Богат източник на минерали и витамини

Проф. д-р Радиша Янчич

Linum usitatissimum L. (Linaceae) − лен, културен лен

Лененото семе съдържа витамини A, D, Е и В, омега 3, 6 и 9 мастни киселини, както и лецитин и помага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, инсулт, рак и диабет

Ленът е едногодишно или двугодишно растение с къс вретеновиден корен. Стъблото е високо (30 − 80 см), право, цилиндрично, гладко, обраснало с листа, с разклонена горна част. Листата са последователно разположени, ланцетни, с дължина 2 − 3 см, ширина 2 − 4 мм, без власинки, зелени или сивозелени. Петурата е със заострен връх и стеснена в дръжката основа.

Цветовете са на дълги дръжки на върха на стъблото, събрани в цимозни съцветия. Чашката и венчето са с по пет листчета, венчелистчетата са небесносини, розови или виолетови, а към основата клиновидно стеснени и жълтеникави. Плодът е кълбовидна кутийка с множество семена и дължина 6 − 8 мм. Семената са с дължина 5 мм, ширина до 2 мм, сплескани, заострени от едната страна и заоблени от другата.

Ленът се коси или скубе, а семената се отделят чрез чукане. Тлъстото масло се добива чрез изцеждане на зрелите семена. Ако семето се съхранява продължително и неправилно, то покълва и може да бъде отровно.

Има данни, че маслодаен лен се е отглеждал още преди 6000 години. Маслото се добива чрез студено пресоване или с помощта на разтворител. То може да се използва в хранителни продукти само след рафиниране и хидрогениране. Лененото масло е бистра златистожълта течност, на въздух се сгъстява, потъмнява, добива горчив вкус и гранясал мирис. Състои се от триглицериди на ненаситени киселини.

В храненето се препоръчва консумацията на ленено семе поради добрите му ефекти за здравето, защото е богат източник на минерали, витамини и протеини, има високо съдържание на флавоноиди и фибри и е богато на омега-3 мастни киселини и алфа линоленова киселина. То може да се смесва с кисело мляко и да се добавя в салати, супи и домашни сладкиши, като се препоръчва една до две лъжици ленено семе да се смилат непосредствено преди употреба.