Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Бялата ружа (Althaea officinalis) е многогодишно растение, билка, която расте в Европа, западните части на Азия и Северна Африка. От хиляди години се използва от народната медицина за лечение на храносмилателни, дихателни и кожни проблеми.

Лечебните ú свойства се дължат на слузта, която съдържа. Обикновено се консумира в капсула, на тинктура или под формата на чай. Често се използва в козметични продукти и сиропи за кашлица.

Високото съдържание на слуз в корена на бялата ружа я прави чудесно средство при кашлица и настинка. Проучване от 2005 г. установило, че билков сироп от корен на бяла ружа е ефективен за облекчаване на кашлица, която се дължи на настинка, бронхит или заболявания на дихателните пътища, които водят до формиране на мукус.

В сиропа се съдържал и екстракт от листа на бръшлян, мащерка и анасон. В рамките на 12 дни всички 62 участници показали 86-90% подобрение на симптомите.

Екстрактът от бяла ружа действа като ензим, който успокоява лигавицата и инхибира бактериите. А таблетките за смучене с екстракт от корен на бяла ружа помагат при суха кашлица и възпалено гърло.

Противовъзпалителният ефект на бялата ружа (корен) може да помогне при кожни възпаления, причинени от фурункулоза (цирей), екзема и дерматит. Изследване от 2013 г. установило, че употребата на мехлем, съдържащ 20% екстракт от корен на бяла ружа, намалява кожните възпаления. Изследователите предполагат, че билката стимулира някои клетки, които имат противовъзпалително действие.

Когато се използва самостоятелно, екстрактът е почти толкова ефективен, колкото и синтетичните лекарства. Той има антибактериални свойства, което го прави ефективен при заздравяване на рани. Унищожава грам-позитивните бактерии, които причиняват над 50% от инфекциите, включително и при резистентните на антибиотици бактерии. Счита се, че екстрактът ускорява оздравителния процес и намалява възпалението.

Коренът от бяла ружа може да се използва за подобряване състоянието на кожата след излагане на ултравиолетово излъчване. С други думи всеки, който е бил на плажа или изложен на силна слънчева светлина, може да се възползва от успокояващите свойства на мехлема от бяла ружа.

Бялата ружа притежава и обезболяващо действие. Благодарение на това може да се използва при всякакви случаи, когато има нужда от обезболяване като възпалено гърло и охлузване.

Билката има и диуретичен ефект, което означава, че помага на тялото да се освободи от излишните течности и да прочисти бъбреците и пикочния мехур. Някои изследвания показват, че като цяло екстрактът помага да се поддържа доброто здраве на пикочно-половата система благодарение на антибактериалното действие, което помага за лечение на бактериални инфекции.

Коренът от бяла ружа има способността да подобрява състоянието при редица стомашно-чревни проблеми. Включително запек, киселини и чревни колики. Изследване от 2011 г. показва, че екстракт от цвят на бяла ружа може да повлияе положително при стомашна язва.

Коренът може да подпомогне и здравето на чревния тракт. При използване на воден екстракт и полизахариди от корен на бяла ружа се подобрява състоянието на възпалената стомашна лигавица. Слузта, която се съдържа в растението, създава предпазен слой върху лигавицата на храносмилателната система и стимулира клетъчната регенерация.

Бялата ружа има и антиоксидантни свойства, които помагат да се предпази организмът от вредното влияние на свободните радикали. Тя може да укрепи и здравето на сърдечносъдовата система. При използване на течен екстракт от цвят на бяла ружа се подобрява състоянието при липемия (високо съдържание на масти в кръвта), слепване на тромбоцитите и възпаления.

Тези състояния са свързани със заболяванията на сърцето и цялата сърдечносъдова система. Екстрактът от цвят на бяла ружа повишава добрия холестерол (HDL).

Като цяло бялата ружа е билка, която се понася добре, но при някои хора е възможно да предизвика странични ефекти  като дразнене на стомаха или прилошаване. В случая е добре да се започне с малки дози и приемът да се увеличава постепенно, докато се достигне пълната доза.

Хубаво е да се прави по 1 седмица почивка след 4 седмици прием на бяла ружа. Когато я прилагате на кожата, винаги правете предварително тест на малък участък, за да се уверите, че няма да предизвика нежелана реакция.

Ако приемате други медикаменти, посъветвайте се с вашия лекуващ лекар, преди да приемате бяла ружа. Избягвайте употребата на растението, ако сте бременна или кърмите, имате диабет или имате планирана операция през следващите 2 седмици.