Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Лечебните свойства на гроздето

05.10.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1636534469123{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Тo е хранително, сладко и е от съществено значение за здравето на човека още от зората на цивилизацията.

Поднесено под формата на пресни зърна като стафиди, прясно изцеден сок или като ферментирал опияняващ еликсир, гроздето идва при нас в различни варианти, за да ни засити и достави вкусово удоволствие.

Какво представлява гроздето и откъде произхожда?

Гроздовите растения са съпътствали човека толкова дълго, че вкаменени листа, стъбла и семена са открити в отлагания на Северното полукълбо от неолитния и палеолитния период, които обхващат времето между 2,6 милиона и 65 милиона години.

Техните цветни, сочни, сладки плодове са това, което наричаме грозде, независимо дали са оцветени в синьо, лилаво, червено, розово, зелено или кехлибарено.

Култивирането на грозде започва още през 6500 г. пр.Хр., като преминава във винопроизводство - ферментацията на гроздов сок като алкохолна напитка - до 4000 г. пр. Хр.

Отглеждането се е разпространило от Източна Европа и Западна Азия в района на делтата на Нил, след което практиката се е пренесла на запад в Европа и на изток в Китай. Гроздовото вино е било толкова важно за древните гърци и римляни, че те се кланят на бога на виното и удоволствието, когото наричат ​​съответно - Дионис или Вакх.

След падането на Римската империя ролята на виното в християнското общество води до разцвет в отглеждането на грозде в Европа. Този процес преминава през Атлантическия океан с европейската колонизация на Америка. Днес Италия, Франция и САЩ са най-големите производители на грозде в света.

Хранителна стойност на гроздето

Гроздето е богато на хранителни вещества. Можем да го определим като суперхрана. То е богато на витамин С, мощен антиоксидант, който играе ключова роля за здравето на имунната система, развитието на съединителната тъкан и зарастването на раните.

То е източник на витамин К, който помага за съсирването на кръвта и поддържането на здрави кости; както и калий, важен за бъбреците и сърдечносъдовата система, работата на мускулите и предаването на нервни импулси.

Гроздето е богато на антиоксиданти, които помагат да се защитят клетките на организма от оксидативния стрес, което предпазва от онкологични и сърдечносъдови заболявания, както и от болестта на Алцхаймер. По-тъмните сортове са с особено високо съдържание на антиоксиданти според статия, публикувана през декември 2013 г. в списание Antioxidants.

Ето хранителните факти за 150 грама червено или зелено грозде:

 • 104 килокалории;
 • 1,09 г протеин;
 • 0,24 г мазнини;
 • 27,33 г въглехидрати, от които 23,37 г захари;
 • 1,4 г фибри;
 • 288 мг калий;
 • 15 мг калций;
 • 0,54 мг желязо;
 • 11 мг магнезий;
 • 30 мг фосфор;
 • 3 мг натрий;
 • 0,11 мг цинк;
 • 4,8 мг витамин С;
 • 22 мкг витамин К;
 • 3 мкг фолат.

Гроздето също съдържа витамини В и А и е с високо съдържание на вода. Една чаша грозде съдържа над 121 мл вода.

То също е с високо съдържание на антиоксиданти, като лутеин и зеаксантин. Люспите на червеното грозде съдържат фитохимикала ресвератрол, който предпазва от някои хронични заболявания.

Флавоноидите мирицетин и кверцетин също се съдържат в гроздето. Те помагат на организма да противодейства на свободните радикали.

Ползи от консумацията на грозде:

За сърцето

Гроздето може да понижи кръвното налягане и да подобри здравето на сърдечносъдовата система.

Преглед на рандомизирани, контролирани проучвания сред хора, публикуван в Journal of the American Dietetic Association, установява, че екстракт от гроздови семки понижава систоличното кръвно налягане на участниците (налягането в кръвоносните съдове, когато сърцето бие) и честотата на сърдечния пулс.

Последващ преглед на рандомизирано, контролирано изпитване върху хора, публикуван през август 2016 г. в списание Medicine, открива благоприятно въздействие върху кръвното налягане, предимно при млади и затлъстели хора.

Проучванията при животни показват, че кверцетинът и ресвератролът могат да намалят риска от атеросклероза и да ни предпазят от увреждания, причинени от липопротеини с ниска плътност (LDL), известни като „лош“ холестерол.

Смята се, че полифенолите в гроздето като ресвератрола имат антиоксидантно, понижаващо липидите и противовъзпалително действие, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Гроздето съдържа фибри и калий, които поддържат здравето на сърцето. Препоръчително е да се увеличи приемът на калий, като същевременно се намалява консумацията на натрий за подобряване на кръвното налягане и сърдечносъдовото здраве.

