Опасността от самолечение

маг. фарм. Душан Голич

Едва, когато здравето ни е застрашено, се сещаме за старата поговорка – здравето е най-голямото богатство. Независимо дали става дума за хронично заболяване или по-бавно възстановяване от обикновена настинка, симптомите, които имаме, нарушават качеството на живот. Плашейки се от опасния изход от болестта, и в желанието си да намерят бързо решение за оплакванията, мнозина, водени от предишния си опит или съветите на неквалифицирани лица, отиват до аптеката и на своя глава купуват лекарства и препарати. Това може да бъде неблагоразумно и опасно.

Самолечението представлява прием на медикаменти с цел излекуване без предходна консултация с медицинско лице. Някои го предпочитат, за да избегнат чакането по лекарските кабинети, а други имат повече вяра в съветите на приятели или в текстовете, които четат по вестниците или по интернет, без да си дават сметка, че здравните съвети по медиите са универсални, че лечението трябва да бъде индивидуално предписано от специалист, а самолечението носи много рискове.

Неправилна диагноза и погрешен избор на медикаменти: Това, че имаме дадени симптоми не значи, че сме квалифицирани да определим причината за оплакванията, дори, ако ни се струва, че знаем какво се случва в организма ни. Вероятността да сгрешим е голяма, а самоинициативното взимане на лекарства при необходимост или според усещанията ни обикновено има за последица и погрешно дозиране, при което медикаментите не действат или могат да бъдат токсични. Консултацията с лекар или фармацевт при диагностицирането и избора на лекарство е единственото правилно решение.

Отлагане на лекарски преглед. Често се случва човек да чувства някакво неразположение за по-дълго време, при което редовно да ползва лекарства, облекчаващи оплакванията му, и по този начин да отлага консултацията с лекар. За съжаление, мнозина прибягват до дълго отлаган преглед, едва когато е заболяването е напреднало. Независимо дали говорим за болки в корема, подуване на червата, главоболие или други симптоми, които продължават по-дълго, задължително трябва да се консултираме със специалист. Възможно е приемът на някои лекарства да прикрие симптомите на сериозни заболявания.

Странични ефекти и лекарствени взаимодействия. Медикаментите и препаратите, които могат да се вземат без рецепта имат малко странични ефекти. Въпреки това, ако те се прилагат без консултация с лекар или фармацевт и неправилно, вероятността от поява на странични ефекти нараства значително. Още повече, ако се провежда лечение на някое съществуващо заболяване, приемът на допълнителни лекарства на своя глава може да предизвика нежелано взаимодействие на различните медикаменти, което сериозно може да увреди някои системи и органи.

При самолечението съществува риск от зависимост и злоупотреба. Всеки медикамент има определено предназначение и трябва да се пие така както е посочено в листовката и толкова дълго, колкото е необходимо.

Конвенционалното здравеопазване представлява организирана система от лекари, фармацевти и редица други медицински лица, които са обучени да разпознават нашето състояние и да го лекуват правилно. Симптомите, заболяванията и лечението са част от обширна наука, която е невъзможно да се познава в цялост, а от която може да зависи животът ни. Истина е, че човек най-добре познава сам себе си, но медицинските лица познават болестите и лекарствата по-добре от другите, и лечението трябва да бъде оставено на тях.

Прочетете още здравни съвети