Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Лечение на сколиоза и гръбначни изкривявания

Текст: Олга Георгиева
Снимки: личен архив
04.04.23
BETTY брой 107

Висшето си образование завършва в Националната спортна академия „Васил Левски“ със специалност „кинезитерапия“. От 2019 г. е хоноруван преподавател в академията. Участвал е като физиотерапевт на голям брой европейски и световни първенства, както и на олимпийските игри в Токио през 2021 г. Отговарял е за възстановяването на състезатели от няколко спортни федерации – бадминтон, художествена гимнастика и борба, фигурно пързаляне и Спортна федерация на глухите в България.

В момента работи предимно с деца с влошени гръбначни състояния. Притежава професионални квалификации за: метода ISST – International Schroth – 3D Scoliosis Therapy (2022 г., София); метода SCHROTH BSPTS – C1 за 3–D третиране на сколиозата (2019 г., София); подхода Scientific Exercises Approach to Scoliosis на ISICO за физиотерапия при гръбначни изкривявания (2018 г., София); инструктор в THERABAND ACADEMY (2018 г., Атина). Член е на Асоциацията на физиотерапевтите в България.

С какво те привлече професията на физиотерапевта?

Още от дете харесвах и практикувах екстремни спортове и движение. Занимавал съм се с планинско колоездене и тогава за първи път се сблъсках с професията на кинезитерапевта, но от гледната точка на пациент. Още тогава ме привлече това, че  физиотерапията съчетава движението с лечението и ги комбинира в едно цяло.

Насочил ли си се в своята практика към терапията на определен вид увреждания?

Възпитаник съм на Националната спортна академия и по време на обучението си имах възможността да посещавам различни лечебни заведения и да се запозная отблизо с неврология, ортопедия, педиатрия и вътрешни болести. Още тогава ме привлече спортната травматология и започнах да работя със спортни федерации. Функцията на кинезитерапевта в процеса на цялостната подготовка на елитните спортисти е да подготвя и възстановява тялото на състезателя в топформа за максималното добро представяне на терен на състезания,  а когато се случи травма – да го възстанови също така максимално и бързо да го върне на терен.

През последните години се занимавам с лечение на деца със сколиоза. Сколиозата се развива при здрави хора, спортуващи и дори при елитни състезатели, например лекоатлета Юсеин Болт. Реших да се задълбоча  в изучаването на сколиозата и другите гръбначни състояния. Една от препоръките в световен мащаб е да не се използва думата „увреждане“ или „деформация“, когато общуваме с хора със сколиоза, а да използваме думата „гръбначно състояние“. Термини като „увреждане“ или „деформация“ се използва в професионалните среди, но за човека със сколиоза те носят силен негативен подсъзнателен заряд.

Имах честта да съм курсист на д-р Мануел Риго, който е основател на Barcelona Scoliosis Physical Therapy School – BSPTS и създател на Концепцията на Риго за физиотерапевтично лечение на сколиоза. Д-р Риго е изключителен учен и иноватор в сферата на лечение на сколиоза. Неговата философия е, че трябва да разглеждаме човека като личност, а не като изолирана диагноза или както казва самият д-р Риго: Looking after the person, not just the curve.

В центъра по сколиоза и гръбначни изкривявания „Спорт и здраве“ основен акцент се поставя върху лечението на сколиозата и гръбначните изкривявания. Какво включва методиката, която използвате?

Методиката, която използва нашият екип, включва всичко изучавано до момента от нашите преподаватели в българските университети като изправителна гимнастика и укрепващи упражнения за мускулатурата. Смятам, че в България имаме традиции в лечението на гръбначните състояния и винаги се е обръщало внимание на здравето на децата.

В нашата практика ние съчетаваме традиционните български методики със съвременните, базирани на доказателства и одобрение от научните дружества за лечение на гръбначни състояния тенденции (SOSORT, SRS). До момента успешно съчетаваме няколко световни метода: Концепцията на Риго, която се базира на принципите на Шрот, италианския метод SEAS, немския ISST, както и очакваме от тази година да добавим полския метод FITS.

