Текст: д-р Александър Ников, УНГ болести,
Отоневрология, УМБАЛСМ „Пирогов”

Загубата на гласа, постоянното дразнене и чувството за парене в гърлото, болките при преглъщане, лаещата кашлица – отначало суха, а след това с отделяне на храчки, са сред най-неприятните симптоми на ларингита. Практиката показва обаче, че той рядко възниква като самостоятелно заболяване. Обикновено ларингитът се развива на фона на вирусна инфекция. Важно е да знаем, че при неправилно лечение той може да хронифицира и да ни измъчва периодично. За да се справим по-бързо с неприятните симптоми на ларингита, е изключително важно да спазваме гласов покой и да следваме стриктно лечението, предписано от УНГ специалист.

Какво представлява ларингитът?
Ларингитът е възпаление на лигавицата на ларинкса и гласните връзки в него. Заболяването може да бъде провокирано от различни фактори. Острата форма най-често се причинява от:акво представлява ларингитът?

√ вирусни инфекции – риновируси, грипни и парагрипни вируси, респираторно синцитиален вирус (RSV), аденовируси, морбилни и паротитни вируси, човешки папилома вирус (HPV) и варицела-зостер вирус;

√ неинфекциозни механични фактори: напрягане на гласните връзки, продължителна кашлица, удар в областта на ларинкса, често и агресивно прокашляне и прочистване на гърлото;

√ бактериални инфекции – срещат се по-рядко, като най-честият причинител на бактериален ларингит е грам-отрицателната аеробна бактерия Moraxella catarrhalis.

Ако ларингитът продължи повече от три седмици и симптомите не се повлияват от лечението, тогава говорим за хроничен ларингит. Той може да бъде следствие от различни фактори като:

√ често рецидивиращи остри възпаления;

√ прекомерна употреба на алкохол или цигари, продължителна работа с дразнещи ларинкса субстанции като токсични пари, прах, алергени;

√ гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ);

√ хроничен синузит;

√ задна хрема;

√ дълго или агресивно натоварване на гласните струни, свързано с конкретни професии. Засяга основно музикални изпълнители, учители, актьори, треньори, политици и други.

Острият ларингит се развива бързо за 2-3 дни и отшумява в рамките на седмица. Хроничният обаче може да продължи със седмици и дори с месеци.
Съществува и т.нар. алергичен ларингит, който представлява възпаление на лигавицата на ларинкса, причинено от алергичен дразнител. Той може да бъде сезонен като сенната хрема или целогодишен като алергията към домашна прах.

Какви са основните симптоми на заболяването?
Симптомите зависят от причинителя на ларингита. Най-често (в 90% от случаите) той е следствие на вирусно заболяване. Характеризира се с дрезгавост, частична или пълна загуба на гласа, сухота и сърбеж в гърлото, суха дразнеща кашлица, понякога придружена със секрети, чувство за задух. Често болният се оплаква от температура, болки в тялото и други признаци, характерни за общото вирусно заболяване.

Важно е да знаем, че ларингитът при възрастните пациенти няма нищо общо с острата форма на обструктивен ларингит, която се среща най-вече при децата и може да бъде животозастрашаваща. Това се дължи на редица анатомични особености на детския ларинкс. Затова, ако детето има ларингит и дишането му е затруднено, родителите непременно трябва да потърсят лекарска помощ.

Как се поставя диагнозата?
Диагнозата „остър ларингит” е лесно разпознаваема при стандартен преглед от УНГ специалист. Провежда се индиректна ларингоскопия със затоплено на телесна температура огледалце или чрез фибро-оптична система. При острия ларингит се наблюдават зачервени гласни връзки и оток на ларинкса. Вестибуларните връзки, разположени над гласните връзки, също много често може да бъдат с изменения (оточни). Трахеята е зачервена, със или без оток в началото на структурите под гласните връзки. Това място трябва да се огледа внимателно, защото е уязвимо и може да образува оток – т.нар. оток на субглотиса. При прегледа е важно да се има предвид и евентуално съпътстващо заболяване.

При хроничните ларингити освен зачервяването и отока на гласните връзки се забелязва равен релеф от налепи, които също трябва да бъдат проследени, защото могат да дадат началото на един потенциално карциномен ларинкс. Такива пациенти се викат редовно на контролни прегледи, за да може да се следи състоянието им и да се реагира навреме.

Как се лекува ларингитът?
За да се справим с неприятните симптоми максимално бързо и да не проточим лечението във времето, на първо място е важно да спазваме гласов покой. Шептенето натоварва допълнително гласните връзки, затова трябва да го избягваме. Трябва да се постараем лигавицата на ларинкса да бъде добре овлажнена, което можем да постигнем с прием на достатъчно количество течности и с прилагането на инхалации. Медикаментозното лечение се назначава спрямо тежестта на заболяването. Обикновено се предписват нестероидни противовъзпалителни и противо-алергични лекарства. Ако пациентът има дразнеща влажна кашлица, тя трябва да бъде потисната и успокоена с препарати с противокашличен ефект с подпомагащо отхрачването действие. В по-тежките случаи на остър ларингит се назначават инхалации с кортикостероидни препарати за намаляване на отока на ларинкса. При ларингит с бактериален произход е необходимо антибиотично лечение.