Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Лечение на метаболитните (липидни) нарушения за предотвратяване на сърдечно съдови заболявания

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Личен архив
14.06.24
BETTY брой 121
BETTY - Пламен Дунев

Д-р Пламен Дунев завършва МУ-Пловдив през 2011 г. и придобова специалност „кардиология“ в МУ-София през 2018 г. след специализация в „Национална кардиологична болница“ и УМБАЛ „Александровска“. Работил е като асисент към катедра по вътрешни болести на МУ-София. Има няколко субспециалности в областта на кардиологията – итервенционална (инвазивна кардиология), електрокардиостимулация, ехокардиография, ултразвукова съдова диагностика, клинична липидология, акредитирана от National Lipid Association – USA. Провеждал е специализации и стажове в болници в Австрия, български и международни обучения в областта на образната и неинвазивна диагностика и интензивното лечение. Фокус в работата му е областта на превантивната кардиология и лечението на наследствени и придобити форми на нарушения в липидния метаболизъм – повишен холестерол, триглицериди др.

-Д-р Дунев, как се насочихте към кардиологията?

-Страстта ми към кардиологията се появи в ученическите ми години и това беше моят първи избор, който ме насочи да уча медицина. Както много българи, така и мои близки страдаха от кардиологични заболявания. Това събуди интереса в мен и предопредели професионалния ми път.

-Какво представлява липидологията и каква е връзката й с кардиологията?

-Липидологията е наука, която изучава метаболизма на липидите, неговите нарушения и съответно профилактика и лечение на свързаните с това заболявания. Липидите най-общо казано са „мастните“ частици в кръвта като холестерол, триглицериди, Lp(a),  липопротеини (apoB) и др. Отклоненията в техните стойности  най-често водят до атеросклеротични промени в кръвоносните съдове (образуване на плаки и стеснения). Те от своя страна могат да доведат до исхемична болест на сърцето (например инфаркт), мозъчносъдова болест (инсулт), нарушения в кръвоснабдяването на крайниците (артериална недостатъчност) и други, които са обект на лечение на специалността „кардиология“. Липидолозите диагностицират и лекуват и  наследсвените (генетични)  форми на тези заболявания като фамилна хиперхолестеролемия например.

-Кои са основните метаболитни нарушения, които водят до повишен риск от инфаркт?

-Най-честите метаболитни заболявания, които са рискови фактори за развитие на исхемична болест на сърцето, са захарният диабет, метаболитеният синдром, дислипидемиите (високи стойности на холестерола, LDL, sd-LDL, apoB, триглицеридите, Lp(a), хроничното бъбречно заболяване. Някои от тях се дължат на наследствена предразположеност, начин на живот, придружаващи заболявания, прием на медикаменти.

Обикновено липидните нарушения са в тясна взаимовръзка и наличието на повече от едно нарушение значително увеличава риска за сърдечносъдово заболяване. Затова е важно диагностицирането на всички нарушения и тяхното навременно контролиране.

-Във Вашата практика, кои са основните лекарствени терапии, които използвате за лечение на метаболитните нарушения? Имат ли ефективна алтернатива, например билколечение?

-Що се отнася до нарушенията в липидния метаболизъм имаме съвременно и ефективно лечение. Необходимо е да определим нашите цели – дали провеждаме първична профилактика;  активно лечение на пациенти с вече установено атеросклеротично заболяване или преживян сърдечен инцидент. На базата на риска, който има всеки пациент, знаем до какви нива на липидните показатели трябва да достигнем и съответно с какво лечение можем да го постигнем. Най-честите медикаменти които ползваме, са за намаляване нивата на общия и „лошия“ холестерол, триглицеридите, медикаменти с противовъзпалителен ефект, медикаменти, които намаляват вероятността за образуване на кръвен съсирек (антиагреганти). В зависимост от типа нарушение можем да използваме някои природни продукти (берберин, рибено масло, ленено семе, растителни стероли и станоли, фибри, манаколин, пробиотици и др.) както самостоятелно, така и в комбинация с медикаменти, но единствено след консултация с лекар. Да не забравяме, че и някои хранителни добавки и билки също могат да имат неблагоприятни странични ефекти и взаимодействия с медикаменти.

-Каква е ролята на хранителния режим и физическата активност в лечението на метаболитните нарушения?

-Хранителният режим и двигателната активност имат първостепенно значение за здравето на човека. Ползите от тях имат отношение не само към метаболитните нарушения, но за цялостното здраве и забавяне процесите на стареене. Ефектът от здравословното хранене и движението е изключително мощен за запазване на здравето. Здравословният хранителен режим е доказал ползите си  по отношение намаляване на нивата на холестерола и триглицеридите, намаляване на сърдечносъдовите инциденти, намаляване честотата на неопластичните заболявания и той винаги е част от здравословния начин на живот. С не по-малка сила важи и благоприятният ефект от физическата активност.

-Каква е връзката между психичния стрес и развитието на метаболитни нарушения? Как може да бъде овладян стресът?

-Имаме много доказателства, че прекомерният  и продължителен стрес има неблагоприятни последствия за здравето и в частност сърдечносъдовите заболявания. Прекомерното производство на стресови хормони и възпалителни вещества в организма могат да доведат до метаболитна дисфункция като нарушения в глюкозния и липиден метаболизъм,  засилване на процесите на стареене, хронично възпаление, увеличаване на артериалното налягане, увеличаване на честотата на сърдечносъдовите инциденти.

Нарушенията в метаболитните фунцкции често са свързани и с други, произтичащи от стрес като нарушения на психичното здраве, податливост към инфекции, обезитет.

Трябва да се опитаме доколкото е възможно да намалим нивата ни на стрес. Можем да си помогнем, като си осигурим достатъчен и качествен сън, време за почивка, физически упражения, посещения на йога, някои дихателни упражнения, разходки, намаляване на времето, прекарано пред електронните устройства, срещи с приятели и близки, и разбира се, колкото повече усмивки – толкова по-добре.

cross