Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Лекарства – от растенията до наночастиците

Лекарства 2 - корица
01.09.21

Едно лекарство може да е лек или отрова. Зависи от дозата. Тази максима е известна от древността до днес. И времето не я е опровергало.

Още древните цивилизации са вложили сили, за да установят как да борят болестите. Лечителите изучавали и предавали на посветени ученици тайните на целебните растения, билковите еликсири и комбинациите от билки, с които се грижели за живота и здравето на сънародниците си. В далечните времена за лечение на всички заболявания хората използвали растения, части или активни вещества, добивани от тях.

Един от най-старите текстове от областта на медицината е създаден в Египет около 1800 г. пр. Н. Е. Това е Папирусът Кахун. Съдържа информация за гинекологични заболявания, методи за контрацепция, указания при нормална и тежка бременност, дори и как да се определя пола на бебето по време на бременност. Текстът на Кахун папирус е разделен на 34 секции, всяка от които съдържа съвети какви лекарства да се използват при конкретен проблем, диагноза и начини на лечение. В него и в други древноегипетски текстове са описани различни рецепти за лечение, включително и използването на мед за борба с инфекциите.

Лекарства 5 - разновидности

Лекарства - научетете повече!

През второто хилядолетие пр. Н. Е. Древновавилонската медицина използвала различни лечебни кремове и таблетки за лекарства.

Медицината се развивала паралелно на няколко континента. По това време в Индия били известни текстовете на хиндуистката религия Атхарваведа, в която се използвали лекарства за лечение на болести. Посветените в тайните на хиндуистката медицина забърквали растителни отвари с точно разписани пропорции на съставките за борба с различни болести.

В далечните векове хората открили както лечебната сила на някои растения, така и смъртоносното действие на други. Смята се, че Хипократовата клетва (V в. Пр. Н. Е.) е създадена от древните гърци, защото хората установили, че едно лекарство в една доза може да лекува, а в друга – да убива. Освен това, в древна Елада влезли и се употребявали и отрови, донесени от Египет и други части на света.

Мислите, че медицината и фармацията напредват рязко през ХХ век? Че тогава са създадени лекарствата? Грешите. Според историческите данни лекарствата под формата на хапчета били създадени още през 1500 г. пр. Н.е. Лечебните растения били изсушавани, стривани и смесвани с тесто, хляб, мед или мазнина. От тях се оформяли таблетки.

С рязкото развитие на науката и медицината през XX и XXI в., фармацевтичната индустрия през последните десетилетия е белязана от изключителни постижения по създаването на нови медикаменти, улесняване на начина на приложение на редица лекарства и създаване на удобни алтернативи за приложение при отделните пациенти. Днес вече говорим и за използването на нанотехнологиите в медицината. Фармацията се движи с бързи темпове, разработват се наночастици, които да атакуват само определени заболели клетки в организма.

Създават се разнообразни видове лекарства. Лекарите имат голям избор кои са най-подходящите лекарства за ефективна, безопасна и адекватна терапия, съобразена с конкретните нужди на всеки отделен пациент.

Произвеждат се медикаменти под различни форми. При необходимост от бърза реакция се прилагат лекарства инжекционно, а при леки форми на инфекция или възпаление, добър ефект се постига и при прием на същите лекарства през устата.

Някои лекарства съществуват само в една форма, за да се опази стабилността на препарата и терапевтичния му ефект. Други са разработени в удобна за приложение и съхранение форма за лечение и профилактика.

Съществуват различни видове лекарства - според консистенцията си и агрегатното състояние формите се делят на твърди, течни, меки и газообразни.

Лекарства 4 - твърди

Лекарства - изберете подходящите !

Твърди форми на лекарства:

 • Лекарства под формата на таблетки - Съдържат единична доза от едно или повече лекарствени вещества, като се получават чрез пресоване. Различават се обикновени бели таблетки, филмирани таблетки, дъвчащи таблетки, разтворими таблетки, таблетки с удължено освобождаване.
 • Лекарства под формата на капсули - Състоят се от твърда или мека обвивка, най-често желатинова, с различна вместимост, в която се намират прахообразни, гранулирани или течни лекарства. Различават се меки или еластични капсули (малките сферични меки капсули се наричат още перли и обикновено съдържат мастноразтворими витамини), твърди капсули с капаче (обикновено съдържат антибиотици), капсули с удължено освобождаване, стомашно-устойчиви капсули (предназначени да устояват на високата киселинност на стомашното съдържимо).
 • Лекарства под формата на прах – Обикновено се използват с вода или друга течност за перорална употреба. Така наречените сухи ампули съдържат медикаментите под формата на прах, като е необходимо те да бъдат разтворени с физиологичен или друг разтвор за инжекции преди употреба.
 • Лекарства под формата на гранули - Твърди сухи прахообразни частици, достатъчно устойчиви на обработване, предназначени за перорална употреба. Някои от тях се поглъщат директно, други се разтварят във вода, трети се смучат или дъвчат.

Течни форми на лекарства:

Лекарства 1 - течни

Лекарства - свържете се с нас!

Течните лекарствени форми биват няколко вида, една част се приемат през устата, другите се използват външно с локално приложение.

 • Лекарства под формата на разтвор - Бистра течност, съдържаща обикновено едно лекарствено вещество, разтворено в подходяща среда.
 • Лекарства под формата на емулсия – Гъста субстанция, която съдържа две или повече неразтворими една в друга течности. При емулсиите имаме две несмесващи се една в друга течности, стабилизирани с помощта на емулгатор.
 • Лекарства под формата на суспензия – Съставена от големи частици неразтворими в течна среда лекарства. Може да има утайка, която се разтваря след разклащане на флакона.
 • Лекарства под формата на сироп – Гъсти и бистри разтвори, предназначени само за перорална употреба.
 • Лекарства под формата на капки - Съдържат силно действащи вещества, като са за външна употреба - капки за нос, капки за очи, капки за уши.

Меки лекарства – за локална употреба:

Лекарства 3 - крем

Лекарства - намерете сега!

Тези лекарства се използват за локална употреба – при рани, инфекции, възпаления. Те се усвояват през кожата. Имат няколко форми според състава, дълбочината на проникване и предназначението. Някои са и антибиотични.

  • Лекарства под формата на крем
  • Лекарства под формата на гел и/или желе
  • Лекарства под формата на паста
  • Лекарства под формата на маз или мехлем
  • Лекарства под формата на свещичка
  • Лекарства под формата на пяна
  • Лекарства под формата на пластир

Твърди форми на лекарства

Течни форми на лекарства

Меки лекарства – за локална употреба:

cross