Ароматерапия без молци

Бояна Бугарски

Лавандулата е ароматно растение, което добива все по-голяма популярност. Отглежда се лесно и горещо ви препоръчваме да го засадите, ако разполагате със слънчева тераса или градина.

Уханната лавандула е отличен начин да предпазите дрехите си от нахалните молци, чието любимо местообитание е именно вашият гардероб, а специфичният ѝ аромат ще ви подейства релаксиращо и отпускащо. Ето защо решихме да ви покажем как да си направите декоративни възглавнички и торбички пълни със сушен цвят от лавандула. С тях ще освежите гардероба и дома си, а може да ги използвате и като подаръче, което сами сте измайсторили.

Плат, марля, шарени лентички за декорация, молив, ножица, игла и конец – това са всички необходими материали. Ушийте различни по форма и големина възглавнички, а след това ги напълнете с цвят от изсушена лавандула.

22С молив нарисувайте желаната форма от вътрешната страна на плата. За по-лесно отбележете още една контурна линия – ще ви бъде от помощ при шиенето. Изрежете и започнете да шиете (от обратната страна). Не забравяйте да оставите отвор. Той трябва да бъде толкова широк, че да може да обърнете торбичката на лицевата страна и да я напълните с лавандула. Завършете шиенето от лицевата страна с така наречения „скрит шев“.

Торбичките се правят много лесно. Изрежете кръг и с молив отбележете местата, които ще пробиете, за да прокарате лентичката през тях. Прекарайте я последователно ту от едната, ту от другата страна. Увийте лавандулата с марля (за да не се разпилее) и я сложете в торбичката. За край завържете лентичката на панделка. Не ви остава нищо друго, освен да се порадвате на ароматните ръчно изработени възглавнички и торбички.