Какво представлява сколиозата и има ли много случаи на хора с това заболяване?

Гръбначният стълб на човек приема определена форма в различните периоди на своето развитие. Ние се раждаме с гръбначен стълб, извит само напред, т. нар кифоза. Около две-три месечна възраст на бебето, когато то се опитва да се обръща по корем и да повдига на глава, се образува шийната лордоза, т.е. извивката назад. При започване на лазене и прохождане около 9-10 месечна възраст се образува така наречената поясна лордоза - това е извивката напред, погледаната отстрани и гръбнакът придобива двойна S-образна форма.

При всеки човек анатомичните отклонения на гръбначния стълб са нормално явление, което е заложено в нашето развитие. Наличието на тези криви позволява нормалната амортизираща функция на гръбначния стълб. Сколиозата е рядко срещано изместване на гръбначния стълб. Все още медицината не е изяснила причините за проявата и развитието ú. Проявата на такъв тип крива е много рядка и засяга 2—3% от хората.

На каква възраст може да се изяви и какво е лечението? В кои случаи се налага хирургична намеса? Има ли възраст, след която сколиозата не може изобщо да бъде повлияна?

Проявата на сколиозата се свързва с интензивния растеж при децата. Като първи етап можем да посочим периода от раждането до тригодишна възраст, следващият етап е между петата и осмата година и третият етап на растеж е при настъпването на пубертета.

В последния етап в организма на детето настъпват редица промени, включително и хормонални, които превръщат индивида във възрастен. Този период при момичетата настъпва около 11-12-годишна възраст и го бележим с наличието на менструация. При момчетата определянето е по-трудно, но често го свързваме с мутирането на гласа, което настъпва малко по-късно - около 13-14 годишна възраст.

За диагностицирането на сколиоза е необходима рентгенова снимка, на нея се измерва кривата в градуси, така нареченият ъгъл на Коб (Cobb). При наличие на ъгъл на Cobb под 10 градуса не се говори за сколиоза. От 12 до 25 градуса сколиозата се третира чрез специфични упражнения за лечение на сколиоза, 25 до 40 градуса като основно лечение се приема корсетът. След 45-50 градуса се налага хирургично лечение, особено ако този процес съвпада с бурния период на растеж при децата.

При възрастни с крива 50 градуса невинаги се предприема оперативно лечение. Тогава имаме настъпила зрялост на организма и на костните структури. В нашата практика най-често пациентите са на възраст от 11 до 15 години или вече споменатия етап на бързия растеж. В този период кривата може да бъдe повлияна с упражнения или корсет. След настъпване на костна зрялост гръбнакът не се  поддава на корекция, но и сколиозата не е рискова.

Какви основни правила би посочил за предпазване от гръбначни изкривявания особено при заседналия ни начин на живот и работата дълги часове пред компютрите?

Едно от основните указания, които даваме, е детето да спортува още от малко всеки ден. Спортът допринася за нормалното и хармонично изграждане на детския организъм. Учебният процес при децата все повече налага използването на електронни устройства. Нашият екип винаги обръща внимание на детето как е редно да организира своето учебно място.

Мониторът да е на нивото на очите, ако е лаптоп да е на поставка. Столът трябва да е удобен, не прекалено мек, защото това кара децата да „полягат“ на бюрото. Височината на бюрото трябва да е съобразена – да не е прекалено ниско или високо, да не е прекалено далеч от стола и да не налага усукване на тялото. Хората, които прекарват много часове в офиса, трябва да се стремят към движение. Дори елементарни упражнения в офиса допринасят за намаляване на честите болки в гърба и умората. Препоръчваме на всеки 45-50 минути около 2 минути упражнения пред бюрото.

cross