Текст: Христо Събчев

Да караш сноуборд не е ексклузивно занимание и ако се спрете на този спорт, скиорите няма да ви гледат с любопитство по заснежените писти. Определено сноубордът е по-достъпното зимно удоволствие в сравнение с алпийските ски. Може би и това е причината пързалянето на една дъска да навлезе с толкова бързи темпове у нас и да стане все по-популярен спорт  по склоновете над Банско, Пампорово и Боровец.

Историята
Началото на сноуборда започва през 60-те години на миналия век. Тогава всичко тръгва от опита на няколко американски сърфисти да направят сърф, който да се движи по снежните склонове. Новият спорт се развива светкавично, тъй като техниката му се усвоява по-лесно и за по-кратко време от тази на ските. Двадесет години по-късно сноубордът започва да се утвърждава като средство за пързаляне по лед. Започват да се провеждат състезания и експерименти, за да се стигне до наши дни, когато около 50% от населението на САЩ вече разполага с личен сноуборд.

Стилове
В сноуборда има няколко стила – фрийрайд, фрийстайл, бордъркрос и спускания в алпийски стил. Последните се случват пред голяма публика и се оценяват от жури. Фрийстайлът често се практикува и от скейтъри, защото много движения в този стил са заети от скейтборда и сърфа. Фрийрайдът е извънпистово каране както на ски, така и на сноуборд в непокътнат сняг, но това е доста опасно и може да предизвика лавини. Терминът идва от английски и може да се преведе като „свободно каране”. Докато при другите стилове всичко зависи от определени предпоставки, при фрийстайла – от направените от човека скокове, рампи и други; – при пистовото каране – от специалната подготовка на снега, то фокусът при фрийрайда е, спускайки се, да оползотворяваш произволните и несигурни условия на естествения терен. В бордъркроса четирима сноубордисти или различен брой (но най-вече четири) се пускат по силно пресечена писта.

Нашите
България има двама много силни състезатели в сноуборда – това са Александра Жекова и Радослав Янков. Сани се качва на дъската през 1999 г. и съвсем заслужено заема първо място в общото класиране на Европейската купа през 2006 г. Сочена е като най-голямата надежда на България за медал от зимната олимпиада във Ванкувър. За съжаление, по време на квалификацията тя пада и разтяга мускул, с което приключва участието си.

Първата си победа за Световната купа по сноуборд Сани печели през март 2011 г. в дисциплината бордъркрос в Ароза (Швейцария). След това има още два големи успеха на пистата. На Олимпиадата в Сочи 2014 достига успешно до финалите на бордъркрос, където успява да се задържи трета до момента, в който италианката Мойоли ѝ препречва пътя на метри от финалната права и Жекова финишира пета.

Радослав Янков, известен още като „Дивеча”, има по-кратка кариера, но далеч по-големи успехи като състезател – носител е на Световната купа по сноуборд през 2016 г.; на „Голям кристален глобус” и носител на малкия в паралелния гигантски слалом.

Екипировка
Пълната екипировка за сноуборд също има своите предимства като цена спрямо ските. Според специалистите не е нужно да инвестирате повече от 100 лв. за очила, като най-подходящите за любителско каране са около 70 лв. Повечето модели са с двойна плака на стъклата, която предпазва отлично очите от UV-лъчите, имат и покритие против запотяване. Уплътненията отвът-ре са от специална пяна и в зависимост от това колко пласта е, се променя и цената. При избора на ръкавици почти не може да сбъркате. Причината е, че цената се определя по-скоро от марката. Не е нужно да струват над 50 лв., като повечето модели имат специални поларни подплати. Обувките са на първо място по важност за екипировката – по-важни са дори от дъската. За всичко можете да си позволите икономия, но не и за обувките. Цените варират от 100 лв. и може да стигнат до 500 лв. Освен стремежа към адреналина и удоволствието, в карането е важна и сигурността. Ето защо каската е неизменна част от покупките, когато се екипираме за пистата. Една прилична каска може да се вземе за около 130 лв. Ако все пак искате да се сдобиете с екстра качество, ще се наложи да броите около 300 лв. Голямата разлика между числата идва от факта, че съществуват поне 6 вида каски. Има по-отворени, по-затворени и с различна дебелина на вътрешното уплътнение.

Дъската може би ще ви накара да бръкнете най-дълбоко в джоба, но може да намерите и такава за около 150 лв. Тя обаче върви ръка за ръка с автоматите, които може да се намерят от 100 до 300 лв.

Горнищата на грейките излизат между 100 и 400 лв., като 200 лв. е нормално да се дадат за тази част от екипировката. Тук от голямо значение е водният стълб (степен на непромокаемост) и, естествено, марката. Якета със стълб по-малък от 5000 м не вършат работа. Много е важно якето ви да има т.нар. пола – колан, който е от долната вътрешна страна на якето и не позволява на снега да влиза под грейката. Освен хубаво яке и пуловер под него е добре скиорите да се снабдят и с термо бельо. То се предлага както като цяло облекло, така и от две части, а цената и в двата случая е около 50 лв. Долнището на грейката е горе-долу като цената на горнището. Критериите за избор на панталон са същите, както и при якето, като водният стълб на долнището може да е по-голям.