Текст: д-р Гергана Гогова, акушер-гинеколог от Медицински комплекс „Д-р Щерев“

Бременността е вълшебно време за всяка жена. Но дори любимото лято може да помрачи 9-месечната „приказка”, ако бъдещите майки подценят грижите за себе си и новия живот, който носят. Какъв трябва да е режимът им в горещините? Приятел или враг е морето? Коя е най-добрата диета? И как да се опазят от инфекции  през лятото? Отговорите дава д-р Гергана Гогова, акушер-гинеколог от Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

„Високите температури са рискови за всеки човек независимо от неговата възраст и общо състояние, защото изострят хроничните заболявания, предизвикват дискомфорт и здравословни проблеми, които може да не са имали проявление до момента. Основната опасност при бременните жени е заради завишената им склонност към хипотонии (падане на кръвното налягане), особено в първия триместър“, разкрива д-р Гергана Гогова. Падането на кръвното може да доведе до припадък. А начините да се избегне са обилното хидратиране и избягването на директно слънцегреене. „Ако преди забременяване жената е пиела по 2 литра течности на ден, добре е да се постарае да повиши това количество при новото си състояние, за да се предпази от евентуално падане на кръвното”, съветва акушер-гинекологът.

Без суши, но с шоколад в чантата
Хранителната диета на бъдещите майки също трябва да е съобразена не само със специфичното им състояние, но и с горещините. Те трябва да се хранят по-начесто, с по-малки порции. „Ключово през лятото е да мият внимателно зеленчуците и плодовете, да консумират само термично обработени храни от животински произход, да избягват стриктно суровите риби във все по-популярното суши и меките сирена, които преминават през специфичен етап на зреене“, подчертава д-р Гогова. Съветът на акушер-гинеколозите е в чантата на бъдещата майка винаги да има нещо сладичко (плод или парче шоколад), ако случайно жената усети, че кръвното ú пада.

Друга препоръка по отношение на диетата е валидна за всички хора, но в особено голяма степен за бременните – последното хранене за деня да бъде леко за смилане и прието поне два часа преди лягане. „Причината е, че нарастващата матка постепенно започва да притиска коремните органи, в това число и стомаха, което е силно изразено в легнало положение и води до допълнителен дискомфорт, който пък се засилва от едно евентуално преяждане“, предупреждава АГ специалистът от Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

В морето – само до колене
„Бременните жени знаят, че трябва да почиват дори повече от обикновено и няма изискване дали това ще се случи на море, на планина или у дома – важно е да си създават комфорт и да имат възможност да трупат сили и енергия, които със сигурност ще им трябват след появата на малкия човек“, смята д-р Гогова. Въпреки това е добре бъдещите майки да са предпазливи през лятната ваканция. „Бременните не бива да се излагат на пряка слънчева светлина поради опасността от прегряване и хипотония. На плажа трябва да са само под чадър, а влизането във водата, морска или сладка, трябва да се избягва напълно. Последното се приема с особено нежелание от жените. Но е важно да помнят, че по време на бременността склонността им към бактериални и гъбични инфекции е завишена, за което допринасят чистотата на водата и мокрите бански. Поради тази причина влизането в море или друг воден басейн трябва да е внимателно, до коленете, а при бурно вълнение – да се избягва заради силните вибрации, които вълните причиняват и възможното им влияние върху матката“, категорична е д-р Гогова.

С едно наум заради вирусите
Често бременните се чудят кои от „обичайните“ медикаменти при грип и вирусни инфекции са им позволени и кои трябва да изключат от справянето с болестите без лекарска намеса. „Те могат да приемат парацетамол и витамин С, но винаги е силно препоръчително при разболяване първо да потърсят лекар, а после да предприемат лечение. Все пак като превенция бъдещите майки могат да пият само бутилирана вода, когато сменят обстановката, както и да следват стриктна хигиена, включително на храненето, за да се опи-тат да избегнат евентуални стомашни вируси“, препоръчва акушер-гинекологът.

Репелентите не са забранени
„Ухапванията от насекоми са неприятни и дразнещи, независимо дали жената е бременна или не. Разбира се, те са много по-опасни, ако пациентът е с доказана алергия. Тогава евентуалната реакция в ситуации с ухапвания от насекоми трябва предварително да бъде обсъдена с наблюдаващия бременността акушер-гинеколог, а при нужда – и с алерголог, запознат със състоянието на жената”, подчертава д-р Гогова.

Въпреки това от бременните не се очаква да си стоят вкъщи – напротив, съветът на АГ специалиста е да се разхождат при всяка възможност. „Ако им предстои излагане на среда, която носи рискове от ухапване от насекоми, спокойно могат да ползват репеленти. Въпреки това е задължително да се запознаят с условията за честотата на тяхното прилагане, тъй като има изисквания за времето между две нанасяния”, уточнява акушер-гинекологът от Медицински комплекс „Д-р Щерев”.