Високият прием на калий се свързва с намален риск от инсулт, предотвратяване загуба на мускулна маса и запазване на костната минерална плътност.

Увеличаването на приема на калий може да помогне за намаляване на негативните ефекти от твърде много натрий в храната.

Гроздето има високо съдържание на калий, което предполага, че може да е полезно за намаляване влиянието на натрия при хора с високо кръвно налягане.

Фибрите в гроздето са важни за поддържане на здрава сърдечносъдова система, включително за здравето на самото сърце и за кръвното налягане.

Рак

Гроздето съдържа мощни антиоксиданти, известни като полифеноли. Смята се, че те имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Един от тях е ресвератролът, който се намира в люспите на червено грозде.

Лабораторните проучвания показват, че ресвератролът може да забави или предотврати растежа на тумори в лимфата, черния дроб, стомаха, гърдите, дебелото черво, рак на кожата и левкемия.

Ресвератролът присъства и в червеното вино. Малко проучвания са разглеждали връзката между червеното вино и риска от рак при хората, но е доказано, че редовният и висок прием на алкохол може да увеличи риска от рак. Мярката е ключова, като се допуска до 1 чаша (120 мл) вино на ден за жените и 2 чаши (240 мл) на ден за мъжете.

Друго естествено противовъзпалително средство, което се среща в гроздето, е флавоноидът кверцетин. Проучванията показват, че това също може да помогне за предотвратяване или забавяне на развитието на рак.

Констипация (запек)

Гроздето съдържа вода и фибри. Те помагат за добрата хидратация на организма, както и за редовното изхождане и предпазват от констипация.

Алергии

Поради противовъзпалителните ефекти на кверцетина някои учени предполагат, че консумацията на грозде може да помогне за облекчаване на симптомите на алергии, включително хрема, сълзене на очите и копривна треска.

Диабет

През 2013 г. резултатите от проучване, публикувано в BMJ, предполагат, че определени плодове, но не и сокове, могат да намалят риска от диабет тип 2 при възрастни.

Поради сравнително високото ниво на захар в гроздето някои се съмняват дали е безопасно за консумация от хора с диабет.

Въпреки наличието на захари, е препоръчително да се консумира грозде и други плодове, стига количеството въглехидрати да се отчита като част от хранителния режим.

Витамините, минералите и фибрите в гроздето задоволяват желанието за сладко по здравословен начин и така може да се предотврати консумацията на прости въглехидрати.

Диабетна невропатия и ретинопатия

Някои проучвания показват, че ресвератролът може да предпази от диабетна невропатия, която засяга функцията на нервната система. Учените смятат, че това може да се дължи на способността на ресвератрола да защитава нервните клетки.

Проучванията при животни показват, че ресвератролът може също да ни предпази от ретинопатия, която сериозно засяга зрението.

Диабетната невропатия и ретинопатия могат да възникнат, когато диабетът е неправилно контролиран.

За здрави очи

Гроздето съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които укрепват здравето на очите. Смята се, че те неутрализират нестабилните молекули, известни като свободни радикали. По този начин те могат да намалят оксидативния стрес и увреждането на ретината и да помогнат за предотвратяване на катаракта и други състояния.

Лабораторните тестове показват, че ресвератролът може да предпази от различни проблеми с очите, включително свързаната с възрастта дегенерация на макулата, глаукома, катаракта и други.

Акне

Резултатите от in vitro проучване, публикувани в списанието Dermatology and Therapy, доказват, че ресвератролът може да помогне за лечение на акне, особено ако се използва с бензоил пероксид като локално лечение.

Други здравословни проблеми, при които ресвератролът може да помогне:

 • болест на Алцхаймер;
 • колебания на кръвната захар;
 • остеоартрит;
 • за засилване на имунната система.

Какви са страничните ефекти и рисковете за здравето, свързани с гроздето?

Витамин К, който се съдържа в гроздето, може да повлияе на действието на медикаментите, които разреждат кръвта. Ако приемате такива лекарства, не е необходимо да избягвате гроздето и други храни, богати на витамин К, а по-скоро се опитвайте да поддържате приема на витамин К приблизително еднакъв всеки ден.

Трябва също да съобщите на вашия лекар за хранителните си навици и всички добавки, които приемате, като екстракт от гроздови семки - ако приемате лекарства за разреждане на кръвта.

В заключение

И червеното, и зеленото грозде съдържат ресвератрол, но червеното грозде и по-специално люспите му, съдържат повече. По-добре е да се възползвате от ресвератрола, като хапвате грозде, а не като пиете вино.

Ресвератролът се предлага под формата на добавка, но полезните вещества от гроздето включват фибри и редица минерали и витамини, затова хранителните добавки не могат да заменят редовното хранене.

Наслаждавайте се на сезонните плодове, които ни предлага есента, и бъдете здрави![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross