Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Лабораторията, която не/познаваме

BETTY - ЛАБОРАТОРИЯТА, КОЯТО НЕ/ПОЗНАВАМЕ
Текст: Олга Георгиева
Снимки: Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда
06.03.24
BETTY брой 118
BETTY - Яна Дойчинова

Яна Дойчинова завършва специалност „Медицински лаборант“ в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ към МУ-София през 2006 г. През 2013 г. получава бакалавърска степен по „Управление на здравните грижи“ във Факултета по обществено здраве към МУ-София. Част е от екипа на Клинична лаборатория на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда от откриването на болницата през 2006 г., като през 2013 г. заема длъжността старши медицински лаборант. От 2008 г. участва в провеждането на клинични проучвания към Центъра за клинични проучвания на АСК УМБАЛ Токуда.

Лабораторните изследвания са неразделна част от съвременната медицина и наука. Както всеки от нас знае, те дават ключова информация за състоянието на човешкия организъм и са от решаващо значение за правилната диагноза и подходящото лечение. Лабораторните изследвания имат важна роля и за научните изследвания, те са основен фактор за мониторинга на общественото здраве и предотвратяването на разпространението на инфекции и епидемии. В този брой за пръв път ви срещаме с лаборант, за да „открехне вратата“ към този интересен свят клиничната лаборатория.

Яна, как избрахте професията на лаборанта?

-Избрах професията медицински лаборант случайно. Преминах през няколко идеи за развитието на живота ми, но в крайна сметка съдбата реши да уча за медицински лаборант. Може би влияние оказа и срещата ми с моя близка – лаборант, която успя да събуди интереса ми към тази професия, като ми показа нейната същност. Така реших, че в работата си искам да бъда полезна на нуждаещи се болни хора.

-Как изглежда един Ваш ден в лабораторията?

- Всеки работен ден в лабораторията е различен от предходния и изпълнен с предизвикателства. Въпреки широко разпространеното схващане, че лабораторията е с второстепенно значение сред медицинските специалности, нашата работа има огромна и незаменима роля в оказването на медицинска грижа – от профилактика през поставяне на диагноза и проследяване на ефекта от лечението. Затова ежедневието ни е изпълнено с отговорност, отдаденост и много стрес. Всъщност нашият „работен ден“ е през цялото денонощие – ние работим на 24-часов график, включително когато останалите хора почиват или празнуват.

-С какви трудности се срещате при работата си с пациентите?

- Нашите пациенти са на различна възраст – от новородени и дори недоносени бебета до много възрастни, от здрави хора до тежко болни пациенти. Всъщност почти всички изпитват страх от предстоящата манипулация. Това е и една от основните трудности, пред които ежедневно сме изправени и подходът ни към всеки трябва да бъде индивидуален. Разбира се, най-трудно е с малките деца. Общуването с тях и техните родители е предизвикателство за нас, защото виждаме вълнението и сълзите в очите им и трябва да намерим топли думи, с които да им вдъхнем смелост и кураж, да спечелим тяхното доверие и сътрудничество. Друго предизвикателство понякога е нуждата да запазим усмивката и добрия тон въпреки негативното отношение на пациентите и техните близки. Лично за мен е изключително важна оценката и мнението, което дава пациентът за моя професионализъм.

-Как преценявате колко точно кръв е необходимо да се вземе за различните видове лабораторни изследвания?

-Това на пръв поглед лесно решение всъщност изобщо не е лесно. То изисква много теоретични знания относно аналитичните методи, източниците на грешки във всички фази на лабораторния процес и не на последно място професионален опит. При всички случаи винаги се стараем да подхождаме максимално щадящо и безопасно за пациента, но без това да е за сметка на компромиси с качеството на лабораторните резултати.

-Какво съветвате пациентите да правят преди взимане на кръв?

-От изключително голямо значение за постигане на точни и надеждни резултати е правилната подготовка на пациентите преди вземане на материал за лабораторен анализ. В зависимост от вида на назначените изследвания препоръките за подготовка могат да са различни – определен час от денонощието, определен ден от месечния цикъл или определен интервал след взимане на медикамент и др. Основните препоръки, които са валидни за повечето от кръвните изследвания, са спазване на 8-10-часова хранителна пауза, избягване на физически усилия, да не се консумира алкохол през предходните 24 часа, ограничаване на тютюнопушенето поне 30 минути преди манипулацията, по възможност намаляване на емоционалното напрежение и стрес преди манипулацията. Винаги молим пациентите да ни предупреждават, ако им е прилошавало при предходни венепункции, за да можем да реагираме максимално адекватно.

Погрешно е разпространеното схващане за неприемане на вода преди вземане на кръв – напротив, ние съветваме пациентите да пият поне 1 чаша вода 30 минути преди изследване, за да предотвратим колапс на вената и евентуален неуспех на манипулацията.

 

cross