва д-р Божкова. И напомня, че летният грип може да премине и без антибиотици. В повечето случаи е достатъчно да приемем медикаменти, които да овладеят повръщането и разстройството. „Яжте по-малко и по-лека храна – варени картофи и ориз, пийте чай от шипка и лайка. Позволени са един-два банана, препечена филийка. И, ако имате възможност, първия ден от неразположението прекарайте на празен стомах. Аз лично препоръчвам на пациентите си да се въздържат от антибиотично лечение”, категорична е д-р Божкова. Към диетата от леки храни, много плодове и вода, важно допълнение е и освежаващият душ поне веднъж дневно.

Морето – приятел и враг
Бленуваното през цялата година море предоставя възможността да се калим и да сме здрави и енергични през есента и зимата. За съжаление, точно на плажа ни дебнат голяма част от коварните вируси. „Морето много често става проводник на заразните болести. Когато водите са замърсени, ентеровирусните инфекции се „наместват” в човешкото тяло чрез кожата. Съмнителна е и хигиената в някои хранителни заведения. „На плажа и около него се предлагат всевъзможни лакомства, които консумираме с мръсни ръце и без да знаем при какви санитарни условия за приготвени – обяснява д-р Божкова. – Някои от нас забравят да си вземат душ след плажуването заради „теорията”, че солената вода и слънцето са здравословни. Край морето консумирайте предимно плодове. Преди да хапнете, измийте старателно ръцете си. Хладилната чанта е практична и полезна – там може да сложите и домашно приготвени сандвичи и вода”, съветва д-р Божкова.

„Лятото е любимият ни сезон – чакаме го с нетърпение, защото това е времето за почивка и развлечения. Но за да бъде наистина изпълнено с радостни преживявания, трябва предварително да се погрижим за здравето си”, обяснява семейният лекар. А то зависи от две неща: от личната ни хигиена и от здравословното хранене. Рибата винаги е добрият гост на трапезата ни през отпуската и в жегите. „Ограничете млечните продукти до един-два пъти седмично. Наблегнете на плодовете и салатите! Аз съветвам пациентите си през горещите месеци да се придържат към по-лек хранителен режим и да консумират повече плодове, сурови ядки, сокове, чайове и вода! Това дава енергия на организма и укрепва имунитета”, категорична е д-р Янка Божкова.

Ако детето повръща, незабавно посетете лекар!
Най-честите „жертви” на усложненията при летния грип са децата. „Опитът ми показва, че,  особено до 3-годишна възраст, те нямат изградена здрава имунна система. Заболяването при тях протича по-тежко, защото бързо вдигат висока температура и се обезводняват. Това е и причината лекарят по-често да прибягва към решението да изпраща децата с такива симптоми в болница, където се правят вливания, за да се компенсира недостигът на вода в организма – уточнява д-р Янка Божкова. – Майките не бива да чакат – веднага, щом детето започне да повръща или да увеличава изхожданията си, трябва да потърсят лекар.”