Д-р Александър Сираков от Референтния център по мозъчносъдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стана част от управлението на световноизвестното издание International Neuroradiology.

Главен редактор на престижното списание в областта на мозъчносъдовите заболявания е японският професор Масаки Комияма, а 28-годишният д-р Сираков е не само първият българин, достигнал до такава висока позиция, но и най-младият лекар сред членовете на борда, които са световноизвестни професори и доценти.

Д-р Сираков отговаря за раздел „Аневризми и съдови малформации“, което означава, че има последната дума за публикациите на светила като проф. Ханс Хенкес и проф. Шарбел Монайе, известни у нас със съвместните си операции с доц. Станимир Сираков в София.

В допълнение българският лекар оценява статиите в едно от най-престижните списания в областта на неврорадиологията American Journal of Neuroradiology.

Д-р Александър Сираков вече е преминал успешно през редица специализации. Прекарва два месеца в клиниката на един от най-изявените специалисти в областта на неврорентгенологията проф. Педро Лилик в Буенос Айрес. Още толкова време трупа професионален опит при проф. д-р Кирил Орлов в Новосибирск – едно от местата, където се лекуват най-много съдови малформации в света. Работил е и при проф. Ханс Хенкес, който е световният номер едно в областта на мозъчните аневризми.

„Много се радвам, че нашият колега успя да се развие на толкова високо научно ниво и да има статии с по-висок импакт фактор от професорите и доцентите у нас. Това е голямо признание за нашия център, който е водещ в страната в областта на медицинската практика, а вече е признат и от научната общност по света, и за българската наука като цяло“, коментира доц. Станимир Сираков, началник на Центъра по мозъчносъдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

В центъра работят още няколко млади специализанти, които уверено вървят по стъпките на д-р Сираков, а самият доцент многократно е споделял, че целта му е да изгради школа за лечение на мозъчносъдови заболявания в България.