Текст: Христо Донев

Ако искаш да вдигнеш адреналина и да развиеш скорост над 40 км/ч, не е нужно да тичаш, да караш колело, мотопед или ски. Просто взимаш кънките и отиваш на ледената пързалка. Не става въпрос обаче за стандартни кънки, а за такива за шорттрек. Атрактивната дисциплина на лед набира все по-голяма популярност у нас и по света. Състезанията на ледените спринтьори са повече от зрелищни, а ако се върнем на скоростта, то рекордът за най-висока такава – 55 км/ч, е поставен миналата година. Тогава по време на финала на 500 м при мъжете на Световната купа в Солт Лейк Сити китаецът Ву Дайджин прави върховото постижение.

НАЧАЛОТО
Шорттрекът е малкият братовчед на бързото пързаляне с кънки. Това е изключително тактически и контактен спорт, в който много често стават големи изненади. Родината му е Канада, като е създаден в началото на миналия век. Първоначално този спорт се практикува само там и в САЩ, а впоследствие се превръща в истинска наука в Република Корея и Китай. Като специално в Корея е сред най-популярните спортове изобщо. От 1967 г. шортрекът е приет в семейството на Международния кънки съюз (ISU).

Дебютът на олимпийски игри е през 1992 г. в Албервил (Франция).

Основната разлика между бързото пързаляне с кънки и шорттрека е в дължината на пистата, откъдето идва и името на втората дисциплина.

Бързото пързаляне с кънки се провежда на овална ледена писта с дължина 400 метра, а шорттрекът е на писта около 111 метра, поради което състезателите се пързалят по-дълго по вираж. И в двете дисциплини движението е обратно на часовниковата стрелка.

КЪНКИТЕ
Обувките за професионалните шорттрекисти се правят по калъп, взет от крака на всеки състезател. Те са от карбон и кожа – леки, но здрави. Цената на водещите фирми, с които карат олимпийските и световни шампиони и медалисти, са около 1780 евро. Като се прибави и цената на железата, които са между 350-380 евро, цялата кънка излиза около 2160 евро. Железата на кънките са дебели 1 мм, като имат 2 ръба, които се оформят при точене. И най-малката прашинка може да нарани тези ръбове, при което състезателят излита от пистата. Затова предпазителите на кънките се свалят чак когато шорттрекистите влязат на леда. Наточването на кънките също е изключително важна част от подготовката. Всеки състезател сам се грижи за своята екипировка, а за целта използва диаманти. Кънките се точат с плоски камъни с диаментено покритие. Те представляват основа – пластмасова или метална, която има повърхностен метален слой, в който са вложени ценните минерали. Или с други думи – точещите свойства на така получената повърхност се дължат на множеството диаманти, разположени в нея. Ръкавицата също е важна част от екипировката. Участниците я използват при завоите. Повечето елитни атлети разчитат на ръкавици с въглеродни влакна на пръстите за повече сцепление с пистата и за контрол върху ръката и върху посоката.

При състезания в зависимост от големината на пързалката тя е осигурена с дюшеци, пълни със специална пяна, всеки един от които е с тегло 60 кг. Те се поставят в специален ред около леда, а при спиране на състезателя има възможност да се преместват около два метра, с което се омекотява ударът. Нивото на сигурност е много добро, което е изключително важно за спорт като шорттрека. Тази система може да се приспособява за други ледени спортове като фигурно пързаляне, бързо пързаляне с кънки, но не е използваема за хокей на лед.

БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА
България е оставила значима следа върху леда. Благодарениe на Евгения Раданова в близкото минало сме имали много поводи за гордост. Повече от десетилетие Жени е сред лидерите в световния шорттрек. Тя има два златни медала от шампионати на планетата и 7 абсолютни титли на Стария континент. Поставила е и редица рекорди на световни и европейски първенства.

Раданова е единствената българка с три медала от Зимни олимпийски игри. Зад гърба си има десетки отличия. От европейски първенства има спечелени 47, от които 37 – златни. А от мондиали 16, сред които и две титли. Най-ценните ú постижения са олимпийските медали. През 2002-ра година в Солт Лейк Сити (САЩ) Евгения взема бронз на 1500 м, а на 500 м е втора. Четири години по-късно в Торино, тя отново е на почетната стълбичка след второ време на финала в късата дистанция. Успехите на Раданова не остават незабелязани от Международния олимпийски комитет. Тя е приета да влезе в Олимпийския музей в Лозана (Швейцария), където оставя едно от състезателните си трика. Вече 7 г. Раданова тренира деца в клуб „Айс Пик“, помага и на националните състезатели.

ПЪРЗАЛКИ
Да караш шорттрек за удоволствие или да се учиш сам е меко казано рисково и е задължително това да става под погледа на специалист.

Иначе има достатъчно ледени пързалки, където спокойно може да се пробваш върху стандартни кънки. Наскоро голяма част от тях отвориха врати. Заради големия интерес на столичани през миналия зимен сезон, тази годинa пързалката „Юнак“ отвори врати на площ от 1200 кв. м. В столицата изборът е голям. Всеки желаещ може да се пързаля и на езерото „Ариана“, „Славия“ или в Зимния дворец. Входът е между 3 и 5 лева, наемът на кънки също варира в този ценови диапазон. За най-малките има отстъпки или всичко е безплатно. Пързалки има и в другите големи градове. Пловдивчани се радват на най-голямата ледена пързалка на Балканите, която се намира на площад „Централен“ над подлеза на улица „Гладстон“, и е с обща площ от 1500 кв. м. Във Варна, Бургас, Русе, Сливен, Хасково и други градове малки и големи също биха могли да съчетаят празниците с нещо ново и приятно.