Облекчете симптомите с природни средства

Весна Шувак-Вуянац

Вирусната инфекция на гърлото обикновено преминава за няколко дена и, освен в случай на усложнения, може да се облекчи с билкови продукти от кухнята, както и с антисептици, пастили, компреси и спрейове, препоръчани от вашия фармацевт

Преходните, сезонни вирусни инфекции са най-честата причина за възпаление на гърлото, съпътствано от болка, парене и дразнене при преглъщане, както и пресипналост. Болките в гърлото и пресипването обаче могат да бъдат и симптоми на бактериална инфекция на гърлото, причинявано най-често от бактерията Streptococcus. Бактериалната инфекция се разпознава по упоритата висока температура, която не преминава с дни, както и по чувството за отпадналост. В такъв случай трябва да отидете на лекар.

КАК ДА РАЗЛИЧИТЕ ВИРУСНА ОТ БАКТЕРИАЛНА ИНФЕКЦИЯ: Вирусните инфекции на гърлото са с подчертани респираторни симптоми, като кихане, пресипналост, болки в гърлото, кашлица. За разлика от вирусната, бактериалната инфекция започва внезапно, с по-изразени симптоми – зачервено гърло с поява на гнойни налепи, затова трябва да се отиде на лекар, който да назначи лечение.

КАК ДА ОБЛЕКЧИТЕ САМИ СИМПТОМИТЕ ПРИ ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ: Ако нямате висока температура и не сте отпаднали, можете да облекчите и сами неприятните симптоми с пресипналост и болки в гърлото, като се консултирате с фармацевт във вашата аптека, как да си правите гаргара и да използвате съответните пастили и болкоуспокояващи.

СОЛЕНА ВОДА, ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ, САЛВИЯ, КУРКУМА: Разтворете чаена лъжичка морска сол в два литра хладка вода и си правете гаргара с този разтвор до три пъти на ден. Плюйте след всяка гаргара. Можете да си плакнете гърлото и с ябълков оцет при първите симптоми на гърлобол. Ако разредите оцета в съотношение 1:5, може да го използвате по-дълго време.

ЛИСТА ОТ МАЛИНА: Пригответе чай с листа от малина, като залеете лъжица изсушени листа с чаша вряла вода и ги оставите десет минути, а след това прецедете и охладете чая, защото възпаленото и болно гърло не трябва да се третира с горещи напитки, а с хладки или топли.

ХРЯН: Против затруднено дишане и преглъщане трябва да настържете половин лъжичка хрян и да я смесите с половин лъжичка мед; вземайте от сместа всяка сутрин една седмица. Чай за прочистване на дихателните пътища се приготвя, като 10 грама настърган корен от хрян се залее с два децилитра вряла вода и се остави да престои пет минути, а след това се прецеди.

ЧЕРНА РЯПА: Издълбайте черна ряпа в средата и изсипете вътре лъжичка настърган хрян и две лъжички мед. Оставете да престои през нощта, на сутринта прецедете съдържанието от ряпата и го изпийте. Помага срещу пресипналост и може да се повтаря сутрин и вечер, докато не възвърнете гласа си.

МЕД И МЛЯКО: Възпалената лигавица при болно гърло може да се успокои с мед и мляко. Приготвя се напитка, като в чаша хладко мляко се разтваря лъжица мед и се пие бавно, като процедурата се повтаря след няколко часа. Мед и мляко се препоръчват за деца с болно гърло, особено преди сън.

ДЖИНДЖИФИЛ: Смесете сок от един лимон, лъжица мед и лъжица настърган джинджифил в 250 мл хладка вода и го изпийте. Джинджифилът ускорява кръвообращението, премахва токсините и регенерира заболялата тъкан.

КРОМИД: Сироп срещу пресипналост се приготвя, като глава кромид се нарязва на ситно и сокът се прецежда през чиста марля. После сокът се смесва в равни пропорции с мед и лимон и се пие по една лъжичка няколко пъти на ден.

ЗЕХТИН: Натопете кърпичка в зехтин, увийте я около шията си и я оставете през нощта. Върху кърпата можете да вържете кърпа или шал и на сутринта ще се почувствате по-добре и по-малко пресипнали.

ДАФИНОВ ЛИСТ: Инхалацията с чай от дафинов лист е народно средство срещу пресипнал глас. Трябва да варите 50 г дафинов лист в 1,5 литра вода в течение на пет минути, а след това да свалите съда от огъня, да покриете главата си с кърпа над него и да вдишвате лечебните пари няколко вечери подред.

ПИЛЕШКА СУПА: Смята се за ефикасно средство открай време, снабдява организма с хранителни вещества, а активните съставки в нея спират движението на белите кръвни клетки – неутрофилите и по този начин допринасят за ограничаване на възпалението.

ПАСТИЛИ: Фармацевтът в аптеката ще ви препоръча пастили, съдържащи антисептици, които могат да се комбинират с аналгетици (болкоуспокояващи). Той ще ви ориентира за различните видове, които могат да съдържат билкови екстракти, като мента и евкалипт, витамини, прополис. За болно гърло и пресипналост се предлагат огромен брой продукти, сиропи, спрейове и разтвори за гаргара.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако гърлоболът и пресипналостта не преминат за една седмица, трябва да отидете на преглед при лекар, който ще определи по-нататъшното лечение.