Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Лечебните извори на Велинград дават криле

Текст: Лора Симеонова
Снимки: Личен архив
02.12.22
BETTY брой 103

11 500 лв. за посрещане на новата 2023 година. С тази шокираща оферта Велинград последно влезе в новините. Но „СПА столицата на Балканите“ – титлата, с която балнеокурортът не без основание се кичи от 2008 г. насам – не е запазена марка само за милионери. Напротив – сгушеното в Чепинската котловина градче, от чиито недра бликат 77 минерални извора, посреща с „отворени обятия“ всеки търсач на изцеление и релакс независимо от „дебелината“ на портфейла му.

11 500 лв. за посрещане на новата 2023 година. С тази шокираща оферта Велинград последно влезе в новините. Но „СПА столицата на Балканите“ – титлата, с която балнеокурортът не без основание се кичи от 2008 г. насам – не е запазена марка само за милионери. Напротив – сгушеното в Чепинската котловина градче, от чиито недра бликат 77 минерални извора, посреща с „отворени обятия“ всеки търсач на изцеление и релакс независимо от „дебелината“ на портфейла му.

Между 27 и 98 градуса – такава е температурата на минералните извори във Велинград, като „палитрата“ им обхваща почти всички лечебни свойства на „живата вода“ у нас и в Европа. Водата на повечето е хипертермална – над 38 градуса, алкална, безцветна и с приятен вкус. И ако тя е богатството на курорта, то гордостта му безспорно е най-големият карстов извор в България – Клептуза. Дебитът му е 580 л/сек, а водата – с постоянна температура от 8оС. Бистра и вкусна, тя е годна за пиене и част от нея е каптирана и се използва за водоснабдяване на Велинград. Клептуза подхранва и двете изкуствени езера, символи на града – и за жалост занемарени в момента.

Помагат след инсулт и при стерилитет и язва

Велинградската вода е еликсир за нервната система, но е лековита и при още безброй диагнози – включително болезнено актуалният пост-COVID синдром. Ето и при кои заболявания помагат „вълшебните“ извори:

- Заболявания на централната и периферната нервна система: състояния след мозъчен инсулт, множествена склероза, паркинсонова болест, детска церебрална парализа, черепно-мозъчни травми, дискова болест, моно- и полиневрити, радикулити, състояния след периферно-нервни и гръбначномозъчни травми, функционални нервни заболявания.

- Възпалителни и дегенеративни ставни заболявания: ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилоартрит, артрози и артрити;

- Ортопедо-травматологични заболявания: състояния след счупвания и техните усложнения, състояния след оперативни ортопедични интервенции.

- Възпалителни заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове: алергични състояния.

- Сърдечносъдови заболявания: исхемична болест на сърцето, състояния след прекаран миокарден инфаркт, след сърдечни операции, хипертонична болест, миокардиосклероза.

- Ендокринни и метаболитни заболявания: остеопороза, диабет и неговите усложнения, тиреотоксикоза, подагра, затлъстяване.

- Възпалителни гинекологични заболявания: стерилитет, хипоплазии, хипоовариален синдром, олиго- и дисменорея.

- Стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни заболявания: язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, колити, холецистити.

- Заболявания на отделителната система: бъбречнокаменна болест с уратна диатеза, цистити, уретрити, пиелонефрити – хронични форми, извън стадиите на обостряне.

Кожни заболявания: дерматити, екземи, фурункули, панарициум, микози; състояния след преболедуване от Covid-19.

 

От джакузи до инхалации

Санаториумите и балнеоцентровете към хотелите в града предлагат безброй възможности – от програмите по НОИ и Здравна каса до СПА пакетите за релакс на 5-звездните хотели. За онези, които не разполагат със сериозен бюджет, алтернатива са къщите за гости или апартаментите – например в Боровия парк в града. Изгодното настаняване в тях може да се комбинира с посещения на градските бани или на СПА центровете на комплексите. Там всеки може да се възползва от ваните с минерална вода, вътрешните и външните минерални басейни, джакузитата, подводния масаж, инхалациите, активната и пасивната лечебна гимнастика, термотерапията, лимфния дренаж и лазертерапията. Велинград предлага на гостите си дори единствения СПА къмпинг на Балканите, в който можете да паркирате караваната, да сложите банските и да скочите в топлата и лековита вода.

Мамутът от Дорково и звездите над Юндола

По-малко от половин час – ако почивате във Велинград, толкова ви дели от „чудесата“, опасали балнеокурорта. А те наистина са го обградили от всички страни – като започнем от окъпаните в звезди поляни на Юндола, минем през старините на Дорково (от крепостта Цепина до Плиоценския парк) и стигнем до наследството на Батак и безбрежните пейзажи на едноименния язовир край Цигов чарк. Не пропускайте да се повозите и на теснолинейката от Септември до Добринище, романтичното влакче, което лъкатуши из недрата на Родопите, за да се насладите на така дефицитното в наши дни „бавно живеене“. Защото пътят към така мечтания релакс минава не само през лековитите води, но и през полетите на духа. А Велинград дава безчет възможности да разперите криле. Възползвайте се!

 

cross