
Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
За разлика от ябълката и крушата, на които прилича визуално, дюлята не е толкова популярен и търсен плод. Това се дължи на стипчивия ú вкус, заради който рядко се консумира сурова. Сварените или печени дюли, както и дюлевият мармалад обаче са любими на много хора.
Дюлята е ароматен плод от семейство Rosaceae, също както ябълките и крушите. Произхожда от топлите югозападни райони на Азия. Това е сезонен плод, който можем да намерим на пазара през есента и зимата. Когато е добре узряла, дюлята е златистожълта на цвят.
Има мъхеста кора, която наподобява тази на прасковите, и бледожълта сърцевина с множество семена в центъра. По-често дюлята се вари, пече или замразява, за да се премахне тръпчивият ú вкус. В някои райони я задушават заедно с агнешко, козе и свинско месо. По-меките и зрели дюли се използват за сладка и желета.
Може да я добавите в традиционни рецепти с ябълка, за да придадете екзотичност на вкуса.
Здравословни свойства на дюлята
Като повечето плодове дюлята е богата на витамини: А (бета-каротин), В и С; фибри, минерали: калий, мед, селен, цинк, фосфор, калций, желязо и магнезий. Заради богатото си съдържание на нутриенти дюлята е полезна по следните начини:
Противовъзпалителни свойства
Зрелият дюлев плод е богат на витамин С, като осигурява 25% от препоръчителната дневна доза. Витамин С помага за подсилването на имунитета и участва във възстановяването при възпалителни процеси. Има и противоалергенни свойства. Плодът, както и екстрактът от семената на дюля, може да се използват за лечение на атопичен дерматит и цистит.
Помага за намаляване на теглото
Дюлята е нискокалоричен плод, богат на фибри. Порция от 100 г свежа дюля съдържа само 57 калории. Тя е и с ниско съдържание на мазнини, натрий и холестерол. Всички тези свойства я правят много подходяща за намаляване на теглото.
Полезна при язва
Фенолите, които се съдържат в китайската дюля, са доказано ефективни при язва на стомаха. Сокът от дюля също е полезен при състояния като пептична язва и цялостно подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт.
При стомашни проблеми
Дюлята е полезна при сутрешно гадене по време на бременност. Смесена с мед, тя помага при колит, диария, констипация и чревни инфекции. Сиропът от дюля се използва при хемороиди.
Антиоксидантни свойства
Този плод притежава антиоксидантни свойства благодарение на наличието на полифенолни съставки. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, като забавят процеса на стареене на клетките и ни предпазват от сърдечносъдови заболявания и инфаркт.
При гадене и повръщане
Сварена или печена дюля облекчава симптомите на гадене и повръщане. Тя е добър диуретик и помага за освобождаване от задържаните течности.
Антивирусни свойства
Клинично доказано е, че дюлята има противовирусни свойства. Фенолите, съдържащи се в китайската дюля, притежават мощни противогрипни свойства и антиоксидантно действие. Предпазва от настинки, грип и всякакви вируси.
Понижава кръвното налягане
Дюлята е богата на калий, който помага да се поддържа кръвното налягане в норма. Разбира се, добре е да намалим консумацията на сол, ако имаме склонност да вдигаме кръвно, за да се изравни балансът на калий и натрий.
Намалява холестерола
Редовната консумация на дюли помага за свалянето на LDL или т.нар. лош холестерол. По този начин спомага за поддържането на цялата сърдечносъдова система.
Антиракови свойства
Антиоксидантните свойства на дюлята помагат на организма да пребори свободните радикали и да намали раковите клетки. Гранулите в пулпата на дюлята съдържат танини, наречени катехин и епикатехин. Тези танини предпазват мембраните на лигавицата от образуване на ракови клетки, като се свързват с токсините, причиняващи рак в чревния тракт.
Намалява стреса
Разнообразните антиоксиданти в дюлите помагат за намаляването на стреса и успокояването на ума.
Полезна за черния дроб и очите
Редовната консумация на дюли помага при проблеми с черния дроб и очите. В Китай се използват накиснати и сварени семена от дюля, с които се приготвя желе, успокояващо очите. Помага и при възпалено гърло и възпаления на лигавицата.
Полезни свойства на семената и маслото от дюля
Семената на дюля се използват при пресипнал глас и всякакви проблеми с трахеята. Маслото намалява потенето, подсилва сърцето, черния дроб и стомаха.
Други ползи
Дюлята помага при дихателни проблеми, анемия и астма. Редовната консумация може да помогне при туберкулоза, дизентерия и хепатит.
Не бива да забравяме, че дюлята е плод и като такъв е полезен участник в хранителното меню на всеки от нас. Не я пренебрегвайте заради стипчивия вкус! Това е един от най-ароматните плодове и подходящо приготвена може да ни донесе истински здравословна наслада.