Текст: Христо Донев

Фигурното пързаляне несъмнено е една от най-красивите спортни дисциплини. Изящните изпълнения с остри кънки по леда спират дъха и на най-безразличните, а невероятните скокове под музикален съпровод са повече от впечатляващи.

Историята
Повече от 100 години са били необходими, за да бъдат измислени всички елементи и основни технически средства за практикуването на този спорт. Факт е, че почти всички задължителни фигури са били създадени във Великобритания. Именно тук са възникнали първите клубове на кънкобегачите (около 1742 г.) и са разработени първите официални правила на състезанията. Отначало участвали само мъже, после мъже и жени, а танцовите и спортните двойки възникнали много по-късно. През 1896 г. е проведено първото световно първенство за мъже в Санкт Петербург. Популярността на фигурното пързаляне растяло с фантастична бързина и през 1908 год. състезанията между фигуристите за първи път били включени в програмата на VІ Олимпийски игри, проведени в Лондон. Тогава олимпийците се състезавали на изкуствен лед.  Фигурното пързаляне влиза под покрив под време на Зимните олимпийски игри през 1956 година в италианския курорт Кортина д‘Ампецо.

Дисциплини
Когато спортистът реши да излезе на леда, той трябва да е запознат с основните елементи във фигурното пързаляне.

Акселът е скок, назован на името на норвежкия фигурист Аксел Паулсен, който го изпълнява за първи път през 1882 г., а луц – скок, наречен на името на австрийския фигурист Алоис Луц, който го изпълнява за първи път през 1913 г. Тулупът и ритбергерът също влизат в тази графа.

Индивидуалната дисциплина във фигурното пързаляне се изпълнява от жени и мъже. Играят се кратка и волна програма. Кратката програма е с продължителност 2 мин и 40 сек. Волната програма е по-дълга, по-уморителна и с повече елементи.

Спортните двойки са една от най-сложните за практикуване дисциплини във фигурното пързаляне заради трудните елементи и поддръжки (лифтове). По време на поддръжките партньорката се издига на повече от 2 метра височина от леда. Разликата между спортните и танцовите двойки е в това, че при танците високите поддръжки (ръцете над главата) и скокове не са позволени. Освен скоковете спортните двойки изпълняват и най-зрелищните елементи – изхвърлянията. При танцовото пързаляне от изключително значение са уменията на пързаляне, отличният синхрон между партньорите, контактът с публиката и още много тънкости, които се постигат изключително трудно. Танцовите двойки изпълняват три програми – задължителен танц, оригинален танц и волна програма. Музиката на задължителния и на оригиналния танц се сменя всяка година, a музиката на волната програма е по желание. При танцовите двойки се оценяват елементите и компонентите на програмата. Компонентите са: умения на пързаляне, хореография, интерпретация на музиката, работа на краката и изпълнение.

Българската следа
България може да се гордее, че е оставила трайна следа в танците на лед, дисциплината, която може би е най-сложната във фигурното пързаляне. Тук главните герои са Албена Денкова и Максим Ставийски. Благодарение на невероятните им умения на леда през 2003 г. те взимат бронзов медал на Световното първенство, а България за първи път се нарежда до страните медалисти. Година по-късно Албена и Максим грабват сребърния медал на световния шампионат, а през 2006 и 2007 година печелят златни медали на световните първенства.

Пързалки
Не е изненада, че сезонът на фигурното пързаляне е зимата. От няколко години насам по традиция, щом застудее, отваря врати пързалката на езерото „Ариана“ в София. Там малки и големи могат да се забавляват, без да изпълняват сложните елементи на професионалистите. Пързалките на „Славия“ и „Спортна София“ и тези в големите търговски центрове също са достъпни за почитателите на този красив и елегантен спорт.

Екипировка
За любителите на фигурното пързаляне не е нужна специална екипировка и не се налага да сложат трико, за да стъпят на леда. Не е нужно нищо повече от чифт кънки и голямо желaние. На пързалките се предлагат кънки под наем, като цените варират от 3 до 5 лева на час без входа, който е около 5 лева. На разположение има и инструктор, но за него ще трябва да бръкнете по-дълбоко в джоба. Ако пък сте запален почитател на този спорт и обичате да го практикувате често, може да си позволите личен чифт кънки. Цените на това удоволствие са от 100 до 160 лева за среден клас.

Тази година Международният кънки съюз (ISU) обяви, че всички световни рекорди по фигурно пързаляне са отменени. Това решение беше взето заради въвеждането на нова скала за оценяване, която беше приета от конгреса на ISU през юни. Вместо предишния диапазон от минус три до плюс три точки, вече ще се използва диапазон от минус пет до плюс пет.